fbpx

Monique koos ervoor om niet met haar gepensioneerde man in Spanje te gaan wonen: ‘Ik vind mezelf te jong om het hele jaar als een pensionado in Spanje te leven’

Het is een droom van velen: genieten van je pensioen onder de Spaanse zon. Ook de man van Monique Koperdraad kan zich geen mooier leven voorstellen als pensionado in Spanje, maar Monique (61) werkt liever in Nederland. Dus is ze maar af en toe in Spanje. 

Emigreren bleek niks voor jou?

‘Mijn man en ik hebben sinds 2016 een mooi huis in de buurt van Alicante en vorig jaar besloot hij zich uit te schrijven uit Nederland om volledig in Spanje te gaan wonen. Mijn man 72 en vindt het heerlijk daar. Hij vindt het fijn om thuis te rommelen en geniet erg van het Spaanse weer samen met onze twee hondjes. Ik vind het leven in Spanje ook fijn, je maakt mij ook blij met een glaasje wijn en tapas, maar ik houd ook van Nederland. Ik houd van de verschillende jaargetijden en vind het bijvoorbeeld heerlijk om te wandelen en te genieten van de natuur. Bovendien: ik ben pas 61. Ik vind mezelf te jong om het hele jaar als een pensionado in Spanje te leven. Vriendinnen en zelfs mijn kinderen zeggen: geniet er nou van, je hebt genoeg gewerkt, maar ik vind het belangrijk om deel te blijven uitmaken van de maatschappij, elke dag een doel te hebben. Het klinkt mooi, leven in Spanje, maar op een gegeven moment verdwijnt het vakantiegevoel, en dan? In Spanje kan ik weer een borrel organiseren voor onze Engelse vrienden of weer het huis schoonmaken, maar ik ga liever naar mijn werk.

In de coronaperiode woonden mijn man en ik langere tijd in Spanje, maar het is niet zo makkelijk om altijd op elkaars lip te zitten. Daarbij overleden drie van onze moeders in drie maanden: mijn moeder, mijn schoonmoeder en mijn stiefmoeder, dat zorgde ervoor dat ik anders naar het leven ging kijken. Je wordt alleen geboren en je gaat alleen van deze wereld af, in de tussentijd moet je er zelf iets van maken. Je bent verantwoordelijk voor je eigen geluk.’

Je kon kiezen uit drie banen in Nederland…

‘Ik besloot te gaan solliciteren en ik kon kiezen uit drie verschillende banen. 1 november begin ik als officemanager bij een bedrijf in Huizen, voor 28 tot 32 uur per week. Vroeger was je op mijn leeftijd al afgeschreven, maar door het personeelstekort kun je nu ook als 61-jarige overal terecht. Omdat ik niets te verliezen heb, heb ik meteen open kaart gespeeld tijdens het sollicitatiegesprek en ik heb kunnen regelen dat ik elke drie maanden twee of tweeënhalve week naar Spanje kan om bij mijn man en de hondjes te zijn. Van mijn man hoeft dit niet, maar hij weet hoe ik ben en vindt het oké. Het is ook een uitprobeersel; we weten nog niet of het gaat werken. Maar als je het niet hebt geprobeerd weet je het niet, is mijn credo.’

En je vindt het niet lastig om vaak alleen te zijn?

‘Ik kan goed alleen zijn, ga graag wandelen of een stuk fietsen. Ik spreek af met vriendinnen, ga naar de sportschool. Ik heb zin in mijn nieuwe baan. Ik heb altijd graag gewerkt. Ik vind het heerlijk om als officemanager alles goed te organiseren, dan kom je na een dag werken met een tevreden gevoel thuis. Ook vind ik het fijn om met collega’s te werken. Misschien ga ik langere tijden in Spanje wonen als ik ook met pensioen ga, maar ik zal altijd een thuisbasis in Nederland houden. Hier heb ik mijn vader, en een van mijn twee zonen – de ander woont op Curaçao – en mijn sociale contacten. Ik vind Nederland ook leuk.’

Meer liefdesverhalen

De nieuwe herfstspecial Leven in Liefde staat boordevol met nog meer mooie verhalen over de liefde. We interviewden bekende Nederlanders als Najib Amhali en Mirella van Markus samen met hun partner over hun relatie, we delen liefdestips voor een betere relatie, reisden af naar Curaçao om mensen te interviewen over hun liefde voor het eiland, spraken met Herman van Veen en delen de liefdeslessen van inspirators als Esther Perel en Lonneke van Engelen.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF