fbpx

‘Palmolie heeft rampzalige gevolgen voor mens, dier en milieu’

Palmolie… het zit onder andere in de dagelijkse producten: koekjes, chips, zeep, douchegel, shampoo en wasmiddel. Maar zonder dat we het weten heeft deze goedkope olie een rampzalige keerzijde op mens, dier en milieu. Milieujurist, onderzoeker en auteur Janneke Bazelmans (43) zet zich in voor de PalmolieVRIJ challenge die vorige week van start is gegaan en ze schreef de ecothriller ‘Verkapt‘. 

169 bomen per seconde

‘Er worden vooral veel bomen gekapt in Indonesië en Maleisië. Het vele gebruik van palmolie zorgt ervoor dat er oerwouden worden gekapt, dat dieren zoals orang-oetan’s hun thuis kwijt zijn en dat lokale bevolking wordt verjaagd. Milieudefensie heeft onlangs uitgerekend dat er per seconde 169 bomen worden gekapt, het is dus heel belangrijk dat het regenwoud wordt beschermd!’

Reis door Indonesië

‘Voor mijn boek Verkapt reisde ik naar Indonesië. Eerst denk je nog dat je over de groene toppen van het tropisch regenwoud vliegt, maar al snel zie je de keurige rijen waarin de oliepalmen staan. Shocking! Mijn beeld van het tropisch regenwoud van Borneo, zoals ik dat mijn hele leven voor me had gezien, werd in een klap weggevaagd’.

regenwoud

Verwoest regenwoud Borneo

Stiekem research

‘Ik moest stiekem research doen in Indonesië, de palmoliebedrijven houden namelijk niet van pottenkijkers. Ik logeerde daarom bij een familie in een oerwouddorp. Ik deed alsof ik een toerist of backpacker was.’

Doe mee met de PalmolieVRIJ challenge!

‘We gebruiken allemaal producten met palmolie zonder dat we het zelf weten. Vorige week is de PalmolieVRIJ challenge begonnen. Het doel hiervan is om bewuster producten te kopen en uiteindelijk om het palmolie-gebruik enorm te verminderen. Er doen al meer dan 500 mensen mee! Ik krijg verschillende mooie reacties. Veel mensen vinden de challenge tot nu toe enorm meevallen. Maar deze week staat de challenge in het teken van verzorgingsproducten en daar zit de echte uitdaging. Er zijn namelijk meer dan 150 benamingen om aan te geven dat er palmolie in een verzorgingsproduct zit. De mantra: “We kunnen niet zonder palmolie” is dus zeker niet waar!’ Kijk voor meer informatie over de challenge op de site van PalmolieVRIJ.

 Het boek ‘Verkapt’

janneke

Janneke Bazelmans schreef de ecothriller ‘Verkapt‘ om meer aandacht te verkrijgen voor de praktijken rondom palmolie. In haar fictiedebuut schrijft ze over de Nederlandse studente Nora die de kans krijgt om stage te lopen bij een palmoliebedrijf midden in het regenwoud. Vol overgave stort ze zich op haar opdracht: een school oprichten voor de lokale Dayakbevolking. De inheemse bewoners willen niets van haar behulpzaamheid weten. En daar hebben ze een reden voor.

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF