fbpx

Met de 5 vuistregels van Jacinta’s Vrolijk Voedingshart, eet én leef jij gezonder en duurzamer

Het nieuwste boek ‘De Gezonde Bourgondiër‘ van food-inspirator en bestseller auteur Jacinta Bokma, staat vol met hemels lekkere recepten die snel klaar zijn én er fantastisch uitzien. In meer dan 100 recepten laat ze je culinair genieten op een makkelijke manier. De basis van haar boek is het door haar ontwikkelde Vrolijk Voedingshart. Gebaseerd op de 5 vuistregels van de omgekeerde voedingspiramide, én 700 onderzoeken naar de geheimen van een lang, gezond en gelukkig leven. 

Jacinta: ”Goed eten gaat direct naar je hart. Eten verbindt”

https://www.instagram.com/p/BtEB4MTgRbo/

De 5 vuistregels van Jacinta’s Vrolijke Voedingshart:

1. Wees (plant)aardiger

Eet vaker én gevarieerd plantaardig. Om eeuweling te worden zit je zomaar aan 206 verschillende levensmiddelen (kruiden inbegrepen). Als je op dagelijkse basis gemiddeld 18 verschillende voedingsmiddelen eet, zit je méér dan goed.

2. Verminder en varieer

Eet maar 80 procent van de hoeveelheid die je eigenlijk had wíllen eten. Drink daarbij veel groene thee (ik zit zelf op drie koppen) en eet iedere dag een handje ongebrande noten. Walnoten zijn mijn favoriet, maar ook hier: varieer vooral.

3. Uiteraard veel groente en fruit

Ten minste 5-7 (!) porties groente en fruit mág- liefst in zoveel mogelijk kleuren. Zorg dat het hoofdbestanddeel van je eten bestaat uit groente, zoete en witte aardappelen, peulvruchten en sojaproducten zoals tofoe. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat je in dit boek best veel zuivel terug vindt, maar… ik geef je ook (bijna) overal het alternatief.

4. Gevarieerde granen

Gevarieerde granen zijn een goed idee. In veel Blue Zones vormen ze de basis van het dieet. Denk aan rijst, haver, boekweit- en tarwenoedels en andere volkoren producten. Boekweit is overigens een zaad en zeer aan te bevelen. Een eetlepel lijnzaad per dag zit er bij mij standaard in als het even kan.

5. Verminder suiker en zout

Eet zo min mogelijk suiker en probeer je zoutinname te halveren. Dit boek staat bommetje-vol met slimme suikervervangers en mijn veelvuldige gebruik van kruiden zorgt er als het goed is voor dat je automatisch minder zout over alles strooit.

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF