fbpx

Ontdek het hoogste punt van Ibiza met de hike-route Sa Talaia

Het hoogste punt van Ibiza is goed te bereiken vanuit het plaatsje Sant Josep de Sa Talaia. De top ligt op 475 meter hoogte en biedt een prachtig uitzicht over de wijde omgeving. Met ongeveer 45 minuten wandelen omhoog, kom je uit op de top van het eiland. Wendy ging je voor met haar vriendin Moon en liep de hike-route Sa Talaia. 

Routebeschrijving

De wandeling begint in Sant Josep. Je kunt het best parkeren in de buurt van de kerk: de route begint tegenover de kerk bij het tapasrestaurant Destino. Als je recht voor het restaurant staat, ga je naar rechts. Langs een oude stenen muur ga je langs de zijkant van het dorpje omhoog. Blijf de route volgen. Je houdt de stijgende asfaltroute aan tot je op onverharde ondergrond komt. Recht voor je zie je nu een trap met een houten bordje met ‘Sa Talaia’.

Via de trap loop je omhoog. Het beginstuk is het pittigste deel van de wandeling. Je loopt hier op onverharde stenen en het gaat flink steil omhoog; gelukkig hangt aan de linkerkant een touw om je vast te houden. Je loopt vervolgens tegen een wit huis aan met een natuurlijke steile trap. Houd hier links aan en vervolg je route. Na 5 tot 10 minuten wordt de route vlakker.

Na een paar mooie uitzichtpunten loop je het bos in dat heerlijk schaduwrijk is. Na het bos kom je bij een kruispunt met een houten bordje waarop staat dat je rechtsaf moet. Langs het hekwerk vervolg je je route omhoog. Zodra de route weer steiler wordt, zijn er meer blootliggende boomwortels en losse stenen. Zodra je aan je rechterhand een lichte stenen rotswand ziet die te steil omhooggaat om te bewandelen, houd je nog even rechts aan. Met een kleine omweg word je vijftig meter verderop naar rechts omhoog geleid. Ook hier hangt op de boom recht voor je een bordje dat aanduidt dat je de route rechts moet vervolgen.

Het laatste stuk is even doorbijten, maar daarna kom je uit op de top met een fenomenaal uitzicht. Je ziet San Antonio liggen en de prachtige kustlijn, en je ontdekt hoe groen en weids het binnenland van Ibiza eigenlijk is. Bij helder weer zie je Formentera en soms zelfs het vaste land van Spanje liggen.

Houd er rekening mee dat het afdalen soms technischer is dan het omhooglopen. Met name de losse stenen in het begin van de route en het losse zand beneden, zorgen ervoor dat je makkelijk kunt uitglijden. Neem de tijd om terug naar het dorp te wandelen.

Praktische informatie

Afstand: 4,42 km
Hoogteverschil: 256 meter
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Duur: 1 uur en 30 minuten
Vertrek- & eindpunt: Destino restaurant, Sant Josep

Hike-tips

  • De route is tijdens of net na regen extra glad. In verband met de kans op uitglijden, raden we je aan om hem te wandelen als het niet net heeft geregend.
  • De route heeft grotendeels schaduw, waardoor hij ook goed te wandelen is in de zomermaanden. Ga dan vanwege de hitte wel bij voorkeur ’s morgens of aan het einde van de dag.
  • Vanaf de top heb je ook prachtig uitzicht op de zonsondergang. Zorg er wel voor dat je voor het donker beneden bent, want de route is geheel onverlicht.
hike-route Sa Talaia

Food- & drinktips

  • Bij het bakkertje Caprice kun je heerlijke amandelcroissantjes, sandwiches of bananenbrood halen om mee te nemen als snack voor op de top. Na de wandeling kun je hier ook in het café wat eten en drinken.
  • Zin gekregen in een lekkere salade of verse pannenkoekjes? Passion Café bevindt zich naast de kerk en is een echte aanrader. Geopend van half april tot eind oktober.
  • Heb je de wandeling aan het eind van de dag gedaan en heb je zin in Mexicaans? Ga dan eten bij Raco Verd tegenover de kerk. Op vrijdag- en zaterdagavond is hier bovendien vaak livemuziek.
  • Voor lekkere tapas zit je goed bij het begin- en eindpunt van deze route: restaurant Destino

Extra informatie

Sa Talaia is het hoogste punt van het eiland. De piek ligt op 475 meter, maar doordat het dorp Sant Josep al op 200 meter hoogte ligt is de wandeling goed te doen. Sa Talaia wordt ook Sa Talassa genoemd. Talaia betekent ‘uitkijkpunt’ in het Catalaans, talassa ‘groot’ in het Castiliaans.

De gemeente Sant Josep de Sa Talaia is de grootste van het eiland en is veel groter dan het dorp alleen. Het aantal bewoners van de gemeente wordt geschat op 35.000. Doordat er ook veel vakantiewoningen staan van buitenlandse toeristen, ligt het aantal personen dat hier in de zomermaanden verblijft nog vele malen hoger.

Deze en nog andere hike-routes zijn te vinden in de Ibiza zomerspecial van 2022.

Zomerspecial van WENDY

De nieuwe extra dikke zomerspecial van WENDY met als thema ‘Zomer op een eiland’ ligt nu in de winkel.  Een feestje om te maken en een feest om te lezen! We waren op de mooiste Nederlandse eilanden voor eilandinterviews met Noortje Herlaar, Edsilia Rombley en Tooske Ragas, reisden af naar Mallorca om binnenkijkers te maken bij Michael en Cindy Pilarczyk en drie andere Nederlanders die op Mallorca wonen en verzamelden de beste eilandtips voor de mooiste eilanden, met onder andere tips voor Curaçao, Kos en Bonaire. Natuurlijk ontbreekt ook Wendy’s lievelingseiland Ibiza niet in dit zomernummer. Daarbij geven we een gratis cursus Spaans weg zodat je deze zomer uit de voeten kunt op je Spaanse eiland, schreef bestsellerauteur Marion Pauw een zinderend zomerverhaal over seks na je vijftigste en vind je in dit nummer de grote zomerhoroscoop. Je koopt de nieuwe zomerspecial van WENDY vanaf nu in de winkel of in onze online shop.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF