fbpx

Martine Prenen: ‘Stop nooit met werken, dromen en verdiepen’

Martine Prenen (55) was jarenlang het schone gezicht van de Vlaamse (en deels ook Nederlandse) televisie. Nu is ze gezondheidsbegeleider en schrijft ze vele boeken, zoals haar laatste gezondheidsgids ‘Forever Young’.

Gezondheidscoach

‘Veel mensen denken bij Forever young aan de boel straktrekken, botox, grassapjes en sportschool. Zo denk ik niet. Ik denk: aanpakken, niet in slaap dommelen. Dat draag ik uit. Ik ben de dochter van een ballerina. Leerde van mama: je lijf is je tempel. Mijn gezonde levensstijl heb ik van mijn moeder. Jaren heb ik voor de tv gewerkt, maar toen de VRT radicaal ging bezuinigen, wist ik dat het voor mij tijd was voor verdieping. Vijf jaar heb ik gestudeerd. Geweldig nu gezondheidscoach te zijn. Ik draai daarbij alles naar het positieve. Wij moeten al zo veel, dan moeten gezondheid en genieten van het leven niet óók nog een opdracht zijn. Mijn vorige boek ging over de menopauze, dat heb ik Menopower genoemd. Ik ben er trots op dat in België vrouwen het fenomeen nu zo noemen. Ik wil de dingen leuk en simpel houden. Oma ging ook niet vier keer per week naar de fitness, die deed haar oefeningen gewoon thuis.’

Schermafbeelding 2019 03 15 om 09.53.33 e1557829286938 Martine Prenen: ‘Stop nooit met werken, dromen en verdiepen’

Advies

‘Als ik één advies mag geven: stop nooit met werken, dromen en verdiepen. Je lijf en brein hebben prikkels nodig. Als we jong zijn, hebben we gigantische dromen. Maar dan: verliefd, verloofd, getrouwd, kinderen, en de dromen worden geparkeerd. Maar vaak zijn de dromen nog wel ergens. Dus na een tijdje moet je jezelf afvragen: kan het nog? Bij mij was de droom altijd dat ik op de planken wilde staan. Dat doe ik nu! Laat dromen nooit te lang liggen. Ga zo jong mogelijk forever young leven. Het is nooit te vroeg je levensstijl om te gooien. Hoe jonger je begint, des te beter. En als je geen tijd hebt voor zeven oefeningen op een dag, doe er dan ten minste vijf. Altijd beter dan geen. Als je ouder bent, besef dat je ook op je tachtigste nog nieuwe cellen aanmaakt. Focus je op wat er nog komen gaat. Bij mezelf is er een grote verandering geweest toen de vader van mijn dochter verongelukte. Mijn eerste grote liefde, van wie ik inmiddels gescheiden was. Hij was 30. Sindsdien denk ik: we kunnen wel zeggen van “het komt wel”, maar beter is het iedere dag te pakken, te leven, te lachen. Ik was zo bezig met mijn carrière, och, zo belangrijk, maar ineens had mijn kind geen vader meer. Wat is dan echt belangrijk? Ik besloot: genieten van het nu.’

Accepteer wie je bent

‘Ik probeer als coach zo positief mogelijk voor te leven. Hapklare brokjes geef ik met mijn boeken en YouTube-kanaal, tien minuutjes die als een klein schopje onder de kont kunnen werken. Word lekker ouder, omarm hoe je eruitziet en wees trots op je billen, je mond, je ogen. Wees lief voor jezelf. Vrouwen zien zo vaak geen mooie vrouw in de spiegel staan, die zijn zo streng voor zichzelf. Maar ik ben niet van Forever Barbie; accepteer hoe je bent! En als je niet tevreden bent, ga niet zitten kniezen, maar onderneem actie! Tegen vrouwen wil ik zeggen: focus op je talenten. In België was het groot nieuws dat vrouwen boven de 50 veel beter in bed bleken te zijn. Die weten wat ze willen, hoe ze ervan kunnen genieten. De mannen schrikken ervan, haha! Ik word binnenkort oma en doe meer dan ooit. De boerinnen in ons dorp hebben zich verenigd en joggen samen, mijn moeder van 75 doet aan tai chi. Laten we één ding afspreken: zeg nooit: “Ik wil voor de jaren die ik nog heb zus en zo gedaan hebben.” Weg met dat ‘nog’! We gaan het nu doen, nu, nu, nu!

 

Dit artikel verscheen in WENDY 27. WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF