fbpx

Miljuschka temt het monster kerstdinerstress

Kook nooit iets voor het eerst op kerstdag zelf, denk goed na over de tafelschikking en meer handige tips van Miljuschka. Want een goed begin is het halve werk, ook – of misschien wel juist – bij het kerstdiner.

Het monster

Kerst aka the most wonderful time of the year. De kerstboom staat, de kinderen hebben vakantie en de lichtjes geven een gloed over het huis… het stemt mij altijd een beetje melancholisch. Dat is natuurlijk enig, maar laten we het beestje vooral bij zijn naam noemen. En nee, dan heb ik het niet automatisch over de kerstkalkoen, maar over het monster kerstdinerstress.

Kerststress

Vanaf november beginnen mensen op straat en op Instagram mij aan te spreken over wat ze moeten koken met kerst. Want het eten moet dan net even iets meer hebben en het liefste perfect zijn zoals in een sterrenrestaurant. Daarnaast komt de hele familie bij elkaar. Ja, ook die neef die je er liever niet bij hebt of je schoonmoeder die op ieder stofrandje boven de deur wijst. Aan de andere kant mag je al blij zijn dat je iemand hebt om de kerst mee te delen. Want tijdens de feestdagen is er veel eenzaamheid. Dus nodig die buurvrouw uit die met kerst alleen is!

Keukenkastjes

Feestdagen zijn net zo persoonlijk als je keukenkastjes: iedereen deelt ze op een andere manier in. Ik kook kerstavond altijd voor mijn familie. Het liefst nodig ik daarbij zo veel mogelijk mensen uit, zodat ik echt het gevoel heb dat ik een restaurant run. Of ik nu voor veel of voor weinig mensen kook –mijn maximum was zestig man –, mijn menu blijft onveranderd: spruitjes met kastanjes en salie, aardappels in ganzenvet, kalkoen, cranberrysaus en een royaal dessertbuffet.

Eerste kerstdag vier ik bij de schoonfamilie. Tweede kerstdag zit ik in een joggingpak met alle kliekjes op de bank. Dan nodig ik mijn vrienden uit, die ook hun restjes moeten meenemen. Lekker roddelen over de kersttaferelen, uitbuiken en plannen maken voor Oud en Nieuw.

7 tips om zo goed mogelijk de kerst door te komen

Enfin, hoe jij je kerst indeelt, is helemaal aan jezelf. Maar ik zal je mijn lucky number 7 tips geven om de kerst zo goed mogelijk door te komen.

  1. Kook nooit iets voor het eerst op kerstdag zelf. Zorg dat je het van tevoren hebt getest.
  2. Stel twee weken voor de feestdagen het menu samen, inclusief boodschappenlijst.
  3. Bestel een week van tevoren al je boodschappen online en/of bij de speciaalzaken.
  4. Doe je mise-en-place de dag van tevoren. Maak alvast de dingen die eerder gemaakt kunnen worden, zoals cheesecakes en ijs.
  5. Maak een planning voor de dag zelf. In welke volgorde ga je koken zodat alles op het juiste moment op tafel staat? Tafelschikking is key qua psychologische survival. Dus zet de mensen die elkaar niet kunnen luchten of zien, zo ver mogelijk uit elkaar.
  6. Kids onder de tien moeten een eigen tafel hebben en een speelkamer waar ze los kunnen gaan. Ze houden het niet vol, een diner met volwassenen, en dat moet je ook niet willen.
  7. Schil en snijd op de dag zelf je groentes en dergelijke. Zet de ingrediënten per recept bij elkaar.

Dan nog een kleine voetnoot. Probeer een van de maaltijden diervriendelijk te maken. Er wordt namelijk echt te veel vlees gegeten tijdens de feestdagen. Ik weet dat dit best moeilijk kan zijn. Vandaar dat ik in WENDY magazine mijn favo vegan gerecht aan je geef, dat qua prachtige kleuren niet misstaat op een mooi gedekte eettafel.

Ik wens je alvast fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar.

Liefs, MiljuschkaWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF