fbpx

Nanne besloot na een reis naar Bali het roer om te gooien: ‘Ik ben mijn eigen beste vriendin geworden’

In de nieuwe Wendy special delen we levensechte verhalen van vrouwen die er na een heftige gebeurtenis voor kozen het roer om te gooien en spiritueler gingen leven. Vandaag delen we het verhaal van Nanne van der Leer van Lief Leven, die na een reis naar Bali voor meer diepgang en echtheid in haar leven koos, online, lees meer van dit soort nieuwe verhalen in de Wendy special die nu in de winkel ligt! Kijk ook in onze shop welke mooie spulletjes en groeiprogramma’s er te koop zijn bij Lief Leven.

‘Ik weet niet wat ik als het ergste dieptepunt moet noemen. Misschien de dagen die ik doorbracht in mijn hutje op Bali. Ik was zo angstig dat ik de deur niet meer uit durfde. Buiten kletterde de regen – ik was zo slim geweest om in het regenseizoen naar Bali te gaan – ik sliep niet meer, voelde voortdurend een enorme pijn op mijn borst en mijn gedachten stonden op standje Max Verstappen. Op zoek naar afleiding boekte ik voor 800 euro een enkeltje naar Bangkok, waar ik voor het eerst in mijn leven een Tinderdate had en een tattoo liet zetten; iets met vrienden en familie staat er in het Thais, maar dat weet ik eigenlijk niet eens zeker. Of misschien waren die dagen in Bangkok het ergste dieptepunt. Ik wilde weg van mezelf, weg van alles, maar problemen zijn reislustig en op reis voelde ik me slechter dan ooit. Ik was naar Bali vertrokken vanuit het idee dat dat de plek was waar ik me als zelfstandige, onafhankelijke ‘vrouw van de wereld’ beter zou gaan voelen, maar het werd een groot fiasco.’

Verbroken relatie

‘Ik ben klein, 1.58, blond en heb een babyface. Al jong wilde ik de wereld laten zien dat ik het alleen kon redden. Door mijn jeugd ben ik jong volwassen geworden. Mijn ouders waren heel liefdevol, maar er gebeurde veel: mijn moeder was chronisch ziek en mijn vader kon dat niet aan. In mijn jeugd werd ze zeventien keer aan haar buik geopereerd aan een teratoom waar resten van haar – in mijn oma’s buik overleden – tweelingzusje in zaten. En ik heb meerdere keren afscheid van haar moeten nemen omdat niet duidelijk was of ze het zou halen. Eenmaal afgestudeerd werd werken mijn medicijn. Ik woonde in Amsterdam, werkte in verschillende marketingfuncties en kende de halve stad; ik was altijd onderweg en had een enorm sociaal leven. Maar vanbinnen voelde ik me eenzaam. Uit angst de controle te verliezen – iets wat ik had meegekregen van de onrust en onveiligheid in mijn jeugd – sloot ik me emotioneel af van alles en iedereen. In de drukke wereld waarin we leefden, kregen meerdere mensen om me heen een burn-out en vaak vroeg ik me af wanneer dat mij zou gebeuren, maar ik viel niet om. Diep vanbinnen voelde ik wel dat het niet goed ging en een paar keer kreeg ik van de huisarts een verwijzing naar een psychotherapeut, maar ik ging nooit. Toen het uitging met mijn vriend boekte ik heel stoer die reis naar Bali, maar daar ging het dus mis.’

EMDR-therapie

‘Bij thuiskomst was ik vastberaden om te veranderen. Zo wilde ik niet langer leven. Dat is een spirituele reis geworden waarbij ik langzaam de lagen van mijzelf afpelde als een ui en tot mijn kern kwam, die me rust, kracht, vrede, balans, wijsheid en vooral geluk heeft gebracht. Ik ging in therapie en hoewel veel mensen dat als een zwaktebod zien, is het voor mij het sterkste wat ik ooit heb gedaan. Ik zeg ook: blijf doorzoeken als je niet meteen een klik met iemand hebt. Dat had ik met mijn eerste therapeut ook niet, maar de tweede heeft mij enorm goed geholpen. Ik bleek een posttraumatische stress-stoornis te hebben overgehouden aan mijn jeugd en kreeg daarvoor EMDR-therapie. Ook ben ik yoga gaan doen. Ik was altijd het type dat het liefst bier dronk met de mannen, en ik had geen idee hoe ik dan naar mijn buik moest ademen, maar uiteindelijk is yoga mijn zuurstof geworden. Ook ging ik veel lezen over persoonlijke ontwikkeling. Eckhart Tolle vond ik heel mooi, maar het boek Een cursus in wonderenvond ik het allermooiste boek dat ik ooit had gelezen en werd echt mijn lifeline. Ik schreef altijd al gedichtjes als ik me niet goed voelde en ik begon die te delen op mijn Instagramkanaal Lief Leven. Samen met mijn fantastische team en businesspartner Julie wisten we in 2019 een organisch bereik te halen van 55 miljoen en besefte ik dat ik iets in handen had. Zo durfde ik te stoppen met mijn baan als marketingdirecteur en inmiddels heb ik vier succesvolle bedrijven.’

Leven vanuit liefde

‘Mijn leven ziet er nu heel anders uit. Ik werk nog steeds hard, maar alles wat ik nu doe komt uit mijn hart. In de corporate wereld waarin ik werkte, had ik altijd een masker op, nu kan ik in mijn bedrijf 100 procent mezelf zijn. Ik werk met negen anderen, maar de organisatiestructuur is plat en gebaseerd op vertrouwen; niemand hoeft van mij van negen tot vijf te werken. Als ik behoefte heb om een dag aan het strand te gaan schrijven of me even terug te trekken, kan dat: als je transparant bent, ontstaat er vanzelf een mooie manier van samenwerken. In de corporate wereld waar ik uit kom, bedenk je een businessmodel en ga je dat vervolgens de markt in pushen, terwijl bij Lief Leven alles ontstaat vanuit de vraag van anderen. Zo zijn we de gedichtjes op kaarten gaan zetten omdat anderen daarom vroegen. We leven in een door ego en angst gedreven massaconsumptie- en productiemaatschappij. Ik geloof dat dat anders moet en dat leven vanuit liefde het startpunt moet zijn. Van ego naar eco.’

Stilte

‘Ik begin en eindig mijn dag altijd zonder telefoon en zorg dat ik regelmatig de stilte opzoek, bijvoorbeeld door een mooie wandeling door de duinen te maken, waar ik vlakbij woon. Ook doe ik nog steeds veel aan yoga; ik ben inmiddels zelfs officieel yogadocent. Ik ben mijn eigen beste vriendin geworden. Als ik me niet goed voel, bedenk ik waar ik dankbaar voor ben, dat helpt me altijd goed. Het is een spiritueler pad dat ik nu bewandel, maar ik ben niet alleen maar bezig met mijn hogere bewustzijn. Het pad naar het spirituele kan ook een vlucht zijn van het aardse bestaan, dat is feitelijk een ontkenning van het leven. Verlichting is niet mijn doel – ik geloof er niet in dat dat het doel is van ons aardse leven, tenzij je misschien in een klooster in Tibet zit. Lichaam en geest vormen voor mij samen één, we leven een aards bestaan om daar het mooiste van te maken. Als mensen mijn verhaal horen zeggen ze vaak dat ze ook de stap willen maken naar een vrijer en spiritueler leven, maar ik geloof niet dat je dat moet forceren. Het dient zich vanzelf aan. Het leven leidt ons en als je leeft vanuit vertrouwen in plaats van controle kom je precies waar je moet zijn.’

Alles is goed

‘Ik geloof erin dat licht niet bestaat zonder donker en dat je soms door de modder moet om het licht te kunnen vinden. Ik heb ervaringen uit mijn jeugd een plek moeten geven en moeten leren me er niet meer mee te identificeren, maar er los van te staan. Ik ben inmiddels ook vergevingscoach en van spiritueel leermeester Willem Glaudemans leerde ik dat vergeven hetzelfde is als het opgeven van de hoop op een beter verleden. Ik heb op mijn arm een tattoo met de tekst: Alles komt goed. Dat zei mijn vader altijd zonder dat het goed kwam. Eigenlijk zou het beter passen om de tekst nu te veranderen in: Alles is goed.’

Lief Leven

Nanne is oprichter van het platform Lief Leven.  Ze schreef ook het boek Licht leven, een weg naar geluk in zeven stappen. Daarnaast schrijft Nanne elke maand een artikel op wendyonline.nl naar aanleiding van een van haar Lief Leven-gedichtjes.

Meer informatie over Lief Leven vind je hier.

Bij Lief Leven zijn heel veel mooie inspirerende cadeautjes te koop voor jezelf en voor anderen, ook hebben zij mooie persoonlijke groeiprogramma’s. Je kunt de mooie spulletjes en programma’s van Lief Leven ook in onze shop kopen. Kijk dan hier. 

Cover Nanne van der Leer Licht Leven 300dpi 2D 327x500 Nanne besloot na een reis naar Bali het roer om te gooien: ‘Ik ben mijn eigen beste vriendin geworden’

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF