fbpx

Onze nieuwe blogger, huisarts Tamara de Weijer, stelt zich voor

Wij hebben een nieuwe blogger: Tamara de Weijer! Tamara is huisarts en vertelt van alles over een gezonde leefstijl. Met haar kennis en heerlijke recepten laat ze zien wat gezonde voeding doet met je lichaam. In deze blog stelt ze zich voor en legt ze uit wat ze precies doet! 

Even voorstellen…

Tamara is nu bijna voor vier jaar huisarts. Ze heeft een enorme passie voor een gezonde leefstijl. Tamara heeft 2,5 jaar geleden haar eigen vereniging opgericht: ‘Arts in leefstijl‘, waar inmiddels 1000 artsen, verpleegkundigen en diëtisten zich bij hebben aangesloten! Inmiddels heeft Tamara het boek ‘Eet beter in 28 dagen‘ geschreven. Hierin geeft zij een tegengeluid aan dieethypes en laat zij zien hoe je gezonder, energieker en slanker kunt worden.

Leefstijl aanpassen

‘Nadat ik was bevallen van mijn eerste dochter, was ik 20 kilo zwaarder dan nu. Ik was ontevreden over mijn lichaam en ik had al een hele lijngeschiedenis achter me. Elke keer viel ik na een paar weken weer gefrustreerd terug in mijn oude eetpatroon. Toen ben ik 6,5 jaar geleden anders gaan eten door een bevriende huisarts. Niet alleen was ik al mijn zwangerschapskilo’s kwijt, ik voelde mij vooral veel fitter. Ik had me nog nooit zo goed gevoeld en dat is wat ik zo belangrijk vind. Ik heb al ruim 20 jaar een prikkelbare darm en nu had ik sinds 5 jaar nergens meer last van.’

Haat liefde verhouding met voeding

‘Eindelijk had ik iets gevonden wat werkt. Het is makkelijk, kost geen moeite en het voelt totaal niet als een dieet, waardoor het heel makkelijk is om vol te houden. De aanpassingen die ik heb gemaakt zijn veel meer groenten, fruit, kruiden, noten, maximaal twee keer in de week vlees, een keer vis en een aantal dagen vegetarisch eten. Vooral veel meer vers en onbewerkt, dat is de kern. Toen ik mij ben gaan verdiepen, merkte ik dat we al veertig jaar aan de lijn zijn, maar we het wel helemaal verkeerd aanpakken. Elk dieet is elke keer een overlevingsmechanisme, maar geen leefstijl. We hebben zo’n haat-liefdeverhouding gekregen met eten. Dat is wat ik in mijn praktijk wil vertellen. We zijn het spoor een beetje kwijtgeraakt. We volgen de ene na de andere hype, terwijl we eigenlijk allemaal heel goed weten welk eten gezond is.’

Het boek

‘Voor het boek werd ik benaderd door een uitgever. Ik was zelf niet op dit idee gekomen. In een korte tijd zijn er zo veel dingen op mijn pad gekomen: een tv-programma, de vereniging en het boek. Vijf jaar geleden had ik nooit geloofd dat ik dit zou bereiken. Het boek heb ik samen met Tessy van den Boom en Maaike de Vries gemaakt. Ik ben zo enorm trots dat we een toegankelijk boek hebben gemaakt. Het zijn geen moeilijke recepten, met normale ingrediënten die bij elke gemiddelde supermarkt kunnen worden gekocht. En het zijn vooral verschrikkelijk lekkere gerechten in het boek! Mensen combineren vaak gezond eten met afzien en een hoge prijs. In dit boek laten wij zien dat dit totaal niet het geval is.’

Eet beter in 28 dagen

Smaakt naar meer…

‘Dit boek smaakt echt naar meer. Ik zou zo graag kookboeken willen maken die aansluiten bij verschillende klachten. Eten bij huidklachten of eten bij darmklachten. In mijn praktijk ben ik erachter gekomen dat voeding niet alleen invloed heeft op overgewicht, suikerziekte en hoge bloeddruk, maar ook mensen met eczeem, hoofdpijn, maag-darmklachten of astma enorm veel baat kunnen hebben met een ander voedingspatroon.  Het is natuurlijk enorm fijn dat er medicijnen voor zijn, maar laten we dat als plan B inzetten bij ziekten waarbij leefstijl een belangrijke rol speelt. Vanuit mijn praktijk merk ik dat mensen op zoek zijn naar een oplossing, maar ze weten niet wat het beste is om te doen. Maar laat ik heel duidelijk zijn, voeding en leefstijl kunnen een belangrijk onderdeel hiervan zijn. Het is geen garantie dat je van al je klachten en aandoeningen af komt. Daarom hoop ik dat mensen stoppen met elke keer achter alle hypes aan te rennen. We moeten met zijn allen naar de basis gaan: gezonder worden. Vervolgens komt afvallen hier vanzelf bij, maar kijk eerst goed wat je lichaam nodig heeft!’

Benieuwd naar haar vegetarische groentenlasagne? Lees hier het recept! 

Groentenlasagne

 

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF