fbpx

Nanne van Lief Leven over gelukkig blijven tijdens Covid-19

Nanne van der Leer deelt op het Instagramaccount @liefleven prachtige inspiratiegedichtjes. Elke maand zal zij het verhaal achter een gedichtje delen op Wendyonline, met elke keer tips die jou kunnen helpen de kracht in jezelf te vinden. Dit keer: gelukkig blijven in tijden van Covid. 

Vooruitzien is regeren.
Denk aan je toekomst lieve schat.
Maar wat nou als ik groot ben
en de tussentijd vergat?

Deze tijd is eigenlijk compleet paradoxaal. Door de pandemie worden veel mensen gedwongen om hun wereld kleiner te maken, naar binnen te keren en het even wat rustiger aan te doen. Tegelijkertijd worden onze angst en onzekerheid groter, omdat we op dit moment geen idee hebben wat de toekomst ons gaat brengen. We maken ons nóg meer druk over morgen en, ik durf het bijna niet te zeggen, we vergeten om soms ook te genieten en gebruik te maken van wat deze tijd ons aan kansen biedt.

Deze tijd is op allerlei niveaus ontzettend uitdagend. Of je nou al je omzet bent verloren, een geliefde of je sociale leven. Op eenieder van ons heeft het virus impact. Toch wil ik vandaag stilstaan bij de positieve impact die het virus ook op ons kan hebben, want het zou zonde zijn als deze tijd ons alleen maar ellende brengt. Eigenlijk is deze tijd namelijk dé ultieme oefening om meer in het hier en nu te leven dan ooit. Als het jou nu lukt, dan wordt dit in de rest van je leven een eitje. 


‘We zijn zo bezig met morgen, dat we vergeten om in het hier en nu te leven. Het enige moment waar het leven zich ooit echt afspeelt.’

Zie ons normale dagelijkse leven (dat klinkt al ver weg he?) maar eens als een ritje in een Formule 1 auto. We racen door de dag. Van afspraak naar afspraak. Onze dagen zitten vol en we worden ook nog eens continu overprikkeld door media en onze telefoon. Nieuwsbericht hier, melding daar. Als je in een Formule 1 auto zit, dan zie je niks van de omgeving. Met adrenaline als onze brandstof vuren we op de eindstreep af. Maar missen we met die snelheid en doelgerichtheid niet het echte leven? Pas als je minder hard gaat dan heb je de tijd en ruimte om je omgeving bewust in je op te nemen. Het virus geeft ons de kans om onze patronen eens onder de loep te nemen. Even die Formule 1 auto inruilen voor de benenwagen. Van versnelling zes naar één en landen in het moment, precies zoals die zich aandient.

Geluk op de vierkante meter

We kunnen niet of nauwelijks op vakantie en dus worden we uitgedaagd om dat gevoel in ons eigen huis of land te vinden. Hoe kun jij je tijd zo inrichten dat thuis zijn ook als vakantie aanvoelt? Lekker wandelen in het bos, uitwaaien op het strand, zelf je eigen spa maken met zelfgemaakte maskers. Hoe kun jij je leven zo aanpassen dat die vakantie altijd binnen handbereik ligt? 

Kijkje in de spiegel

Wat doet deze tijd met jou? Word je er meer angstig of onzeker van? Ga je harder werken? Voel je je eenzaam of misschien juist wel zielsgelukkig? Verlang je naar controle of geef jij je over in vertrouwen? Deze tijd vergroot alles uit en daarmee kun jij je bewust worden van je eigen patronen. Als er bewustzijn is, dan kun je ze (als je dat wil) ook veranderen. De kans dus om jezelf eens even flink in de spiegel aan te kijken. 

Vertraag, verstil & versimpel

Hier en nu leven kan voor veel mensen een grote uitdaging zijn. We worden namelijk continu verleid om met de toekomst of het verleden bezig te zijn, vooral in onzekere tijden. Wat ik een mooie methode vind om meer in het moment te leven is ‘vertraag, verstil & versimpel’ (uit Licht Leven). Niet de Formule 1 wagen, maar de benenwagen pakken. Letterlijk langzamer lopen of fietsen. Ook is het een mooie uitdaging om de stilte eens te omarmen. Letterlijk even niks doen. Geen afleiding van telefoon of media, maar simpelweg even stilzitten en voor je uit staren. Tot slot is dit dé tijd om je leven te versimpelen. Minder afspraken, abonnementen en eens met de bezem door je leven gaan. Een grote schoonmaak vanbinnen. 


Uiteindelijk bepaalt de verantwoordelijkheid die jij voor jouw leven neemt, hoe jij dit leven ervaart. Ieder moment biedt namelijk een kans om te groeien en als je die kansen leert zien wordt tegenslag een stuk dragelijker. Natuurlijk mag je af en toe even flink balen of even goed schelden of huilen (juist dat!), maar herinner je dan snel dat het leven het beste met je voorheeft en je altijd de kans zal geven om te groeien als mens. Het is een keuze of je vrij wilt zijn of gevangen wilt zitten. Ieder moment heb je die keuze. In iedere situatie heb je die keuze. Het mooiste boek dat ik hier ooit over heb gelezen is ‘De Keuze’ van Edith Eger. Een vrouw die als meisje het concentratiekamp maar net wist te overleven. Na het lezen van haar levensverhaal weet je dat jij die keuze ook hebt. 

Komende zaterdag doen wij met Lief Leven een online Volle Maan Meditatie. Mocht je het leuk vinden om even gas terug te nemen en de stilte te omarmen, dan is dit het ideale moment. Je bent van harte welkom en kan je hier inschrijven. 

Laten we deze tijd nemen om massaal geluk op de vierkante meter te vinden.  

Meer informatie over Lief Leven vind je hier.

Lees ook het verhaal van Nanne over haar boek.

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF