fbpx

Open het gesprek over zelfdoding: ‘Ik denk dat mensen uit angst dat het te persoonlijk wordt, het onderwerp laten rusten’

Er heerst een taboe op het gesprek over zelfdoding. En dat wil 113 Zelfmoordpreventie doorbreken met de campagne ‘1K Z1E J3’. ‘Een goed gesprek begint namelijk met iemand écht zien.’ Deze boodschap wordt de komende maanden gedeeld via openbare bankjes in gemeenten van Amsterdam tot aan Heerlen en van Steenwijk tot aan Middelburg. Vandaag op World Suicide Prevention Day gaat onze aandacht uit naar alle mensen die worstelen met hun mentale gezondheid of te maken hebben met suïcide.

Volgens het CBS waren er in 2021 bijna tweeduizend mensen die de keus maakten om uit het leven te stappen. Dat zijn gemiddeld vijf mensen per dag. Elke suïcide raakt gemiddeld 135 mensen. Dat betekent dat in er 2021 meer dan 250.000 mensen geraakt werden door het verdriet van een zelfdoding.

Taboe doorbreken

De campagne wil het gesprek over zelfdoding openen. Een goed gesprek kan namelijk enorm opluchten en het begin zijn van de oplossing. De ‘1K Z1E J3‘-bankjes worden een plek om even de tijd te nemen om elkaar te zien en te horen hoe het werkelijk met iemand gaat. Op zo’n bankje ging schrijver en presentator Özcan Akyol het gesprek aan met vier bekende Nederlanders. ‘Zulke personen moeten voelen dat ze gezien worden’, vindt voormalig profvoetballer Glenn Helder.

In het gesprek met Özcan deelde Glenn dat hijzelf ook geworsteld heeft met mentale problemen. ‘De wereld waar je op dat moment in zit is totaal uitzichtloos,’ zegt hij. ‘Ik was echt kwaad op mijzelf dat ik zo diep heb kunnen zinken. Je schaamt je voor de situatie.’ Glenn is van mening dat we muren kunnen doorbreken door elkaar te zien en met elkaar te praten. En dat doen we door uit de taboesfeer te stappen en te vragen hoe het gaat.

Praat met elkaar

Maar hoe voer je zo’n gesprek over zelfdoding? ‘Ik denk dat mensen uit angst dat het te persoonlijk wordt, het onderwerp laten rusten,’ vertelt schrijver Ronald Giphart in zijn gesprek met Özcan. Over datzelfde zegt zangeres Lakshmi het volgende: ‘Niemand zei gewoon: Ga even zitten. Ik zie dat je niet goed in je vel zit. Ik zie dat je ongelukkig bent. Praat met me. Die directheid, die was er niet. Mensen worden heel ongemakkelijk als er iets aan de hand is.’ Het komt dus eigenlijk allemaal op hetzelfde neer: praat met elkaar. ‘Door te praten, door te luisteren, door empathie te tonen en door empathie te krijgen, kun je over jezelf nadenken en kun je dingen in perspectief zien’, vindt Ronald.

Meer weten?

Op de ‘1K Z1E J3’-bankjes zit een goudgekleurde plaque bevestigd met de campagnetekst en een QR code die leidt naar de campagnepagina van 113 Zelfmoordpreventie. Hier kun je gratis een korte online training doen en andere speciale trainingen volgen om te leren hoe je het gesprek over zelfdoding kunt voeren. Op ikzieje.nl vind je meer informatie over de campagne, de interviews met Ronald Giphart, Lakshmi, Glenn Helder en Dani én wordt uitgelegd hoe je mee kunt doen en waar je de bankjes kunt vinden.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF