fbpx

Marij’s missie: ouderen helpen met stoelyoga

Marij de Vries heeft één missie: zo veel mogelijk ouderen in verpleeg- en verzorgingshuizen voorzien van een gratis klas stoelyoga per week. Oftewel Granny Yoga. Al in 2015 hielp Marij een dag mee als vrijwilligster in een verzorgingshuis met dementerende ouderen en zag ze hoe kwetsbaar deze groep was. Ze heeft een yoga opleiding in India gevolgd als verdieping en ontwikkeling voor haarzelf en kwam dit jaar op het idee van Granny Yoga.

Wat is Granny Yoga precies?

‘Granny Yoga is gratis stoelyoga voor bewoners in verpleeghuizen dat wekelijks wordt gegeven door (vrijwillige) yogadocenten. Er worden yogahoudingen geleerd die de mensen vanuit hun stoel kunnen doen, vandaar dat we vaak de benaming stoelyoga gebruiken.’

granny yoga

Hoe ben je op het idee gekomen om Granny Yoga op te starten?

‘In 2016 volgde ik een yogateachertraining in India. Niet met de intentie om yogales te geven maar als verdieping voor mezelf. Ik leerde van mijn Indiase yogateacher dat yoga ook gaat over het inspireren van anderen en besloot daarom iets te willen doen voor een kwetsbare groep die erg gebaat zou kunnen zijn bij het beoefenen van yoga, ouderen. Deze groep vind ik interessant. In hen zie ik het leven wat ze mee hebben gemaakt. Ze hebben paden voor ons uitgestippeld. Ik heb zoveel respect voor ouderen. En ze doen mij natuurlijk ook wel een beetje denken aan mijn eigen oma, waar ik de laatste jaren van haar leven, graag op bezoek kwam.’

20246472 875597659256117 8946660402782014653 n Marij's missie: ouderen helpen met stoelyoga

Op Facebook vroeg Marij of iemand een verpleeghuis in Amsterdam wist waar ze stoelyoga zou kunnen geven. Hierop kreeg ze zoveel leuke reacties dat ze besloot om er een doel aan vast te stellen: alle verpleeghuizen in Amsterdam voorzien van een gratis klas stoelyoga, gegeven door yogadocenten.

Waarom vind je het zo belangrijk om je op deze manier in te zetten voor ouderen?

‘Ik vind iets belangeloos doen voor anderen mooi. Sommigen hebben al zoveel dierbaren om hen heen verloren dat ze weinig bezoek meer ontvangen. En in de verpleeghuizen heeft de begeleiding het ook druk. Ik merk dat er steeds meer en meer behoefte is om iets te betekenen voor anderen. Mensen willen wel vrijwilligerswerk doen maar niet iedereen neemt die eerste stap. Dat herken ik. En het moet wel passen in onze drukke agenda. Dat ken ik ook. Daarom probeer ik met Granny Yoga een verpleeghuis te vinden bij jou om de hoek zodat je er zo bent en niet teveel tijd kwijt bent aan het op en neer reizen, ik ben zelf bijvoorbeeld 2 uurtjes kwijt voor 1 klasje.’

Marij

Wat verandert er door stoelyoga lichamelijk bij ouderen?

‘We werken van boven naar beneden dus bijna alle grote gewricht- en spiergroepen komen aan bod. Veel ouderen in verpleeghuizen zitten veel stil terwijl het juist belangrijk is om in beweging te blijven. Het houdt ze vitaal en helpt de gewrichten soepel te houden. De ademhalingsoefeningen en het OHM-en helpt ze te ontspannen. Daarnaast is het een uurtje waar ze oprechte aandacht en liefde ervaren. Een belangrijke basisbehoefte van ieder mens.’

Hoe reageren ouderen op Granny Yoga?

‘Er zijn bewoners die vroeger aan yoga hebben gedaan maar voor veel bewoners is het nieuw. Iedereen doet mee. Voor de één betekent dit beide armen boven je hoofd de lucht in terwijl een ander met dezelfde inspanning alleen zijn polsen kan draaien. De belangrijkste regel waar ik mijn les altijd mee begin is: ‘De oefeningen mogen geen pijn doen maar je mag aan het einde wel het gevoel hebben dat je iets hebt gedaan!’ Iedereen doet altijd fanatiek mee en ik zie dat ze het fijn vinden om mee te doen. Zo kwam iemand een keer boos naar de les maar eindigde met een grote glimlach en rode wangen. Soms gebruik ik lavendelolie die ik dan op hun polsen druppel. Dat vinden zo allemaal zo lekker ruiken. Lavendel helpt te ontspannen dus iedereen loopt helemaal zen terug naar “huis”. Als ik aan het einde een rondje doe met de vraag hoe ze zich voelen en ze zeggen “ontspannen” en “rustig” dan maakt mijn hart echt een sprongetje van geluk.’

granny yoga met Marij

Wat is jouw plan voor de toekomst?

‘Ik wil eerst alle verpleeghuizen in Amsterdam voorzien van gratis stoelyoga. Ik krijg veel lieve berichtjes van mensen uit het hele land die mijn initiatief zo mooi vinden, om tips vragen of een keertje met mij mee willen lopen. Dat vind ik zo gaaf! Als Granny Yoga een landelijk initiatief zou kunnen worden is mijn missie helemaal geslaagd!’

Ben jij ook gecertificeerd en wil je stoelyoga geven in Amsterdam of werk je in een Amsterdams verpleeghuis en zou je graag stoelyoga aanbieden? Neem contact op met Marij.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF