fbpx

5 tips van holistisch expert Marjolein Berendsen om meer zingeving te ervaren

Je rent van de ene naar de andere to-do, dag in dag uit. Vraag je je soms af of het leven niet om meer draait dan de dagelijkse takenlijst? Dit is een hele gezonde vraag om aan jezelf te stellen, al kan het ook ontmoedigend en leeg voelen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om meer zingeving te ervaren. Marjolein Berendsen, founder van ZoMa Opleidingen en expert in holisme en hoogsensitiviteit, deelt vijf waardevolle tips.

Volgens het holisme bestaan we allemaal uit vijf zijnsniveaus: een fysiek, emotioneel, mentaal, energetisch en spiritueel niveau. We zijn dus veel meer dan alleen ons lichaam en bewustzijn. En in de kern zijn we dan ook veel meer verbonden met de wereld om ons heen. Er is daarom zeker meer diepgang te vinden in het dagelijks leven dan op het eerste oog misschien duidelijk is. Ook wanneer het leven even minder zinvol voelt. Onderstaande tips helpen je op weg.

Verbind jezelf met de natuur

De natuur is een prachtige bron van inspiratie en heling. Ga eens wat vaker naar buiten, bijvoorbeeld naar een park, bos of strand. Adem de frisse lucht in en ervaar de schoonheid van de natuur om je heen. Sluit je ogen en luister naar de geluiden van de vogels en de bomen. Jezelf op deze manier verbinden met de natuur, helpt je om nieuwe inzichten te krijgen en een dieper begrip te krijgen van het leven.

Luister naar je intuïtie

Heb jij weleens een sterk onderbuikgevoel als je voor een keuze staat? Als vrouw heb je vaak een goed ontwikkelde intuïtie. Maar soms ben je geneigd om niet naar jezelf te luisteren en te veel te vertrouwen op wat anderen zeggen. Het is belangrijk om zoveel mogelijk je innerlijke stem te volgen. Luister naar je gevoelens en emoties en leer ze gebruiken als leidraad bij het nemen van beslissingen. Vertrouwen op je intuïtie kan je helpen om te ontdekken wat echt belangrijk is voor jou.

Ook versterkt het je gevoel van verbondenheid met het universum. Want hoe bijzonder is het dat je een innerlijke wijsheid hebt? Wie of wat zit daar precies achter? Door jouw diepste kern met een nieuwsgierige, open blik te onderzoeken, ga je vanzelf merken dat je deel bent van een groter geheel.

Voel je dankbaar

In ons drukke leven zijn we vaak gericht op wat we nog niet hebben bereikt en wat we nog moeten doen. Het is echter belangrijk om ook stil te staan bij de dingen waar je dankbaar voor bent. Maak dagelijks een lijstje met de dingen waar je dankbaar voor bent en focus je daarop. Het kan iets kleins zijn, zoals een mooie zonsondergang. Maar ook iets groots, zoals een liefdevolle relatie. Door je te richten op wat er wel goed gaat en waar je dankbaar voor bent, voel je je meer verbonden met het leven.

Zo’n dankbaarheidsdagboekje kan jou ook meer inzicht geven in wat voor jou echt belangrijk is. Waar word je op een dieper niveau gelukkig van? Hoe meer je hier inzicht in hebt, hoe meer richting je kunt geven aan een zinvoller leven.

Ontdek je passie

Ook het ontdekken van je passie kan je helpen om meer zingeving te ervaren. Ga op zoek naar wat jou energie geeft en waar je blij van wordt. Dat kan iets zijn dat je al jaren doet, maar ook iets nieuws dat je nog nooit eerder hebt geprobeerd. Heb je bijvoorbeeld altijd al eens een eigen nummer willen schrijven, of willen schilderen? Laat je onzekerheid varen en ga ervoor.

Het mooie is dat iets doen vanuit passie vaak samengaat met een bepaalde flow. Iets wat net zo’n magisch fenomeen is als die innerlijke stem waar je eerder over las. Het feit dat jij unieke, creatieve ingevingen krijgt, geeft aan dat jij een unieke waarde te bieden hebt aan de wereld. Misschien ligt in het ontdekken van je passie wel de sleutel tot je zielsmissie.

Ontdek je zielsmissie

Niet alleen door je passie te onderzoeken, maar ook door zelfreflectie kun je je zielsmissie ontdekken. Een perfecte manier om meer zingeving in het leven te ervaren.

Sta jezelf toe om zonder oordeel je diepste kern te onderzoeken. Meditaties en het bijhouden van een dagboekje kunnen jou hierbij helpen. Stel jezelf bijvoorbeeld vragen als:

– Wat maakt mij uniek?

– Wat heb ik de wereld te bieden?

– Waar ga ik helemaal van ‘aan’?

Zo kom je uiteindelijk tot jouw ware essentie, kun je meer gaan leven vanuit je zielsmissie en weet je zeker dat je je volledige potentieel benut

Over Marjolein Berendsen

Marjolein Berendsen is founder van ZoMa Opleidingen en Stichting ZoMa. Naast de opleiding Holistisch Therapeut & holistisch coach, kan je bij ZoMa Opleidingen terecht voor o.a. verschillende Reiki en online cursussen. Het verspreiden van licht, liefde en bewustwording  is haar missie. Om haar missie uit te dragen, is ze niet alleen dagelijks vanuit onvoorwaardelijke liefde & holistisch leven bezig met haar opleidingsinstituut ZoMa Opleidingen, maar schrijft ze ook artikelen, columns en blogs, deelt ze meditaties, masterclasses en haar eigen podcast Holistisch leven. Tot slot is ze auteur van de boeken (handboek & werkboek) ‘Holistisch leven, moeiteloos gelukkig zijn’  en ‘Hoogsensitief, je grootste kracht’, waarin ze hsp’ers inspireert volledig vanuit authenticiteit te leven. Kijk voor meer informatie over Marjolein en het opleidingsaanbod & kenniscentrum van ZoMa Opleidingen op: zoma-opleidingen.nl en marjoleinberendsen.nl WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF