fbpx

Psychologe Barbara Nanninga over het verdriet in de ogen durven te kijken

Je wilt graag kinderen, maar je partner kan ze niet krijgen en zegt nee tegen alternatieve opties. Dat dit niet voor verwijdering hoeft te zorgen, ziet psychologe Barbara Nanninga in haar praktijk. Als je het verdriet achter sterkte standpunten in de ogen kijkt, gaat de deur naar een oplossing vanzelf open.

Casper en Nathalie zijn al tien jaar samen. Ze hebben elkaar ontmoet toen ze net dertig waren en zagen een mooie toekomst voor zich. Casper wist wel dat hij nooit kinderen zou kunnen krijgen, maar dat is niet iets waar je je mee bezighoudt als je iemand net hebt ontmoet en verliefd bent. Hij had het haar weleens verteld. Nathalie wilde wel kinderen, maar ach, ze was ‘pas tegen de dertig’ en wilde deze man ook niet laten lopen. 

Inmiddels is Nathalie 37 wanneer ze contact met me opneemt. De relatie met Casper is nog steeds fantastisch, maar ze begint wel te twijfelen of ze het aankan om kinderloos te blijven. Na een paar sessies is het haar duidelijk: ze weet zeker dat ze een kind wil, maar ook dat ze de relatie met Casper niet kwijt wil. In eerste instantie raakt ze in paniek, omdat beide volgens haar niet mogelijk is. ‘Nee,’ zeg ik tegen haar, ‘niet op de gebruikelijke manier, maar er zijn wel andere mogelijkheden.’ We exploreren deze, zoals een kind via de spermabank, of een kind van een onbekende vader, een bekende vader, een vader die geen ouderschap wil of een vader die wel een ouderschap wil. Ik geef haar de opdracht mee om hierover na te denken zonder zichzelf beperkingen op te leggen.

Als ze terugkomt, vertelt ze me dat ze er veel over heeft nagedacht, maar vooral ook heeft durven voelen hoe haar grootste wens eruit zou zien. Ze wil het liefst het zaad van een bekende man, zodat het kindje wel zal weten wie zijn biologische papa is. En ze wil het samen met Casper opvoeden. Ze kent zelfs een man aan wie ze dit zou willen vragen. Ze heeft nu twee dingen te doen: haar wens kenbaar maken aan Casper en de vraag stellen aan de man die ze in gedachten heeft. Angstig, maar vastberaden loopt ze de praktijk uit, want ze weet dat als ze het niet zou bespreken, ze altijd spijt zal houden. 

Bij de volgende sessie komt Casper mee. Hij was geschrokken van de wens van Nathalie en vertoonde weerstand. Maar dat hij is meegekomen, is een goed teken. Er staat een deurtje open, al is het maar op een kier. Casper vertelt dat hij dolgraag met Nathalie oud wil worden, maar dat hij daarbij geen kinderen in gedachten heeft. Hij kan die gedachte ook niet loslaten. Casper lijkt me een emotioneel intelligente man, waardoor ik vermoed dat hier wat anders aan ten grondslag lag. Ik vraag hem een keer alleen langs te komen. Daar stemt hij mee in, wat voor mij een bevestiging is dat er een deur op een kiertje staat om vader te worden, al is het dan misschien nog onbewust.

In de sessie met Casper wordt al heel snel duidelijk dat in zijn jeugd zijn vader alle beslissingen nam. Zijn moeder en hij hadden niets in te brengen. Ze durfden ook niet tegen zijn vader in te gaan, want dan kon die woedend worden. Dit veroorzaakte soms groot verdriet, maar ‘dit slikte je dan maar weg,’ vertelt Casper. Toen bij Casper al vrij jong werd ontdekt dat hij nooit kinderen zou kunnen krijgen, werd dit door zijn vader laconiek afgedaan: ‘Heel vervelend, jij blijft kinderloos, maar geen man overboord.’ Het verdriet van zowel Casper als zijn moeder, die nu geen oma zou worden, durfden ze niet te tonen. Als Casper mij dit vertelt, begint hij heel hard te huilen. Hij had deze pijn altijd weggeslikt en dat hij er nu eindelijk verdriet over mag hebben, lucht enorm op. Door deze emoties te voelen, komen in de weken erna ook andere onderdrukte gevoelens naar boven zoals… wél vader willen zijn.

Hierdoor kunnen ze samen de mogelijkheden van een kindje krijgen onderzoeken. Ze zijn daarna nog een aantal keer bij me geweest, zodat ik dit proces kon begeleiden. Bijna twee jaar later krijg ik een foto via de app van een prachtig babymeisje. 

Over Barbara Nanninga

negatieve emotiesBarbara Nanninga is psycholoog, (bedrijfs)coach en hypnotherapeut. Ze weet als geen ander mensen te raken en de vinger op de zere plek te leggen zonder daarbij kwetsend te zijn. In haar praktijk en in het bedrijfsleven coacht ze individuen en groepen op zelfvertrouwen, zelfreflectie, intuïtie en communicatie; zeer belangrijke thema’s in haar werk. Barbara werkt mee aan meerdere tv-programma’s.

Lees ook: Psychologe Barbara Nanninga over waarom het geen zin heeft om negatieve emoties teveel aandacht te geven.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF