fbpx

Meer zelfvertrouwen opbouwen? Leer eerst jezelf kennen

Zelfvertrouwen maakt je leven makkelijker en leuker, maar de eerste stap is jezelf leren kennen.  Jammer genoeg vinden veel mensen dit moeilijk. Merel Lamboo schreef voor 365 Dagen Succesvol een artikel waarin ze uitlegt hoe zij van haarzelf leerde houden en wat dat deed met haar zelfvertrouwen. 

‘Jij hebt vast enorme schijt aan wat mensen van je denken.’ Het is meer een mededeling dan een vraag, en ik moet er een beetje om lachen. Deze man, die ik niet ken, met zijn gigantische pupillen en klapperende kaken staat naast me op een festival en baseert dit op, tja, op wat eigenlijk? Mijn blauwe haar? Mijn tuinbroek? Straal ik echt zoveel zelfvertrouwen uit? Wat vinden mensen van me?

Meer zelfvertrouwen komt niet vanzelf

Stiekem vind ik het hartstikke fijn dat hij dit zegt. Ik doe enorm m’n best om me niks aan te trekken van wat anderen van me denken. Zelfverzekerd te zijn. Er waren tijden – en die zijn er nog steeds wel eens – dat ik me het juist enorm aantrok wat men van me vond.

Zo erg, dat ik me ging aanpassen: alles waarvan ik dacht dat die ander het niet leuk zou vinden, deed/zei/at ik niet meer. Ik ging me anders kleden, ging nauwelijks meer naar feestjes en werd een stuk minder brutaal. Ik was bang. Bang dat hij me niet zou accepteren zoals ik was. Dat zij geen vrienden meer met me zou willen zijn. Dat ik alleen zou achterblijven. Vooral voor mijn ex veranderde ik veel, zonder dat hij daar expliciet om vroeg. Ik hield zoveel van hem, dat ik alles voor hem zou doen. Zelfs mezelf veranderen in een persoon die ik helemaal niet wilde zijn.

Verliefd op mezelf

Het duurde ruim vijf jaar voor ik doorhad dat dit al was gebeurd. Mijn familie en vrienden hadden het allemaal al gezien en er iets van gezegd, maar ik wilde het simpelweg niet weten. Pas toen ik zelf inzag hoever ik van mezelf verwijderd was geraakt, ging de knop om. Ik maakte het uit en begon laagje voor laagje af te pellen wie ik was geworden. Leerde mezelf voor het eerst kennen. En wat bleek? Ik vond mezelf onwijs leuk! Ik genoot van alle gekke fratsen, onhandige flapuit-en, rare voorliefdes (krentenbrood met kaas en chocopasta, HALLO!). Ik werd, denk ik, een beetje verliefd op mezelf.

Mezelf zo goed leren kennen gaf een enorme boost in mijn zelfvertrouwen. Ik leerde steeds meer dat het helemaal niet belangrijk is wat anderen van je vinden. Er is maar één persoon op aarde waarmee je het goed moet kunnen vinden en dat ben je zelf. De rest is bonus, mooi meegenomen en een te gekke aanvulling. Doordat ik écht van mezelf ging houden, werd mijn zelfvertrouwen veel groter en straalde ik dat ook uit!

Is zelfvertrouwen egoïstisch?

Het klinkt misschien hard en een tikkeltje egoïstisch, maar voor mij is dit wat zelfvertrouwen is: zo enorm veel van jezelf houden dat je niet van je padje raakt door wat anderen van je vinden of over je zeggen. Noem het zelfvertrouwen, noem het een olifantenhuid: de mening van anderen zegt niks over – en bepaalt al helemaal niet – hoe ik me voel. (Meestal dan, ik ben en blijf een vrouw die zich niet altijd kan afsluiten van de meningen van anderen. Wanneer ik niet lekker in mijn vel zit (ongeveer een week per maand ;)) ben ik overal gevoelig voor. En dat is okay: ik weet waar het door komt en ook dat het weer voorbij gaat.) Nee, zeker zijn van wie je bent, is alles behalve egoïstisch: het is misschien wel het allerbelangrijkste wat er is. Jezelf leren kennen is niet alleen belangrijk, maar ook nog eens onwijs leuk. Verander wat je niet kunt accepteren, accepteer wat je niet kunt veranderen. Als ik dat kan, kun jij het ook.

David de Kock en Arjan Vergeer zijn de oprichters van 365 Dagen Succesvol Het is hun grote missie dat Nederland het gelukkigste land van de wereld is. Om dat te bereiken, schrijven ze boeken en artikelen en organiseren ze programma’s, live en online, allemaal gebaseerd op de unieke 365 methodiek. Ook het artikel hierboven, komt voort uit die methodiek. Wil je meer weten over 365 Dagen Succesvol? Ga naar 365dagensuccesvol.nl

Lees ook deze artikelen die tips bevatten van 365 Dagen Succesvol:

Leer je kinderen veerkrachtig zijn met deze drie tips

Twee effectieve manieren om te stoppen met piekerenWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF