fbpx

Met de 5 vuistregels van Jacinta’s Vrolijk Voedingshart, eet én leef jij gezonder en duurzamer

Het nieuwste boek ‘De Gezonde Bourgondiër‘ van food-inspirator en bestseller auteur Jacinta Bokma, staat vol met hemels lekkere recepten die snel klaar zijn én er fantastisch uitzien. In meer dan 100 recepten laat ze je culinair genieten op een makkelijke manier. De basis van haar boek is het door haar ontwikkelde Vrolijk Voedingshart. Gebaseerd op de 5 vuistregels van de omgekeerde voedingspiramide, én 700 onderzoeken naar de geheimen van een lang, gezond en gelukkig leven. 

Jacinta: ”Goed eten gaat direct naar je hart. Eten verbindt”

View this post on Instagram

My Mantra: Food = Love. So happy to be nominated Best Veg Cookbook of the Year. YES! GENOMINEERD voor de Lekker Vega Kookboekverkiezing voor lekkerste veg kookboek van het jaar. “Wat eet je dan wel?” En: “Hóe dan?”Het is een vraag die mij vaak gesteld wordt. Het antwoord schreef ik in meel in mijn vorige boek De Snelle Vegetariër. Ik ben er nog altijd trots op dat deze bestseller steeds weer een herdruk beleeft. En nu is daar De Gezonde Bourgondiër, een nieuwe kijk op plantgebaseerd eten. Met mijn Vrolijk Voedingshart ??‍♂️? wil ik zoveel mogelijk mensen inspireren óók Gezond, Rijk en Verleidelijk te gaan eten. Want dat kun jij óók. Voor het eerst heb ik de styling van mijn hele boek helemaal zelf gedaan. Ik adviseerde er al járen in, Nú was het de tijd. En voor het eerst durfde ik het aan mijn recepten ‘culinair’ te noemen. Ik was altijd huiverig dat jullie dat dan te ‘ingewikkeld’ zouden vinden. Terwijl mijn recepten het WoW!-effect hebben en tòch Haalbaar zijn. ‘Culinair Genieten op een Makkelijke Manier’ staat er nu trots op het omslag. En HOE TROTS ben ik om bij al die 230 grote Albert Heijn’s te liggen met m’n boek, die geweldige reviews te mogen ontvangen -het gaat maar door- en te mogen spreken op grote festivals. (Dàt wat ik altijd doodeng vond, me úitspreken. En dat vind ik trouwens nog stééds eng?). Hoe fijn dat ik met m’n eerste twee kookboeken de Gourmand World Cookbook Award heb gewonnen. En nu ben ik GENOMINEERD voor de Lekker Vega Kookboekverkiezing voor lekkerste veg kookboek van het jaar. Hoe te gek is dát! De fantastische @jannekevreugdenhil en @keetsmakelijk gingen me al voor, om twee toppers te noemen. STEM OP DE GEZONDE BOURGONDIËR, ff scrollen ?? Link in bio @JacintaBokma ??? for healthy Burgundy plantbased and veg ideas and recipes. All pictures in the book by @harold13pereira ???

A post shared by Jacinta Bokma (@jacintabokma) on

De 5 vuistregels van Jacinta’s Vrolijke Voedingshart:

1. Wees (plant)aardiger

Eet vaker én gevarieerd plantaardig. Om eeuweling te worden zit je zomaar aan 206 verschillende levensmiddelen (kruiden inbegrepen). Als je op dagelijkse basis gemiddeld 18 verschillende voedingsmiddelen eet, zit je méér dan goed.

2. Verminder en varieer

Eet maar 80 procent van de hoeveelheid die je eigenlijk had wíllen eten. Drink daarbij veel groene thee (ik zit zelf op drie koppen) en eet iedere dag een handje ongebrande noten. Walnoten zijn mijn favoriet, maar ook hier: varieer vooral.

3. Uiteraard veel groente en fruit

Ten minste 5-7 (!) porties groente en fruit mág- liefst in zoveel mogelijk kleuren. Zorg dat het hoofdbestanddeel van je eten bestaat uit groente, zoete en witte aardappelen, peulvruchten en sojaproducten zoals tofoe. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat je in dit boek best veel zuivel terug vindt, maar… ik geef je ook (bijna) overal het alternatief.

4. Gevarieerde granen

Gevarieerde granen zijn een goed idee. In veel Blue Zones vormen ze de basis van het dieet. Denk aan rijst, haver, boekweit- en tarwenoedels en andere volkoren producten. Boekweit is overigens een zaad en zeer aan te bevelen. Een eetlepel lijnzaad per dag zit er bij mij standaard in als het even kan.

5. Verminder suiker en zout

Eet zo min mogelijk suiker en probeer je zoutinname te halveren. Dit boek staat bommetje-vol met slimme suikervervangers en mijn veelvuldige gebruik van kruiden zorgt er als het goed is voor dat je automatisch minder zout over alles strooit.

 

(Visited 42 times, 1 visits today)


MEEST VIEWED

Blije momenten met onze
wekelijkse nieuwsbrief