fbpx

Mieke (77) hangt na 38 jaar haar hockeystick aan de wilgen: ‘Met pijn in het hart heb ik afscheid genomen van mijn sport’

Mieke (77) was 38 jaar lang een bekend gezicht op het hockeyveld, waar ze elke dinsdag met haar gezellige team van MHC Leusden stond. Vorige week nam ze met pijn in haar hart afscheid van haar geliefde sport. WENDY ondersteunt een actieve levensstijl, ongeacht leeftijd, en daarom konden we niet wachten om Mieke te vragen naar haar geheim voor een lange hockeycarrière.

Mieke, stel jezelf eens voor?

‘Ik ben geboren en getogen in Rotterdam, ik had een gelukkige jeugd in een warm gezin met een Russische moeder en een Nederlandse vader. Sport was altijd al een belangrijk onderdeel van mijn leven. Al vroeg leerde ik zwemmen, en op de middelbare school deed ik aan wedstrijdzwemmen. Op de middelbare school wilde ik dolgraag op hockey. De dynamiek van de sport, de teamspirit, het leek me fantastisch. Helaas was dat toen niet mogelijk. Auto’s waren toen nog schaars, en de afstand naar de hockeyclub in Rotterdam was te groot.

Na mijn middelbare school werkte ik in diverse functies, onder andere bij architecten- en scheepvaartbureaus. In 1971 trouwde ik en verhuisde ik met mijn man naar Schiedam. Later volgde een verhuizing naar Leusden.

De wens om te hockeyen bleef al die tijd nog in mijn achterhoofd. In 1986, op 39-jarige leeftijd, zag ik mijn kans. In de krant las ik een advertentie: “beginnende hockeyers gezocht”. Ik twijfelde geen moment en meldde mij aan. We zijn toen gestart met een team van gezellige vrouwen. We hadden een enthousiaste coach en na twee jaar gaf hij aan dat we klaar waren voor het echte werk, de competitie.

Elke dinsdag was ik te vinden op het hockeyveld. De trainingen en wedstrijden met mijn team gaven me enorm veel plezier. Het teamgevoel, de uitdagingen, de overwinningen – het was allemaal even leuk. En de niet te versmaden lunch na de wedstrijd was de kers op de taart.

Na 38 jaar met veel passie en plezier te hebben gehockeyd, heb ik met pijn in het hart afscheid genomen van mijn sport en ik heb ik mijn stick aan de wilgen gehangen. Maar de herinneringen en de vriendschappen die ik op het veld heb opgedaan, koester ik voor altijd en we blijven elkaar natuurlijk gewoon zien. Gelukkig wel.’

Wat zijn de belangrijkste lessen die je hebt geleerd door te hockeyen?‘Verbinding, dat is wat hockey voor mij betekent. Samen spelen, samen winnen, samen verliezen. Al gaat het na verloop van de jaren niet meer over winnen of verliezen maar gewoon om een fijne wedstrijd te spelen. Wat ik leuk vind aan een teamsport is dat je leert van elkaar en dat je elkaar steunt door dik en dun. Je deelt lief en leed, dat creëert een onbeschrijfelijke band, heel bijzonder vind ik dat.

Binnen mijn team was de sfeer altijd warm en open. De leuke gesprekken onder de douche. Problemen werden altijd besproken en opgelost. We waren er voor elkaar, zowel op als naast het veld. Nooit hebben we te maken gehad met echte ruzies of onenigheid. Ik behoorde langere tijd tot de harde kern van het team. We waren een hechte groep die samen door dik en dun ging. Nieuwe aanwas was ook altijd welkom.

Ondanks dat ik de laatste van de harde kern was, bleef ik met veel plezier hockeyen. Elke dinsdag weer op het veld staan, al kwam het met bakken uit de lucht – dat was voor mij pure ontspanning.

 Hockey was voor mij ook een ontsnapping uit de dagelijkse beslommeringen. Op het veld was ik even alles kwijt. Je bent alleen maar bezig met de bal, het spel en je teamgenoten. Een totaal andere wereld, waar zorgen en stress even geen vat op je hebben.

De afwezigheid van trainingen de laatste 12 jaar heeft me doen beseffen hoe belangrijk deze waren voor mijn conditie. Trainen is echt cruciaal om optimaal te kunnen presteren. Maar ook zonder training genoot ik enorm van de wedstrijden en de sfeer op het veld. De lessen die ik op het hockeyveld heb geleerd, zijn waardevol voor mijn hele leven. Teamspirit, verbinding, plezier en ontspanning – deze waarden koester ik nog altijd. Hockey heeft me in dat opzicht heel veel gebracht.’

Wat ga je straks het meest missen aan hockey?Na 38 jaar met hart en ziel te hebben gehockeyd, heb ik met pijn in het hart afscheid genomen van mijn sport. De beslissing was niet eenvoudig, maar mijn lichaam dwong me helaas om te stoppen. Krampen in mijn been maakten het onmogelijk om pijnloos te spelen. Het was een verdrietige constatering, maar ik wist dat het tijd was.

Toch ben ik niet van plan om stil te zitten. Ik ben blij dat ik nu andere dingen kan doen. Pilates op de apparaten lijkt me wel wat. En wie weet, vind ik nog een andere sport of hobby die net zoveel voldoening geeft. Ik golf ook al een tijdje.

Hoe dan ook, ik ga het enorm missen. De dinsdagochtenden met mijn teamgenoten – het was een vast onderdeel van mijn leven. Maar ik ben vastberaden om een nieuw hoofdstuk te beginnen. Ik ben benieuwd wat de toekomst brengt.

Wat is je advies aan mensen die erover denken te stoppen met hockey omdat ze zichzelf niet meer snel of goed genoeg vinden?‘Blijf hockeyen totdat je écht voelt dat het niet meer gaat. De gezelligheid met je teamgenoten, de voldoening om te bewegen en de frisse buitenlucht – het zijn belangrijke voordelen van deze mooie sport. Hockey is overigens niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest. Je bent actief bezig, je leert samenwerken en je maakt nieuwe vrienden. Je moet niet naar je leeftijd te kijken. Er zijn tegenwoordig hockeyteams voor alle leeftijden. Dus of je nu 60, 65 of zelfs ouder bent – er is altijd een team waar je bij past.

Mieke’s boodschap is duidelijk: ‘Geniet van hockey en sport zolang je kunt.’

Wat is het geheim achter je lange hockey carrière?

‘Sporten is voor mij een noodzaak, geen keuze. Ik vind het enorm belangrijk om mezelf fit te houden, zowel fysiek als mentaal. Op het hockeyveld voel ik me helemaal in mijn element. Naast hockeyen ben ik altijd bezig met andere vormen van beweging. Thuis doe ik regelmatig oefeningen om soepel en blessurevrij te blijven. Tien minuten per dag zijn voldoende om mijn lichaam in conditie te houden.

Ook gezonde voeding speelt een belangrijke rol in mijn leven. Natuurlijk mag af en toe een frietje of andere lekkernij er ook wel zijn. Maar over het algemeen let ik goed op wat ik eet. Tijd maken voor sport en een gezonde leefstijl is een investering in mezelf, die ik met plezier doe. Het geeft me energie, maakt me weerbaarder en het heeft er altijd voor gezorgd dat ik optimaal kan blijven presteren op het hockeyveld.’

Hoe blijf je fit en gezond?

‘Dat is een combinatie van factoren, denk ik.

Een beetje geluk met mijn genen speelt zeker een rol. Mijn ouders waren allebei erg vitaal tot op hoge leeftijd, en dat zit blijkbaar ook in mijn genen. Daarnaast heb ik altijd veel gesport en gezond gegeten. Dat is me met de paplepel ingegoten, en ik heb die gewoonten altijd aangehouden. Natuurlijk zijn er ook factoren waar we minder invloed op hebben. De plasticvervuiling in onze omgeving bijvoorbeeld, of de drukte en stress van het moderne leven.

Toch ben ik ervan overtuigd dat we zelf een hoop kunnen doen om fit en gezond te blijven. Door bewuste keuzes te maken en goed voor onszelf te zorgen, kunnen we de negatieve effecten van onze omgeving een stukje beperken.’

Tot slot, hoe zou jij je team omschrijven?

‘Spontaan, enthousiast en wat ik nu ervaar is pure liefde met elkaar. Hockey of geen hockey, we blijven elkaar zien.’WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF