fbpx

Ook 5 minuten bewegen heeft een positief effect

We kennen de richtlijnen: minimaal vijf dagen per week, 30 minuten per dag bewegen. Maar wat als dat niet lukt? Dan begin je gewoon met wat wél haalbaar is. Want iedere minuut die je beweegt, heeft al een positief effect op je gezondheid, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Te hoge lat

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) moet je minimaal vijf dagen per week, 30 minuten per dag bewegen. Lukt dat niet? Dan ben je niet de enige! Ruim een derde van de volwassenen wereldwijd voldoet niet aan de richtlijnen.

“Voor veel mensen ligt de lat te hoog en dat werkt demotiverend”, zegt wetenschapper Philipe de Souto Barreto van de Universiteit van Toulouse. In plaats van te moeten voldoen aan de richtlijnen, kunnen we onszelf beter motiveren om gewoon heel iets actiever te worden.

Goed voor de gezondheid

De richtlijnen van de WHO zijn er natuurlijk niet voor niets. Ze hebben zeker voordelen voor onze gezondheid. Maar inmiddels heeft een aantal wetenschappelijke onderzoeken aangetoond dat ook minder dan 30 minuten bewegen al een positief effect heeft op je gezondheid.

Zo toonde een studie uit 2012 aan dat mensen die tussen 1 en 74 minuten per week wandelden negentien procent minder kans hadden om te overlijden dan mensen die de hele dag stil zaten. En een studie uit 2014 toonde aan dat vijf à tien minuten per dag hardlopen de kans op overlijden door een hartaanval aanzienlijk verminderd.

Kleine stapjes

Dr. James Borchers, sportarts aan de Ohio State University Wexner Medical Center is het met zijn collega eens. “Als je helemaal niets doet, wat vooral bij ouderen het geval is, lijkt 30 minuten per dag niet te doen.” Begin daarom met wat wél kan, ook al is het maar vijf minuten.

Bron: LiveScienceWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF