fbpx

Na de breuk met haar schizofrene partner emigreerde Marieke naar een Caribisch eiland: ‘Ik was mezelf kwijtgeraakt door de relatie’

Marieke (59) kwam er na een relatie van acht jaar achter dat haar partner schizofreen was. Deze schizofrenie had een grote impact op hun relatie, Marieke liep constant op eieren bij hem. Uiteindelijk heeft Marieke de relatie verbroken en kon ze aan zichzelf gaan werken. Inmiddels heeft ze een eigen stichting in Dominica opgezet, waarbij ze kinderen helpt hun trauma te verwerken door creatief bezig te zijn.

‘Mijn ex was ziekelijk jaloers. Alles, maar dan ook echt alles, was voor hem een teken dat mensen hem kwaad wilden doen. Als hij drie rode auto’s achter elkaar zag, zag hij dit al als een signaal. Als de buurman me gedag zei in de supermarkt dacht hij dat ik een verhouding met hem had. Hij was heel wantrouwend. Ik probeerde zoveel mogelijk die triggers te vermijden, maar dan zag hij wel weer andere dingen. Ik gaf hem bijvoorbeeld zijn medicijnen en dan dacht hij dat ik ze vergiftigd had. Hij was ontzettend onvoorspelbaar.’

Schizofrenie

‘Ik kwam er pas na acht jaar achter dat hij schizofrenie had. Hij had geen ziekte-inzicht, dus hij wist zelf niet dat hij ziek was. Daardoor had ik al die jaren ook geen idee. Voor hem was de hele wereld gek, behalve hijzelf. Uiteindelijk ben ik er na een incident met de buren achter gekomen. Hij stak de banden van de auto van de buren lek, belde midden in de nacht aan en viel de buurman lastig. De buren hebben de politie gebeld en toen werd hij gedwongen opgenomen. Dat was het moment dat ik voor het eerst hoorde over zijn schizofrenie. Hijzelf had het al vaker te horen gekregen, maar voor hem bestond het niet. Ik wist zelf niet heel goed wat schizofrenie precies was. Toen ik er uitgebreid onderzoek naar deed vielen de puzzelstukjes wel op hun plaats. Hij voldeed aan de beschrijvingen. Ik schrok er best wel van, het gaat ook nooit meer over. Je kunt het wel met medicijnen onder controle houden, maar je hebt de ziekte levenslang. Zijn schizofrenie had veel impact op onze relatie, hij bepaalde alles. In die tijd had ik bijna geen vrienden meer. Wanneer ik een keer met mijn vrienden afsprak werd mijn lol meteen verpest, omdat hij me maar bleef bellen waar ik was. Mijn wereld werd daardoor heel klein. In deze periode ontdekte ik dat schilderen als een soort uitlaatklep werkte. Het schilderen gaf me tijd voor mezelf. Dan had ik even twee uurtjes alleen om te schilderen, zonder dat hij me stoorde. Buiten het schilderen om was ik in gedachten continu met hem bezig. Ik vroeg me altijd af of hij de boel niet op stelten aan het zetten was. Dat kostte me ontzettend veel energie.’

Break-up

‘Na twaalf jaar samen geweest te zijn besloot ik de relatie te beëindigen. Dit was een ontzettend moeilijke beslissing, maar ik was er wel klaar voor. Achteraf is het heel goed voor mij geweest, ik denk dat het niet goed was afgelopen als ik het niet had gedaan. Ik had al wel eerder op het punt gestaan om de relatie te verbreken, maar eerst durfde ik het niet. Ik kon er met niemand over praten, want de situatie waar ik in zat is gewoon niet uit te leggen. Omdat het voor anderen moeilijk te begrijpen is, werd het zo eenzaam dat ik geen andere uitweg meer zag. Ik ging in die periode een vriendin van mij bezoeken in de Verenigde Staten. Ik had tegen mijn ex gezegd dat ik de relatie wilde beëindigen en we hadden afgesproken dat als ik terugkwam uit de VS hij weg zou zijn. Hij is toen gelukkig niet boos geworden, hij begreep het ergens ook wel. Hij realiseerde zich dat het voor mij niet te doen was, maar toen ik terugkwam was hij er nog steeds. De maat was toen echt vol voor mij. Hij is uiteindelijk door de crisispsychiater uit huis gehaald. Dit was echt vreselijk. Hij verzette zich er heel erg tegen. Ik wist me er echt geen raad mee. De crisisdienst heeft vier uur lang op hem ingepraat en uiteindelijk heeft hij ingestemd om met ze mee te gaan. Ik was zo blij met de crisisdienst, ik weet niet wat ik zonder ze gedaan had.’

Rouwadvertentie

‘Ik weet niet wat er met hem gebeurd is nadat we uit elkaar zijn gegaan, maar dat wilde ik ook bewust niet weten. Als ik het voor mezelf wilde afsluiten, moest ik me op andere dingen focussen. Op het moment ben ik bezig met het schrijven van een boek over alles wat ik heb meegemaakt. Uiteraard bevat dit boek ook een hoofdstuk over mijn ex-partner. Toen ik bezig was met het schrijven van dit hoofdstuk ging ik hem opzoeken op internet, om te kijken waar hij was in het leven. Ik had eigenlijk niet verwacht dat ik iets van hem zou kunnen vinden, aangezien hij vanwege zijn schizofrenie ook niet op social media zat. Ik tikte zijn naam in op de zoekbalk en kwam terecht op een rouwadvertentie. Het was voor mij heel heftig om er eigenlijk toevallig achter te komen dat hij was overleden. Ik schrok er erg van, maar ergens was ik ook blij voor hem. Door zijn schizofrenie moet hij een ontzettend moeilijk leven gehad hebben. Het cirkeltje was rond, ik wist dat hij niet meer hoefde te lijden. Daardoor kan ik het hoofdstuk in mijn boek op een heel andere manier afsluiten.’

Veranderingen

‘Nadat de relatie was beëindigd, was ik niet direct opgelucht. Ik heb eerst anderhalf jaar, samen met een psycholoog, aan mezelf gewerkt. Na de relatie begon ik ook weer meer mensen te zien. Langzaam maar zeker ging het beter met mij en voelde ik de opluchting. Anderen zagen ook dat het echt een stuk beter met me ging. Ik ging steeds meer leuke dingen doen en bleef schilderen en creatief bezig zijn. Het einde van de relatie was een soort nulpunt, ik kon vanaf dat moment beginnen om aan mezelf te werken. Zo heb ik een nieuwe baan gezocht en ben ik zeven weken vrijwilligerswerk in Costa Rica gaan doen. Toen ik daar was ontstond bij mij het idee om naar het buitenland te verhuizen. Online leerde ik een man uit Dominica kennen, waar ik een relatie mee kreeg.’

Dominica

‘Na zes jaar een langeafstandsrelatie gehad te hebben vertrok ik voor de liefde naar Dominica. Het eiland deed me qua omgeving aan Costa Rica denken. Ik vond het er prachtig. Drie weken nadat ik naar het eiland was geëmigreerd heb ik de relatie beëindigd. Ondanks dat de relatie voorbij was, heb ik toch besloten om op Dominica te blijven wonen. Ik was echt verliefd geworden op het eiland. In 2017 heeft een zware orkaan het eiland verwoest. Unicef zette daarna allerlei tenten op, om de lokale kinderen op te vangen. De kinderen konden daar met behulp van hun creativiteit hun gevoel uiten. Unicef is er maar tijdelijk, maar ik vond eigenlijk dat zoiets permanent op het eiland zou moeten zijn. Daardoor ontstond bij mij het idee om zelf een stichting op te richten. Ik weet zelf natuurlijk als geen ander hoe fijn het is om een uitlaatklep te hebben tijdens een lastige periode. Zo’n uitlaatklep gunde ik de Dominicaanse kinderen ook.’

Stichting

‘Zelf heb ik de orkaan niet meegemaakt, omdat ik op dat moment toevallig in Nederland was. Ik wilde graag geld ophalen om de inwoners van Dominica te helpen. In tien dagen tijd heb ik alles opgezet en had ik een stichting en donaties. De stichting focust zich op kinderen van 6 tot 12 jaar en biedt de kinderen de mogelijkheid om hun verhaal te vertellen door creatief bezig te zijn. Naast het trauma van de orkaan hebben de kinderen ook veel andere dingen op hun bordje. Zo zijn ze regelmatig slachtoffer van huiselijk geweld, armoede en misbruik. Omdat Dominica een arm land is hebben ouders en scholen vaak geen geld en tijd om daar iets mee te doen. Door mijn stichting kan dit nu wel. De kinderen vinden het fantastisch en ze hebben er zoveel aan. De lerares van één van de kindjes waar ik mee heb gewerkt vertelde me dat het jongetje heel veel aan de traumaverwerking heeft gehad. Hij staat nu veel steviger in zijn schoenen. Dat is geweldig om te horen en daar doe je het natuurlijk ook voor. De stichting is mijn eigen project en het geeft me veel voldoening om terug te geven aan de maatschappij hier op Dominica.’

Meer weten over Marieke haar werk op Dominica? Klik dan hier.

Lees ook deze levensechte verhalen:

Word abonnee van WENDY!

4 x WENDY-special

 + Cadeaupakket van Salt of the Earth t.w.v. €29,45

Nu voor €17,50

Bij een jaarabonnement op de WENDY-specials (vier nummers per jaar) ontvang je nu een heerlijk cadeaupakket van Salt of the Earth gratis. Salt of the Earth maakt milieuvriendelijke en natuurlijke huidverzorgingsproducten en is dé nummer 1 op het gebied van natuurlijke deodorant. 100% natuurlijk en samengesteld op basis van minerale zouten, magnesium en Aloë Vera. Het pakket bestaat uit een roaming hand was, natural roll-on deodorant, natural spray deodorant en een natural deodorant stick. Klik hier om een abonnement te bestellen.  

Website pomotie x samenwerking Wendy's man kon haar niet steunen toen ze op haar 47ste parkinson kreeg: ‘Pas na mijn scheiding werd ik weer gelukkig’WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF