fbpx

Op een gezonde manier je endorfine gehalte verhogen

Endorfine is een hormoon dat helpt bij het verminderen van stress, het verlichten van pijn en het verbeteren van je welzijn. Je hersenen geeft endorfine vrij wanneer je stress of pijn ervaart, waardoor je pijnperceptie op natuurlijke wijze verbetert. Hoe meer endorfine, hoe beter, zou je zeggen. Maar er zitten ook gevaarlijke kanten aan dit hormoon. Daarom leggen wij jou uit hoe je je endorfine gehalte op een gezonde manier kan verhogen.

Gevaren van endorfine

Je endorfine niveaus nemen toe terwijl je eet, sociaal bent, sport of seks hebt. Zelfs als je dagelijks hogere niveaus van endorfine produceert hoef je niet meer te creëren om je goed te blijven voelen.

Echter raken mensen soms geobsedeerd met een hoog endorfine niveau. Dit kan ertoe leiden dat mensen hun endorfine op een ongezonde manier verhogen zoals obsessief sporten of zelfbeschadiging toebrengen. Omdat blessures ook het endorfine niveau verhogen, verwonden sommige mensen zichzelf als een manier om angst en stress te verlichten. Dit kan heel erg gevaarlijk zijn. Daarom is het belangrijk om hier op een gezonde manier mee om te gaan.

Supplementen

Er bestaan geen goedgekeurde supplementen die helpen om het endorfine niveau te verhogen en welzijn te vergroten. Een medicijn dat het dichts in de buurt komt van endorfine is morfine. Toch is er één groot verschil. Dit medicijn zorg niet alleen voor een blokkade van de pijn maar geeft ook dopamine aan je hersenen. Hoge niveaus van dopamine werken enorm verslavend waardoor je de medicatie blijft gebruiken.

Gezonde manieren op endorfine te verhogen

Er is een reden waarom je je zo goed voelt na het sporten; lichaamsbeweging is een van de meest effectieve manieren voor je lichaam om endorfine vrij te maken. Een studie toont aan dat beweging waardoor je hartslag en ademhaling verhoogt, zoals hardlopen, de meest effectieve manier zijn om het endorfine gehalte te verhogen. Voor het beste resultaat wordt aangeraden om drie keer per week minstens 45 minuten te trainen. Natuurlijk is hardlopen niet de enige optie, beweging zoals: zwemmen, dansen en wandelen werkt ook.

Onderzoek toont aan dat je je endorfine ook kunt stimuleren met voedsel en activiteiten. Bijvoorbeeld door het eten van donkere chocolade of pittige gerechten. Ook kunst maken of kunst bekijken kan helpen. Dus boek dat dagje naar het museum of heb samen met je vriendinnen een knutselmiddag. Activiteiten samendoen en lachen met anderen werkt namelijk ook mee aan de stijging van je endorfine. Een dagje wellness is ook een goed idee; in de sauna zitten en een diepe massage krijgen zijn ook bevorderende activiteiten. En last but not least: mediteren. Dit kan je natuurlijk altijd doen en hier heb je niets voor nodig, alleen jezelf;)

Volg deze tips en blijf de endorfine aanmaak op een gezonde manier stimuleren.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF