fbpx

Recept: sorbet van komkommer met hangop, meringues en dille

recept sorbet komkommer

Trek in een lekker toetje? Hier het dessert recept van het diner van topkok Freek van Noortwijk: het recept voor een tongstrelend dessert, een sorbet van komkommer met hangop, merengue en dille. Dat wordt genieten!

Wat heb je nodig?

  • 800 ml sap van geschilde komkommers (3 stuks; pureer de komkommers hiervoor in de blender)
  • 40 g prosorbet (of glucose)
  • 30 ml sushi-azijn
  • 50 ml chardonnay-azijn (of witte balsamico-azijn)
  • 175 g poedersuiker
  • 1 l Turkse yoghurt (10% vet)
  • 1 limoen
  • 10 g albumina (eiwitpoeder van het merk FunCakes voldoet ook)
  • Wil je liever klassieke schuimpjes of meringue maken, gebruik dan 3 eiwitten
  • 1 bosje dille

Aan de slag!

  • Hang de Turkse hangop een nacht in een schone (uitgespoelde) theedoek of servet.
  • Vang het vocht op. Dat heb je nodig voor de meringues.
  • Meng de volgende dag de nu stevige yoghurt met 50 g poedersuiker, rasp en sap van de limoen en eventueel een beetje uitgekocht als de yoghurt te dik is geworden.
  • Voor meringues op de ‘chef-kok-thuismanier’: klop 60 ml uitlekvocht van de yoghurt op met 75 g poedersuiker en 10 g albumine (of gedehydreerd eiwitpoeder) tot deze mooi stijf is. Verdeel over bakplaten op siliconenmatjes zo’n 3-5 mm dik en droog gedurende minimaal 6 uur op 80°C. Als je weinig tijd hebt, kun je ook gewone schuimpjes kopen en deze bij de sorbet serveren.

Serveren: schep een lepel hangop in de kom. Schep er een bol ijs op en bedek met meringues. Maak af met takjes dille!



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF