fbpx

Optimaliseer je weerstand met deze voedingstips

Optimaliseer je weerstand met behulp van de voedingstips van I love Ayurveda. Je weerstand weerspiegelt hoe gezond je bent en hoe goed je lichaam in staat is om virussen te bestrijden. We maken allemaal wel eens mee dat onze weerstand minder is, doordat we verkouden worden of de griep krijgen. Dit merken we voornamelijk wanneer de seizoenen veranderen. Het weer en onze leefstijl verandert, maar ons eetpatroon blijft vaak hetzelfde. Dit zorgt voor een disbalans in je lichaam, waardoor je lichaam minder bestand is tegen virussen en infecties.

Nu de zomer ten einde loopt en het buiten weer kouder wordt, is het verstandig om steeds minder koude en rauwe gerechten te eten. Deze worden nu te belastend voor je spijsvertering. Ga weer voor gekookte en warme gerechten. Dit helpt bij de vertering en de voedingsstoffen worden beter in je lichaam opgenomen.

Groenten en fruit

Voor een optimale weerstand blijft het belangrijk om elke dag voldoende groenten en zeker twee stuks fruit te eten. Probeer groenten tijdens de lunch toe te voegen, zodat je niet een hele grote hoeveelheid hoeft te eten bij het diner. Soepen eten maakt het erg gemakkelijk om voldoende groenten binnen te krijgen en warm te eten.

Daarbij is het erg belangrijk om groenten en fruit van het seizoen te eten. Verdiep je eens in de seizoenskalender of ga naar de markt om te kijken wat daar het aanbod is. In de supermarkten kun je namelijk het hele jaar door dezelfde groenten en fruit kopen.

Levensenergie

Om je weerstand te optimaliseren is het belangrijk dat je voeding eet die voorzien is van prana. Prana staat, volgens de Indiase filosofie, voor levensenergie. Deze levensenergie is, net zoals belangrijke voedingsstoffen, aanwezig in dagverse producten. Vermijd daarom zo veel mogelijk gefrituurd voedsel, verpakt voedsel, restjes, kant-en-klaar maaltijden, suiker en voorgesneden groenten.

Vitamine C

Vitamine C speelt een belangrijke rol in je weerstand optimaliseren. Om de inname van vitamine C te verhogen kan je bijvoorbeeld paprika, zwarte bessen, spruiten, boerenkool, kiwi, peulen, rode kool, olijven en spinazie eten. Daarbij zijn citrusvruchten weer in het seizoen, die zitten ook boordevol vitamine C.

Luister vooral ook naar je lichaam. Jouw lichaam vertelt je precies waar het behoefte aan heeft. Het is vaak ons hoofd dat voor andere gerechten kiest.

Ayurvedische Reset

Ayurveda raadt daarnaast aan om twee keer per jaar een reset te doen om je weerstand te optimaliseren, idealiter tijdens de wisseling van de seizoenen, maar ook bijvoorbeeld ter voorbereiding op een zwangerschap. Het begin van de herfst is een ideaal moment voor een reset. Afvalstoffen en onverwerkte emoties zijn namelijk de hoofdoorzaken van onbalans. En onbalans kan resulteren in een verminderde weerstand en uiteindelijk in ziekte. Tijdens een Ayurvedische reset eet je een aantal dagen achter elkaar een licht verteerbaar monodieet van bijvoorbeeld mungbonen met als doel jouw lichaam rust te geven zodat het alle afvalstoffen kan verwerken. Het is niet de bedoeling om minder te eten, te lijnen, of maaltijden over te slaan. Het is juist belangrijk om voldoende, maar goed verteerbare maaltijden te eten zodat jouw spijsverteringsvuur kan branden en goed opgestookt wordt zodat deze goed zijn werk kan doen, en al het oude kan verteren. Verwacht dus geen honger tijdens een Ayurvedische Reset.

Ben jij geïnteresseerd in een Ayurvedische Reset en wil je dit graag onder begeleiding doen?

I love Ayurveda organiseert een Ayurvedische Herfst Reset. We starten op 5 oktober, maar je kunt op elk gewenst moment starten. Lees hier meer over de I love Ayurveda Herfst Reset.

Over I love Ayurveda

Dit artikel is geschreven door Brenda Korsten, Ayurvedisch Leefstijl- en voedingscoach. Brenda is één van de Ayurveda experts van I love Ayurveda. I love Ayurveda is hét Ayurveda Platform en dé Ayurveda Community van Nederland en België. Dit is dé plek waar jij je leven leert transformeren voor meer balans. Wanneer je lid wordt van de I love Ayurveda Community ontvang jij elke maand het I love Ayurveda Online Magazine in jouw mailbox met content op het gebied van Ayurveda die jou gaat helpen met het transformeren van jouw leven. Alle content is afgestemd op het seizoen en relevante, actuele themas. Lees hier meer over I love Ayurveda en de mogelijkheid om lid te worden van de Community of volg ons op Instagram @iloveayurvedanl.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF