fbpx

Neeke heeft een bipolaire stoornis: ‘Het was een puinzooi. Maar dat gaat nu echt beter’

Neeke Struijk(41) werd drie jaar geleden psychotisch. Daaruit kwam de diagnose: bipolaire stoornis. Na een manische periode kwam ze in een burn-out, waaruit ze nu is opgekrabbeld. Nog steeds kampt ze met zware vermoeidheid, maar dankzij goede medicatie vliegt ze niet meer uit de bocht.

‘Het was een puinzooi. Maar dat gaat nu echt beter.’

Hoe voel je je nu?

‘Toevallig zit ik in een mindere periode. Ik blijf de hele tijd heel erg moe en dat is erg vervelend. We zijn aan het uitzoeken waar dat aan ligt en we denken nu aan slaapapneu. Als dat het is zou het gemakkelijk op te lossen zijn, dus daar hoop ik op.

De bipolaire stoornis is wel onder controle nu, dankzij medicatie. In het begin kon ik moeilijk voor mijn kinderen zorgen, ik kon het huishouden niet overzien en ben mijn winkel op Terschelling kwijtgeraakt. Het was een puinzooi. Maar dat gaat nu echt beter. De medicatie zorgt dat ik niet uit de bocht vlieg. Dat is mooi, want zeker als je jonge kinderen hebt, kun je je dat niet permitteren.’

Hoe ziet jouw dagelijkse leven eruit?

‘Ik heb twee dochters van 5 en 9, die zijn doordeweeks bij mij. Er gaat veel energie zitten in het normale, dagelijkse leven. Boodschappen, voor de kinderen zorgen, koken, niets gaat vanzelf. In het weekend ben ik veel bij mijn nieuwe vriend in Harlingen.

Ik heb het sporten weer een beetje opgepakt, ik doe aan Nordic Walking. En ik steek veel tijd in vriendschappen die verwaterd waren. Het klinkt maf, maar ik heb daarbuiten niet enorm veel bezigheden. Het loopt nu allemaal lekker en dat is hartstikke fijn. Dat is een hele winst voor mij!’

Lees ook het verhaal van Neeke’s zus Annemee: Ze vocht al 3 keer tegen kanker: ‘Ik merk gewoon hoe kostbaar tijd is’

Hoe vond je de fotoshoot?

Schermafbeelding 2017 06 01 om 17.37.24 Neeke heeft een bipolaire stoornis: 'Het was een puinzooi. Maar dat gaat nu echt beter'

Neeke (R) werd samen met haar zus Annemee gefotografeerd door Valentina Vos en geïnterviewd door Tanja Terstappen

‘Het was erg leuk! Ik moet er nog steeds elke keer aan denken. Het heeft zo’n leuke indruk achtergelaten. Vroeger zou ik onzekerder naar mezelf kijken, maar nu heb ik zoiets van: ‘Oké, dit ben ik gewoon’. Ik ben erg aangekomen door de medicijnen, maar dat is gewoon zo. Het viel me op dat ik veel meer rust heb in wie ik nu ben.’

Komt dat zelfvertrouwen door wat er allemaal is gebeurd?

‘Haha, nou ik denk eigenlijk dat dat meer komt door mijn nieuwe vriend. Hij is een stuk ouder dan ik. Hij is heel relaxed en heeft al zoveel meegemaakt. Volgens mij heeft dat veel meer invloed daarop. Ik vind het echt heel erg fijn met hem.’

Wat zijn jouw ultieme geluksmomenten?

‘Ik kan heel erg genieten van mijn moederschap. Ik vind het wel jammer dat ik niet kan werken, maar aan de andere kant; als je een poos minder werkt, ga je veel meer de kleine dingen zien. Daar ben ik blij om.

Ik voel me ondanks alles krachtig in mijn moederschap. Dat ik er nu altijd kan zijn, is heel fijn. Als ik naar mijn meiden kijk, kan ik het bijna niet geloven. Echt heerlijk! Daar haal ik veel geluk uit. En daarnaast is op Terschelling wonen gewoon heel mooi. Daar geniet ik erg van.’

Hoe blijf je positief?

‘Ik probeer te relativeren. Misschien ben ik van nature ook wel positief. Ik geloof dat je bij die basis uitkomt als je het nodig hebt. Mijn zusje Annemee en ik hebben dat allebei. Zoiets van: we maken er wat van.

Het heeft ook niet zoveel zin om te gaan zitten mokken. Ik weet gelukkig hoe het voelt om helemaal in mijn kracht te staan en ik geloof dat dat wel een keertje terugkomt. Dat geeft een bepaalde rust. Die kracht zit in me, alleen komt het er nu even niet uit.’

Happy on Friday

Het interview is onderdeel van het project Happy on Friday, bedacht en opgezet door Kim van der Hoeven: ‘Uit eigen ervaring ken ik de impact van ernstig ziek zijn. Ik bleek – net als mijn zusjes en moeder – het borstkankergen BRCA1 te hebben. Ik had een leuke, creatieve baan als beeldproducer bij magazine Glamour en genoot van mijn leven in Amsterdam.

In één klap nam alles een totaal andere wending toen ik ook – net als mijn zusjes – de diagnose borstkanker kreeg. Na drie heftige operaties, waaronder een borstreconstructie, en een langdurig herstel, zit ik eindelijk weer lekker in mijn vel. Mijn toekomst ziet er weer rooskleurig uit.
 Toen één van mijn zusjes een aantal jaar geleden mee deed aan het project ‘Borstbeeld’, waarbij 12 bekende fotografen vrouwen met borstkanker portretteerden, werd ik geïnspireerd. Trots en vol kracht straalde ze op een prachtige grote foto, geëxposeerd op het Museumplein in Amsterdam. Daar is het idee voor Happy on Friday geboren.

Voordat ik ziek werd organiseerde ik als beeldproducer fotoshoots met topteams uit de Nederlandse modewereld. Voor Happy on Friday wil ik mijn ervaring als creatief producer inzetten met de topteams van Nederland om vrouwen in een moeilijke periode van hun leven het gevoel van eigenwaarde terug geven. Een periode die ze kunnen afsluiten met een mooi portret die ze door hun omgeving cadeau krijgen of die je jezelf cadeau geeft.”

Wil jij ook zo’n mooie foto of wil je dit iemand cadeau geven na een zware tijd? Kijk eens op happyonfriday.nl.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF