In Nederland worden we gemiddeld tachtig jaar oud, maar er zijn ook gebieden in de wereld waar mensen bovengemiddeld oud worden: Blue Zones. In Sardinië, Okinawa, Loma Linda, Nicoya en Ikaria worden de inwoners gemiddeld honderd jaar oud. Maar wat is hun geheim voor een lang en gezond leven?
De term ‘Blue Zones’ is bedacht door Dan Buettner, journalist van National Geographic. Hij ontdekte vijf gebieden op de wereld waar mensen ouder worden dan honderd jaar. Maar hoe komt het dat deze mensen een stuk ouder worden dan de rest van de wereld? Ze blijken een aantal gelijkenissen te hebben in hun levensstijl: de Power 9.
1. Bewegen op natuurlijke wijze
De mensen in de Blue Zones wonen in een omgeving die beweging stimuleert. Ze gaan daarvoor niet naar de sportschool, maar wandelen veel en gebruiken bijvoorbeeld bij het tuinieren de gewone grasmaaier in plaats van een elektrische.
2. Een doel in het leven
De Okinawanen noemen het Ikigai en de Nicoyanen noemen het plan de vida: oftewel de reden waarvoor je ’s ochtends opstaat. Als je een doel hebt in je leven, kan dit bijdragen aan zeven jaar extra levensverwachting.
3. Zo min mogelijk stress
Zelfs mensen in de Blue Zones ervaren stress. Om die stress kwijt te raken, hebben zij routines in hun dagelijks leven. Zo doen ze aan mediteren, dutjes of bidden ze. Even een momentje voor jezelf om te ontstressen.
4. 80% regel
Mensen in de Blue Zones stoppen met eten als hun maag voor tachtig procent gevuld is, wat het verschil kan maken tussen het behouden van een gezond gewicht of overgewicht.
5. Plantaardig voedsel
Het dieet van mensen in de Blue Zones bestaat voornamelijk uit peulvruchten, zoals bonen, soja en linzen. Vlees wordt gemiddeld maar vijf keer per maand gegeten.
6. Wijn
Er wordt regelmatig alcohol gedronken in de Blue Zones. Ze drinken één of twee glazen wijn per dag bij het eten of met vrienden, in plaats van in het weekend heel veel alcohol te drinken.
7. Geloof
Geloof is voor de inwoners van de Blue Zones erg belangrijk. Op vijf na behoorden alle 263 geïnterviewde honderdjarigen tot een op een geloof gebaseerde gemeenschap. Welke levensovertuiging iemand volgt is hierbij niet belangrijk.
8. Familie en vrienden op de eerste plaats
De inwoners zetten geliefden op de eerste plaats. Zo wonen oudere kinderen of grootouders dichtbij, zijn ze trouw aan een levenspartner en investeren ze tijd en liefde in hun kinderen.
9. Sociale kringen
De langstlevende mensen ter wereld kiezen voor sociale kringen die gezonde gewoontes ondersteunen. Zo creëren Okinawanen groepen van vijf vrienden die zich voor het leven aan elkaar verbinden en elkaar helpen bij het hebben van een gezonde leefstijl.
Meer weten over het leven in de Blue Zones? De serie Live to 100: Secrets of the Blue Zones neemt je mee naar Japan, Italië, Griekenland, Californië en Costa Rica om de geheimen van een langer en gezonder leven te ontdekken.