fbpx

Meld je aan voor het nieuwe herstelprogramma van Chimène van Oosterhout voor mensen die te maken hebben gekregen met ziekte en verlies: ‘Ik hoop anderen te inspireren’

WENDY-columniste Chimène van Oosterhout is presentatrice, schrijfster, spreekster en yogadocente. Vorig jaar genas ze voor de derde keer van borstkanker. Ook verloor zij in dezelfde periode haar beide ouders. Omdat ze anderen graag wil inspireren en helpen zette ze een eendaags herstelprogramma op voor mensen die te maken hebben gekregen met ziekte en herstel. De one day retreats vinden plaats op woensdag 12 april of zaterdag 6 mei op de mooie locatie Heart tot Heart in Bussum. Als je hier interesse in hebt, kun je je nu aanmelden. Lees in onderstaande column meer over de zienswijze van Chimène  op herstel.

Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden: ons lichaam en onze geest. Als er iets in ons lichaam niet in orde is, dan reflecteert dat in de geest. Andersom werkt het net zo, dus als er iets in onze geest niet in orde is, dan kan dat tot uiting komen in ons lichaam. Hoe hard of hoe vaak of hoeveel we het ook ontkennen, uiteindelijk geeft het lichaam aan dat er iets niet in orde is, doordat de geest blokkeert of verkeerde signalen afgeeft. De geest wordt dan ook omschreven als: ‘iemands gedachten’ en gedachten zijn wel degelijk krachtig. De ziel mogen we in dit rijtje zeker ook niet vergeten. Die wordt gedefinieerd als: ‘een wezen in zijn uiterste vorm’, dus de niet-materiële, -spirituele component van het leven. In verschillende godsdiensten is de ziel het onsterfelijke deel van de mens, dat ook na het aardse bestaan blijft voortleven.

In beweging komen

Mijn geest heeft me geholpen door krachtig te blijven in moeilijke situaties. Mijn lichaam verzorg ik door gezond te eten en te drinken, met uiteraard zo min mogelijk alcohol. En met de broodnodige beweging. Het fijne is dat door te sporten, en vooral yoga te beoefenen, de geest ook tot rust komt. Althans in mijn geval. Door te sporten zet ik mijn verstand, en dus geest, op nul en ben ik bezig met mijn lichaam. Bijzonder. Door je lichaam de opdracht te geven om te bewegen krijgt je geest rust. In ieder geval focust de geest beter, dieper en meer. Dus ik kom in beweging. Ik dans of loop, ren, rijd paard, fiets, ski, kitesurf of doe yoga. Zelfs in de tijd dat ik doodziek van de chemo op de bank of in bed lag, bleef ik bewegen. Het helpt echt.

Beweging van de geest en ziel

Nu hoor ik de mensen die niet sportief zijn of die niet zo graag bewegen, al denken: nou ja, ik heb daar geen zin in, of: daar heb ik geen tijd voor. Dan heb ik goed nieuws voor je, want je kunt ook heel goed bewegen zonder dat fysiek te doen. Dan heb ik het over beweging van de geest en de ziel. Dat klinkt misschien bizar, maar dat is het eigenlijk helemaal niet. Iets creëren is ook bewegen. Dan is je geest bezig met het maken van een plan of een kunstwerk, of zelfs een gezonde maaltijd. Iets uitvinden, dat is ook in beweging komen, door middel van een goed idee. Inspiratie is iets wat we nodig hebben. Alles wat jou inspiratie geeft is goed, want dat zet jouw geest en dus jouw lichaam uiteindelijk in beweging. Als je beweegt, hebben angsten over het algemeen geen kans en krijgen twijfels geen podium. Want net als alle fysieke beweging, leidt beweging van de geest tot vooruitgang en dat zorgt er weer voor dat je sterker en wijzer wordt.

Mantra

Dus als je niet sportief bent, daag jezelf dan eens geestelijk uit om te bewegen, ga bijvoorbeeld mediteren. Je hoeft alleen maar stil te zitten en je geest voor je te laten bewegen. Maak het je mantra: ik ga bewegen en ik laat mij inspireren, ik beweeg en ik inspireer. Alles wat je bewust doet, in volle focus, is goed. Hoe vaak doe je iets onbewust? Hoe vaak eet je iets, wat je niet daadwerkelijk proeft? Hoe vaak onderneem jij actie, zonder daar met je gedachten bij te zijn? Hoe vaak hoor je iets, maar luister je niet?

Het mooie is: als je gaat bewegen, beweegt je ziel ook mee. Dat is een investering voor het leven en volgens de meeste godsdiensten dus ook een investering na de dood. Het mooie is dat jij nu al begonnen bent met bewegen, door het lezen van deze column. Want alleen de mens die in zijn leven met lichaam en geest, en uiteindelijk ziel, werkt, kan zeggen: ‘Ik LEEF!’

Herstelprogramma van Chimène van Oosterhout

Op woensdag 12 april en zaterdag 6 mei organiseert Chimène een one day retreat bij Heart tot Heart in Bussum. Tijdens de dag die om 10.00 begint met een ontvangst en kennismaking geeft Chimène een yogales gericht op herstel na ziekte, met oefeningen die je kunnen helpen het contact met je lijf te herstellen en nieuwe energie geven, er wordt een heerlijke vegetarische lunch geserveerd, je ontmoet mensen die ook te maken hebben gekregen met verlies en herstel en er wordt een mooie wandeling gemaakt op de hei bij Bussum. Chimène sluit de dag af met een visulalisatie en meditatie.

Kijk hier voor meer informatie over het programma.

Ontmoet Chimène op de Huishoudbeurs

Vandaag is Chimène om 12 uur aanwezig in Wendy’s Wereld op de Huishoudbeurs. Kom langs! In het theater van Wendy’s wereld vertelt ze over haar programma en doet ze een aantal herstellende oefeningen met jullie. We zien jullie graag in Hal 1!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF