Trek in een lekker toetje? Hier het dessert recept van het diner van topkok Freek van Noortwijk: het recept voor een tongstrelend dessert, een sorbet van komkommer met hangop, merengue en dille. Dat wordt genieten!
Wat heb je nodig?
- 800 ml sap van geschilde komkommers (3 stuks; pureer de komkommers hiervoor in de blender)
- 40 g prosorbet (of glucose)
- 30 ml sushi-azijn
- 50 ml chardonnay-azijn (of witte balsamico-azijn)
- 175 g poedersuiker
- 1 l Turkse yoghurt (10% vet)
- 1 limoen
- 10 g albumina (eiwitpoeder van het merk FunCakes voldoet ook)
- Wil je liever klassieke schuimpjes of meringue maken, gebruik dan 3 eiwitten
- 1 bosje dille
Aan de slag!
- Hang de Turkse hangop een nacht in een schone (uitgespoelde) theedoek of servet.
- Vang het vocht op. Dat heb je nodig voor de meringues.
- Meng de volgende dag de nu stevige yoghurt met 50 g poedersuiker, rasp en sap van de limoen en eventueel een beetje uitgekocht als de yoghurt te dik is geworden.
- Voor meringues op de 'chef-kok-thuismanier': klop 60 ml uitlekvocht van de yoghurt op met 75 g poedersuiker en 10 g albumine (of gedehydreerd eiwitpoeder) tot deze mooi stijf is. Verdeel over bakplaten op siliconenmatjes zo'n 3-5 mm dik en droog gedurende minimaal 6 uur op 80°C. Als je weinig tijd hebt, kun je ook gewone schuimpjes kopen en deze bij de sorbet serveren.
Serveren: schep een lepel hangop in de kom. Schep er een bol ijs op en bedek met meringues. Maak af met takjes dille!