fbpx

Recept: Jacinta’s quiche van radijsjes

Door: Isabel

WENDY’s food-expert Jacinta Bokma laat met haar Vrolijk Voedingshart zien hoe je gezonder en duurzamer kunt eten en leven, vol fun en energie. Bij de aftrap van de Nationale Week Zonder Vlees is bekend gemaakt dat zij de nieuwe Dutch Cuisine ambassadeur is geworden. Wij zijn trots op onze Jacinta!

Jacinta geeft kook- en inspiratieworkshops en bedenkt recepten voor een mooiere wereld. Ze won twee keer de Gourmand World Cookbook Award en haar nieuwste kookboek De Gezonde Bourgondiër is verkozen tot lekkerste vega Kookboek van het Jaar.

Jacinta: “Ik wil mijn steentje bijdragen aan een mooiere wereld. Het feit dat wij willen genieten betekent niet dat we de planeet niet met liefde, dankbaarheid en zorgzaamheid moeten behandelen. Ik kan daarom ook oprecht gelukkig worden als je door mijn boeken op een ontdekkingsreis genomen wordt, waarin je kunt zien wat vegetarisch en plantaardig koken voor jou én de mensen waar je voor kookt doet. Daarom ben ik ambassadeur van Dutch Cuisine, want bij Dutch Cuisine spelen groenten altijd de hoofdrol.”

Speciaal voor jou als lezer van WENDY geeft Jacinta een bijzonder vegetarisch recept.

Jacinta’s quiche van radijsjes

Een tijdje geleden was ik helemaal enthousiast over radijsjesblad-soep. Dat blad gooi je toch niet in de prullenbak? Zónde! Toen ik laatst op de boerderij bij mijn ouders was had ik zin in quiche. Toevallig waren de meest essentiële onderdelen aanwezig: ik kon een deegje kneden, er waren eieren, geraspte kaas en room. Maar ik miste nog wat: de groenten. Het enige wat er nog in de groentelade lag was een bos radijsjes. Gelukkig stond er in de kruidentuin volop dille, dus die kon er mooi bovenop.
Heel Holland Blij en Gezond, eet goed en geniet!
Ingrediënten
Voor de bodem:
200 g (volkoren) speltmeel (of een half-om-half mengsel met volkoren boekweitmeel)
1 eetl gevijzelde venkelzaadjes
75 g koude boter + 25 ml olijfolie + 1 eetl koud water
flinke snuf zeezout
Voor de vulling:
4 eieren
250 ml creme fraiche
1 lente-ui in ringetjes
snufje nootmuskaat
150 g geraspte kaas (liefst een combinatie van emmentaler en gruyère)
2 bosjes radijsjes, met blad
verse dille
Verwarm de oven voor op 180 graden. Kneed van de ingrediënten voor de bodem een samenhangend deeg en laat even rusten in de koelkast. Bedek een ronde springvorm geheel met bakpapier. Klop eieren, creme fraiche en nootmuskaat goed los en voeg de geraspte kaas toe. Verhit in een koekenpannetje een scheutje olie en bak hierin op zacht vuur de lenteui-ringetjes. Snijd ondertussen het loof van de radijs fijn en voeg bij de lente-ui. Laat alleen even slinken en maak op smaak met een snufje zout.
Rol het deeg uit tot een ronde lap en bekleed de vorm. Verdeel eerst het groene radijsblad gelijkmatig over het deeg en giet dan het ei-roommengsel erover. Leg de overgebleven hele radijsjes (gezellig met steeltje) er op.
Bak de quiche in het midden van de oven in ca. 35 minuten goudbruin en gaar.
Serveer de quiche lauwwarm met de verse dille erover gestrooid.
Variatie
  • Lekker wild! Voeg een flinke hand fijngehakte kleine pimpernel toe aan het eiermengsel. Kleine pimpernel is een minder bekend kruid met een lekker notige en frisse, komkommerachtige smaak. De blaadjes blijven het hele jaar groen en vroeger werden ze in de winter als vervanger van sla gebruikt. Je kunt ‘m zaaien in een pot of in april in de tuin. Na een paar weken kun je al oogsten.
Met deze 5 vuistregels eet en leef je gezonder én duurzamer!
 Kookboek van het jaar

View this post on Instagram

Een tijdje geleden gaf ik het recept weg voor de bodem van deze radijsjesquiche uit De Gezonde Bourgondiër, nu de vulling: Bij mijn ouders op de boerderij stromen de ideeën altijd nèt wat meer vrijelijk. Er is letterlijk meer ruimte voor creëren. Zo was ik helemaal enthousiast over radijsjesblad-soep. Dat blad gooi je toch niet in de prullenbak? Zónde! Wil je het lekker wild! ? Voeg een flinke hand fijngehakte kleine pimpernel toe aan het eiermengsel. Kleine pimpernel is een minder bekend kruid met een lekker notige en frisse, komkommerachtige smaak. De blaadjes blijven het hele jaar groen en vroeger werden ze in de winter als vervanger van sla gebruikt. Je kunt ‘m zaaien in een pot of vanaf april in de tuin. Na een paar weken kun je al oogsten. Hier een nèt andere manier voor de verwerking van de radijsjes🧑‍🌾❤️ Quiche van radijsjes Voor de vulling: 4 eieren 250 ml creme fraiche 1 lente-ui in ringetjes snufje nootmuskaat 150 g geraspte kaas (liefst een combinatie van emmentaler en gruyère) 2 bosjes radijsjes, met blad verse dille Klop eieren, creme fraiche en nootmuskaat goed los en voeg de geraspte kaas toe. Verhit in een koekenpannetje een scheutje olie en bak hierin op zacht vuur de lenteui-ringetjes. Snijd ondertussen het loof van de radijs fijn en voeg bij de lente-ui. Laat alleen even slinken en maak op smaak met een snufje zout. Rol het deeg uit tot een ronde lap en bekleed de vorm. Verdeel eerst het groene radijsblad gelijkmatig over het deeg en giet dan het ei-roommengsel erover. Leg de overgebleven hele radijsjes (gezellig met steeltje) er op. Bak de quiche in het midden van de oven in ca. 35 minuten Op 180 graden goudbruin en gaar. Serveer lauwwarm met de verse dille erover gestrooid.

A post shared by Jacinta Bokma (@jacintabokma) on

 

(Visited 43 times, 1 visits today)

MEEST VIEWED

Blije momenten met onze
wekelijkse nieuwsbrief