fbpx

Mark Tuitert geeft tips tegen hoofdpijn na het sporten

Voormalig schaatskampioen Mark Tuitert probeert met zijn wekelijkse blogs WENDY lezeressen in beweging te krijgen en gezonder te laten leven, met zijn eigen tips & tricks. Wil jij net zo fit worden als Mark? Deze week geeft hij tips tegen vervelende hoofdpijn na het sporten.

Iedereen heeft wel eens pijn aan zijn kop. Gewoon moe, een beetje stress, wat naweëen van een griepje. Een paracetamol en het gaat wel weer. Het wordt vervelend als het je sportieve routine verstoort. Veel mensen hebben daar last van, en dan vrouwen meer dan mannen. Het zou zonde zijn als je daardoor overweegt je trainingsrondje een keertje over te slaan. Wat kan je eraan doen?

Tips tegen hoofdpijn na het sporten

H2o

Drink voor, tijdens en na het sporten!

Buitenlucht

In de buitenlucht krijgen je hersens gewoon meer zuurstof dan binnen. Zuurstoftekort kan hoofdpijn veroorzaken. Dus zoek zoveel mogelijk de natuur op.

Eet een banaan

Zorg dat je koolhydraatrijke voeding binnenkrijgt voor en na je training. Voor je training wat pasta en daarna bijvoorbeeld een banaan.

Zonnebril

De zon laat zich al wat meer zien deze dagen. Sommige mensen kunnen door de felle zonnestralen hoofdpijn krijgen. Bescherm je ogen met een goede (sport)zonnebril.

Temperatuur

Als je gevoelig bent voor hoofdpijn probeer dan zoveel mogelijk in de koelte te sporten. Dus in de zomer vroeg in de ochtend of laat in de avond. Als dat lastig is, sport dan niet voluit op hete dagen.

Magnesium

Een mineraal wat je lichaam niet zelf aanmaakt, maar wat je extra nodig hebt als je veel sport, is magnesium. Magnesiumtekort zorgt niet alleen voor vermoeidheid en hoofdpijn (zelfs migraine), maar ook voor andere vervelende klachten als slecht slapen en spierkrampen. 

Ademhaling

Let erop dat je goed ademhaalt. Wees er bewust van dat je goed doorademt. Blaas bijvoorbeeld uit als je kracht zet, want dan haal je vanzelf goed adem daarna. Houd nooit je adem in! 

Natuurlijke pijnstillers

Voor je weer naar de paracetamol of ibuprofen grijpt, drink bijvoorbeeld eens wat (verse) gemberthee. Doe wat extra rode peper door je spaghettisaus en eet een flink stuk watermeloen.

Gemberthee is ontstekingsremmend, het stofje capsaïcine in rode pepers werkt pijnstillend en in watermeloen zit flink wat magnesium en kalium. Daarnaast bevat het behoorlijk wat water!

Ik hoop dat je hier wat aan hebt! Blijf je nou veel hoofdpijn houden ga dan na of je houding tijdens het sporten wel goed is. Ga eventueel naar een manueel therapeut om te kijken of er wellicht wervels in je nek of ruggengraat niet goed staan, waardoor je klachten blijft houden.

Is je houding buiten het sporten wel goed of zit je teveel voorover gebogen achter je laptop of bureau? Heb je wel een fatsoenlijk hoofdkussen? Probeer er achter te komen wat de oorzaak is zodat je er wat aan kan doen en je volop kunt genieten van het sporten.

Succes!

> Meer blogs van Mark TuitertWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF