fbpx

Recept: Poké Bowl en win het boek Spoonful of Love

Eind 2014 krijgt Odette Schoonenberg te horen dat ze baarmoederhalskanker heeft. Niet lang daarna krijgt ze ook de diagnose longkanker én eierstokkanker. Een paar jaar later is ze tot haar grote opluchting schoon verklaard en schreef ze het boek A Spoonful of Love. Wij mogen vijf exemplaren weggeven en haar favoriete recept met je delen: Poké Bowl.

Odette: ‘Als kind had ik me al voorgenomen om een boek te schrijven. Een literair meesterwerk. Het is een kookboek geworden! Het bestaat voornamelijk uit recepten waar ik zin in had tijdens mijn ziekte. Ik merkte dat mijn smaak toen enorm veranderde. Soms was het heel lastig om te eten, maar ik ging er altijd vanuit: food is fuel.’

Geen fouten maken

‘Soms was het lastig om alles goed op te schrijven, ook vanwege de doelgroep: je wilt echt geen fouten maken. Alle recepten zijn wel drie keer uitgetest. Wat ook bijzonder is is dat alle gerechten echt volgens recept zijn gemaakt en ook zo zijn gefotografeerd. Dus er zijn geen producten toegevoegd om het voor de foto mooier te maken.’

Het favoriete recept van Odette is de Poké Bowl:

Dit heb je nodig

Voor 2 personen:

  • 1 lente-uitje
  • 2-3 cm verse gember
  • 1 rode chilipeper
  • 1 el mirin (Japanse rijstazijn)
  • 1 el zoutarme sojasaus of tamari
  • 1 tl wasabi
  • 200 g rauwe tonijnfilet
  • 300 g (zilvervlies)rijst of kamut
  • sap van 1 verse limoen
  • 1 rijpe avocado
  • 2 tl witte sesamzaadjes

Overige toppingopties

  • 1 tl gedroogde zeewiervlokken
  • Japanse pickles (blz. 102)
  • kant-en-klare Japanse zeewiersalade (wakame)
  • ingemaakte Japanse sushigember (pot)
  • geroosterde stukjes norivel
  • extra wasabi
  • edamame (sojaboontjes)*

Wie geen tonijn mag eten vanwege hun type chemo, kan de portie tonijn (100 g) vervangen door 100 g shiitakes. Deze snijd je in plakjes en bak je kort gaar, alvorens ze in de marinade te doen.

Aan de slag

  • Snijd de lente-ui in dunne ringen, schil de gember en snijd in kleine blokjes. Verwijder de zaadjes uit de rode peper (handschoenen aan!) en snijd jn. Doe dit alles in een kom met de mirin, sojasaus en wasabi. Roer goed door. Snijd de tonijn in mooie blokjes, schep door de marinade en dek af met plasticfolie. Laat minimaal 15 minuten marineren in de ijskast.
  • Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
  • Giet de rijst af en laat even nagaren. Snijd de avocado in mooie plakjes. Verdeel de rijst over 2 kommen en schep de tonijn of shiitake met royaal marinade en avocado erop.
  • Versier de kommen met je gekozen toppings en strooi de sesamzaadjes erover. Een poké bowl die mooi opgemaakt is, is al de halve pret. Aloha!

Het boek A Spoonful of Love is vanaf 13 april verkrijgbaar.

Win het boek Spoonful of Love

boek spoonful of loveWil je kans maken op een van de vijf exemplaren van het Boek Spoonful of Love? Mail naar winactie@wendymultimedia.nl o.v.v. Spoonful of Love. Vergeet niet je adresgegevens in je mail te zetten.

Deze prijsvraag loopt tot 17 april 2017. Op deze winactie gelden onze voorwaarden.

Tekst: A Spoonful of Love
Fotografie: Simone van den Berg



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF