fbpx

Merel kwam van haar buikvet af door te stoppen met drinken

Bewust om leren gaan met alcohol zónder dat hier een verslavingsachtergrond achter zit of iets dergelijks. Dát is de reden dat Merel Braakman het platform No Wine Today heeft ontwikkeld. Haar zoektocht begon toen ze van haar buikvet af wilde komen.

Als ik eerlijk ben, kwam het idee in mij op toen ik in de zomer van 2018 tegen mijn personal trainer klaagde over het buikvet dat sinds mijn 40e aan mijn lijf vastgeplakt leek te zitten. Zij opperde dat ik dat wijntje dan eens voor een langere periode zou laten staan. Want een wijntje dronk ik regelmatig naast het sporten en harde werken. Ik vind wijn lekker. Maar het is ook een trigger voor buikvet vertelde zij. Ik besloot nog diezelfde dag (tijdelijk) te stoppen. Ik kwam erachter wat een enorme voordelen het je geeft als je eens niet zomaar klakkeloos een drankje aanpakt op iedere borrel of etentje die toevallig in je agenda staat. Hoe enorm lekker je je gaat voelen en vooral hoe effectief je wordt. Want wat veel mensen niet weten, is dat een wijntje je enorm veel (kostbare) tijd kost. Ja, ook slechts dat ene glas per week.

En ook dat er een enorm taboe en negatieve lading gekoppeld zit, als je tijdelijk stopt en minder wil leren drinken. Daar heb ik me nog het meest over verbaasd. Natuurlijk wilde ik hier ook aan beginnen vanuit de gedachte dat succesvolle ondernemers die ik volg heel matig zijn met alcohol (en veel andere dingen zoals bingewatchen, roken, suiker, vlees, koffie etc). En succesvol zijn als ondernemer, dat wilde ik ook ooit graag zijn.

Mijn tijdelijke pauze en het idee voor een platform was niet iets wat direct met open armen werd ontvangen in mijn vriendenkring. Het kreeg ook negatieve reacties. Mensen koppelen gek genoeg graag hun eigen gedachtes, overtuigingen en meningen aan jouw keuzes en ideeën. Perceptie is projectie tenslotte, een van de basis NLP-principes. En betekent zoveel dat mensen hun eigen perceptie graag op jou projecteren. Dus of mensen begonnen mij meteen verhalen te vertellen dat ze óók iemand kenden die alcoholverslaafd was of men dook direct weg met een verhaal dat ze bijna nooit dronken, maximaal één keer per week en slechts 2 glazen. Yeah right gaan we weer. Dacht ik dan. Een tussenweg leek gewoonweg onmogelijk.

Obstakels

Toch ging ik stug door met mijn eigen tijdelijke pauze, ik begon me zo ontzettend lekker te voelen en alle weerstand van buitenaf kon ik aan, omdat ik mezelf concrete doelen had gesteld. Door die eerste alcoholpauze van 3 maanden in 2018 ben ik ondernemer geworden en inmiddels succesvol (naast No Wine Today ben ik ook persoonlijk leiderschapscoach en het bedrijf Digitalheads.nl gestart). Daarom wil ik mijn verhaal graag delen. Want de media vinden je verhaal uiteraard veel sappiger als je elke avond dronken uit de stad kwam gefietst en je de volgende dag op je werk normaal probeerde te functioneren en daarom helemáál gestopt bent met alcohol dan het verhaal van een vrouw zoals ik. Van een gelegenheidsdrinker. Terwijl onze methode juist zoveel brengt. Mijn leven is enorm veranderd in positieve zin.

Natuurlijk gaat mijn verhaal ook niet alleen maar over rozen, er zijn behoorlijk wat obstakels geweest. Zowel zakelijk als privé. En probeer mensen maar eens uit te leggen dat je de ene keer wel een glas wijn drinkt en de andere keer niet. Mensen houden nu eenmaal van zwart-wit denken: of je bent gestopt, waarschijnlijk omdat je een probleemdrinker was, of je drinkt gezellig mee. Gelukkig is het nu, ruim tweeëneenhalf jaar later sinds wij live zijn, veel meer geaccepteerd om bewust met je drankje om te gaan. Men is sowieso een stuk bewuster bezig na COVID-19. Ook in mijn eigen kring staat men er meer voor open. We zeiden in het begin al dat wij aan het begin staan van de nieuwe trend van mindful drinking en dat dit zeker vijf jaar nodig heeft om zich te kunnen manifesteren.

Bewustzijn

De mensen uit mijn naaste omgeving zijn inmiddels met mij mee aan het resoneren. Daar hoef ik niets meer voor te doen, zo werkt dat nu eenmaal. Waar je mee omgaat, word je mee besmet is het gezegde. Iedereen in mijn vriendengroep is inmiddels een stuk bewuster rondom een drankje. En kijk ook eens op de drankkaart van restaurants, waar in 2018 bijna geen enkel alcoholvrij drankje op de kaart stond, barst het inmiddels van de heerlijke mocktails en lekkere drankjes die afgelopen jaren zijn ontwikkeld.

Wij hebben onze ervaringen en kennis omgezet in een platform met helpende programma’s. We willen gewone mensen, casual drinkers, vooral helpen ook bewuster te worden rondom de keuze voor een drankje. Dat is onze missie geworden. En ze laten ervaren wat het voor hen persoonlijk kan betekenen want verandering begint altijd bij jezelf en het besluit te nemen om het werkelijk te gaan doen. We hebben een unieke methode ontwikkeld met principes en tools uit de neurowetenschap waarbij 30 dagen of 63 dagen niet drinken het middel is om daarna bewustere keuzes te leren maken. En dit natuurlijk op een positieve manier want dat vingertje, die heb ik sinds ik hier mee bezig ben vaak genoeg gezien. Dat wil je niet. Daar zit niemand op te wachten. Als je naar een yogaschool zoekt, ga je ook naar die ene waar een positieve vibe hangt en leuke mensen komen. Zo is het ook op ons platform.

En hoe je zelf na je tijdelijke pauze met alcohol om wilt gaan bepaal je ook zelf, want wat voor mij mindful is, is bij jou misschien anders. Soms drink ik 5 maanden achter elkaar geen druppel. Of ik drink alleen op vakantie. En soms drink ik weer wat vaker, zoals laatst toen mijn 15-jarige dochter een zeer ernstig ski ongeluk had gehad. En ik toch af en toe gewoon zin had in een glas wijn. Maar het is bij mij nu altijd een bewuste keuze.

Merel Braakman is een bewuste drinker sinds 2018 en founder van het platform www.nowinetoday.nl. Zij is Master NLP* gecertificeerd en Persoonlijk Leiderschapscoach. Daarnaast is zij strategisch marketing-expert en traint zij grote bedrijven en A-merken in business-, merk- en contentmarketingstrategie met haar bedrijf Digitalheads.nl. Ook geeft zij gastcolleges Marketing en Persoonlijk leiderschap op de NHL Stenden Hogeschool en Hogeschool van Amsterdam.

*NLP = Neuro Linguïstisch Programming en dat betekent met bewuste communicatie je onderbewuste processen aansturen.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF