Recept: kokos speculaasbrood

Het verzinnen van een origineel recept is niet altijd even makkelijk. Wat inspiratie van een ander is dan ook geen enkel probleem. Deze week een recept uit het derde boek van Rens Kroes: kokos speculaasbrood. Een heerlijk brood om bij het regenachtige weer op de bank te kruipen. 

De combinatie van zoete aardappel, kokos en speculaaskruiden maakt dit brood zelfs zonder beleg heerlijk. Bak het brood op je vrije dag, zodat je elke dag een plak kunt afsnijden en meenemen. Ook lekker om uit te delen!

Voorbereidingstijd: 30 minuten
Baktijd: 40 minuten

Ingrediënten: 
- (1 brood)
- 450 g zoete aardappelen (geschild)
- 4 middelgrote eieren
- Kokosolie om in te vetten
- 60 g kokosyoghurt
- 1 el citroensap
- 2 tl speculaaskruiden
- 60 g kokosolie, gesmolten
- 300 g havermout
- 1 tl vanillepoeder, ongezoet
- 3 tl baking soda (zuiveringszout)
- mespuntje zout

Houdbaarheid: 5 dagen, in de koelkast
Benodigdheden: keukenmachine of blender + cakevorm van 25 cm

Bereiding:
Snijd de zoete aardappelen in gelijke stukken en kook gaar in 10-15 minuten. Laat ze afkoelen en verwarm de oven voor op 180 °C. Doe de aardappelen in de keukenmachine of blender samen met de eieren, kokosolie, kokosyoghurt en het citroensap, en maal tot een luchtig geheel. Doe de droge ingrediënten in een kom, roer om en schep de natte massa erdoor. Roer alles door elkaar, vet het cakeblik in, schep het beslag erin en zet ongeveer 40 minuten in de voorverwarmde oven.
Kijk af en toe hoe het gaat! Laat de cake na het bakken 10 minuten in de vorm zitten en laat hem dan verder afkoelen op het rooster.