fbpx

Met deze tips ervaar je minder stress

Werkstress is een belangrijke oorzaak van verzuim en uitval. Teveel stress kan leiden tot een burn-out. Tijdens de landelijke Week van de Werkstress wordt aandacht besteed aan het bespreekbaar maken van stress op de werkvloer. En dat is hard nodig, want de cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (TNO / CBS) & Werkgevers Enquête Arbeid liegen er niet om: 1 op de 7 werknemers heeft last van burn-out klachten, 16% van alle verzuimde werkdagen had werkstress als reden en verzuim wegens werkstress kostte werkgevers twee miljard euro. 

Soms weten we niet hoe we het allemaal voor elkaar moeten krijgen. Maar stress is slecht voor onze gezondheid, dus het is belangrijk om er grip op te houden. Hoe? Wij geven je een aantal tips om je werk los te laten en minder stress te ervaren.

Een avond rust

Neem eens avondje vrij. Even lekker helemaal niks. We hebben allemaal de neiging om te veel hooi op onze vork te nemen en dus altijd maar bezig te zijn. Hierdoor raken we juist uit balans. Een avond zonder verplichtingen zorgt voor meer rust en dus minder stress.

Maak een wandeling in de pauze

Frisse lucht doet wonderen. Het maakt je hoofd leeg. Zo kun je na de pauze weer relaxt aan het werk, zonder enige vorm van stress.

Elektronica uit

Zet alle elektronica een uur voordat je gaat slapen uit! Hierdoor word je veel minder geprikkeld, waardoor je ook meer rust aan je hoofd zult ervaren.

Piekeren in bed

Heb je ook vaak als je in bed ligt dat alles continu door je hoofd spookt? Hoe alles die dag ging, wat er morgen weer van je verwacht wordt… Hier hebben we een handig trucje voor. Probeer heel bewust je spieren aan te spannen. Begin onderaan je lichaam en voer dit uit tot je bovenaan bent. Je zult merken dat je gedachte zich helemaal naar het aanspannen van je spieren verzet. Weg met dat gepieker!

Denk eerst aan jezelf

Je hoeft niet met iedereen beste vrienden te zijn, dat is bijna onmogelijk. Accepteer dat je ook wel eens ‘nee’ mag en kunt zeggen en gun jezelf wat me-time. Je hoeft niet overal bij te zijn.

Zet muziek aan

Zet tijdens je werk lekker een muziekje op! Door muziek worden er nieuwe verbindingen aangelegd in je hersenen, wat de stress vermindert. Muziek heeft een relatie met ons emotionele systeem, dus het kan je stemming ook positief beïnvloeden (als je vrolijke muziek op zet dan.

Een ouderwets spelletje

Ga ‘s avonds na je werk gezellig een ouderwets spelletje spelen. Zo word je niet afgeleid door elektronica of prikkels van buitenaf. Je bent zo ook nog eens sociaal bezig. Heb je ons unplugged dobbelspel al geprobeerd? Super leuk voor het hele gezin!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF