fbpx

Problemen met het aangaan van verbindingen en relaties? Misschien heeft het te maken met jouw familiesysteem

De relatie die je hebt met je ouders en verdere familie heeft vaak rechtstreeks effect op de manier waarop jij zelf relaties en verbindingen aangaat. Vind je het bijvoorbeeld moeilijk om je te binden of je partner te vertrouwen? Kan zomaar te maken hebben met de band met je moeder. Coach en Wendy-expert Eva Walgemoet legt de verbanden uit aan de hand van familieopstellingen.

Steeds meer mensen zien de enorme waarde in van het doen van een familieopstelling. Waar het eerder werd gezien als wat ‘zweverig’ zien we het nu meer als ‘helpend’ met daarin vaak onverklaarbare (lees: ‘magische’) veranderingen die je waarneemt. Mijn praktijkruimte is een pittoreske kapel in Dieren, waar ik 1 op 1 tafelopstellingen doe met mijn gasten. Met behulp van houten poppetjes zet jij jouw familiesysteem neer en kijken we per persoon en per generatie wat de invloeden zijn en zijn geweest op jouw leven.

Anders dan veel andere coaches/therapeuten die werken met familieopstellingen, werk je bij mij dus niet aan 1 vraagstuk/hulpvraag met behulp van representanten, maar kijken wij twee samen, door het neerzetten van de poppetjes naar het totaalplaatje van jouw systeem. Van generatie op generatie zet jij je familiesysteem neer en wordt vrij snel duidelijk waar oorzaken liggen die van grote invloed zijn op jouw huidige leven.In mijn eerdere artikelen heb ik geschreven over de basis van familieopstellingen, de invloed van jouw ouders en welke klachten systemisch kunnen zijn (en dus te verminderen of verdwijnen!) In dit artikel schrijf ik over de invloed van jouw familiesysteem op het aangaan van verbindingen en relaties. Hoe sta jij binnen je relatie? Hoe ga jij verbindingen aan?

Moeder boven je of niet?

In het artikel over de invloed van jouw moeder schreef ik al dat moeders staan voor ‘het leven en verbinding’. De manier waarop jij kijkt naar en denkt over je moeder is van enorme invloed op hoe jij verbindingen en relaties aan gaat.

Kan jij je moeder niet boven je plaatsen in de denkbeeldige fontein en sta jij dus niet op de goede plek binnen jouw systeem, dan kan dit ervoor zorgen dat jij het lastiger vindt om verbindingen en dus ook relaties aan te gaan. Je zult op zoek gaan naar een stuk verbinding bij bijvoorbeeld je partner, die jou niet het ontbrekende stuk kan geven die je van je moeder nodig had. Je voelt een bepaalde ‘leegte’ die jouw partner niet op kan vullen. Voor je partner zal dit ook lastig zijn, aangezien hij/zij zich ervan bewust wordt dat hij jouw behoefte niet kan ‘bevredigen’ hierin. Dit loopt soms uit op het verbreken van de relatie (‘Ik kan jou niet geven wat je zoekt’).

Vanuit een verstoorde relatie met je moeder (en dat kan allerlei vormen hebben) ontwikkel je de zogenoemde ‘bindings- en verlatingsangst’(of een combinatie hiervan waarbij ‘aantrekken en afstoten’ voorkomt). Veel gasten die ik in mijn praktijk ontvang merken dat het aangaan en behouden van een relatie lastig is voor ze. Ze voelen zich onzeker, twijfelen aan zichzelf, hebben moeite hun partner te vertrouwen, zijn achterdochtig en vinden het lastig om te kunnen denken en voelen dat hun relatie goed zit.

Zoeken naar erkenning

Het zoeken naar ‘erkenning en bevestiging’ komt binnen relaties ook vaak voor. Zoekend naar bevestiging van je partner dat jij de leukste, liefste, beste en mooiste bent. Bevestiging vragen of hij/zij nog wel van je houdt: ‘Houd je nog wel van me?’, ‘Is die ander niet veel leuker dan dat ik ben?’. ‘Waarom ben je bij mij?’. ‘Wat maakt dat wij samen een relatie hebben?’. Onzekerheid als je partner zonder jou op pad gaat. Willen controleren wat hij/zij doet. Hierin speelt de band met jouw vader een grote rol. Juist het zoeken naar erkenning en bevestiging is iets wat speelt rondom het (verstoorde) contact met jouw vader. Het hebben van een relatie kan een hele mooie aanvulling zijn op jouw leven. Hoe lastig als je hier te weinig van kan genieten, door allerlei eigen denkbeelden en bijbehorende gevoelens (vaak niet kloppend). Het fijne is: JIJ KAN HIER WAT MEE!

Als jij een familieopstelling doet, wordt snel duidelijk waar ‘het probleem’ ligt. Sterker nog, vaak als ik iemand spreek, ook buiten mijn praktijk, kan ik al herleiden waar bepaalde ‘lasten’ die gedragen worden, hun oorsprong hebben. Ik neem je mee in het proces van erkenning wat je gemist hebt en van het probleem, acceptatie van hoe het is en is geweest en vervolgens loslaten wat niet van jou is. Als jij binnen jouw systeem weer op jouw eigen (kind)plek kan gaan staan en dus ook jouw ouders boven jou kan zetten, ze kan zien als jouw ouders, beide voor 50% met hun mooie en minder mooie kanten, dan zal dit je moois gaan brengen, zeker in het aangaan van verbindingen en relaties. Je zult je sterker en zekerder voelen en je niet afhankelijk (meer) opstellen. Je hebt de bevestiging niet nodig van je partner, maar kan deze bij jezelf vinden. Je staat in je eigen kracht en vanuit daar kan je jouw eigen mooie leven gaan leiden.

Retreat me

Eva verzorgt naast familieopstellingen en de GroepsHart trainingsdagen ook de  ‘RETREAT ME’, avonden voor vrouwen waar ontspanning, meditatie en jouw innerlijke kind punt van aandacht zijn. De eerstvolgende is op vrijdag 10 juni. Beide avonden vinden plaats in haar praktijklocatie in Dieren en zijn van 19:00-21:00 uur. De investering in jezelf hiervoor is 35 euro inclusief drankjes en lekkers.

Meld je aan via het contactformulier van de website van Eva.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF