fbpx

Maak gebruik van de mudra’s om de energiebalans in je lichaam terug in evenwicht te brengen

Ieder lichaam bestaat uit zeven verschillende chakra’s. De eerste chakra begint onder het stuitje en de zevende bevindt zich op de kruin. Zodra er een blokkade ontstaat, ervaar je een disbalans in het lichaam. Je kunt last krijgen van lichamelijke en psychische ongemakken. HSP/burn-out en Wendy-expert Ilonka van Galen legt uit wat het positieve effect is van het gebruik van mudra’s en licht drie verschillende mudra’s uit met ieder hun eigen helende werking.

Wat zijn mudra’s?

Mudra’s zijn symbolische houdingen die je kunt aannemen met je handen. De letterlijke betekenis van mudra is ‘gebaar’ of ‘zegel’. Van oorsprong komt een mudra uit de Indiase cultuur. Mudra’s bestaan al duizenden jaren. Je kunt een mudra met één of beide handen uitbeelden. Het komt vaak voor dat mensen onbewust bepaalde houdingen aannemen dat een mudra is. Denk hierbij aan de stand van beiden handen zoals tijdens het bidden. Mudra’s bestaan in verschillende geloofsovertuigingen zoals onder andere het boeddhisme, hindoeïsme en taoïsme.

De genezende kracht van mudra’s

Naast het bewust bewegen van bepaalde lichaamsdelen hebben mudra’s een genezende kracht. De energie van het emotionele, fysieke en spirituele lichaam wordt op een positieve manier beïnvloedt. Mudra’s worden voornamelijk ingezet tijdens een meditatie- of yogasessie. Dit kan een lichamelijk of geestelijk ongemak verzachten of zelfs wegnemen. Je zult niet direct resultaat boeken. Pas na verloop van tijd voel je de kracht van de mudra’s. Een groot voordeel van het inzetten van hiervan is dat je het overal en altijd kunt inzetten, zelfs tijdens een vergadering of de lunch.

Blokkades in de meridianen opheffen

Het lichaam bestaat uit meerdere energiebanen, ook wel meridianen genoemd. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde zijn meridianen een levenskracht dat door ieder lichaam heen stroomt. Deze levenskracht verbindt onze organen, psyche, lichaamsdelen en zintuigen met elkaar. Zodra er een blokkade ontstaat in een meridiaan, raakt het lichaam uit balans. De Yin (zonzijde) en Yang (schaduwzijde) raken uit evenwicht. Mudra’s dragen bij aan het oplossen van de ontstane blokkades en zorgen ervoor dat de levensenergie weer vloeiend door het lichaam heen gaat.

De helende kracht van de verschillende vingers

Iedere vinger heeft zijn eigen betekenis. Het toepassen van een mudra heeft als uitwerking dat de energie in het lichaam blijft. Volgens de yogaleer stroomt constant energie via de vingertoppen uit het lichaam. Door de handen en de vingertoppen met elkaar te verbinden, blijft de energie binnenin het lichaam. Elke vinger staat voor een bepaald element.

De vijf vingers met ieder hun eigen betekenis:

  • Duim: de eerste vinger heeft het element vuur en staat voor wilskracht. Ook staat deze voor een goddelijke energie.
  • Wijsvinger: deze wijzende vinger heeft het element lucht en staat voor uitbreiding en het ego. Door onbewuste patronen worden de energieën beheerst.
  • Middelvinger: De middelste vinger heeft het element hemel en staat voor energie dat in een bepaalde toestand wordt bewaard. Deze is gericht op een permanente kracht dat sterk stabiliserend is.
  • Ringvinger: De vierde vinger heeft het element aarde en staat voor één enkel persoon, object of dier dat losstaat van de ander. De ringvinger staat ook wel symbool voor de energieën van de zon.
  • Pink: De laatste vinger heeft het element water en staat voor het denkvermogen en kennis. De pink wordt in verband gebracht met Mercurius.

3 verschillende mudra’s:

  1. Yoni mudra

Voel je je gespannen en heb je last van stress of een depressie? Dan is de Yoni Mudra ideaal voor jou. Deze mudra helpt je om te gaan hiermee en brengt de energiebalans terug in evenwicht in het zenuwstelsel. Ook verjongt het de geest en geeft je meer concentratie.

Uitleg: je vormt een driehoek met de duimen en wijsvingers van beide handen. De wijsvingers richt je naar beneden en de andere vingers bewegen schuin mee naar beneden.

  1. Kin mudra

De Kinmudra zorgt ervoor dat je goed kunt aarden en de verbinding met de aarde hersteld. Je wordt terug in het bewustzijn geplaatst. Het stimuleert het wortelchakra. Door het beoefenen van de Kinmudra geef je rust in de gedachtegang en kalmeer je de geest.

Uitleg: Je vormt een cirkel met beide handen door de duimen en wijsvingers met elkaar te verbinden. Voor deze mudra zorg je er wel voor dat de binnenkant van de handen naar beneden gericht is. De overige vingers houd je gestrekt,

  1. Anjali Mudra

Deze mudra helpt om angsten te verminderen en mentale stress te verlichten. Je kunt je beter focussen en voelt je steeds rustiger worden, zoals tijdens een meditatie. Zijn de armen, polsen en handen stijf? Dan helpt de Anjali Mudra om flexibeler te worden. Deze mudra kun je herkennen aan bijvoorbeeld het Namasté begroetingsgebaar.

Uitleg: De vingers van beide handen wijzen naar boven en de handpalmen raken elkaar aan. Je kunt de handen voor de borst plaatsen, boven het hoofd of voor het voorhoofd. De ellebogen wijzen naar buiten toe.

Over Ilonka van Galen

Dit artikel is geschreven door Ilonka van Galen, een trotse Hsp die tot driemaal aan toe een burn-out heeft ervaren. Inmiddels is zij een expert op het gebied van Hoogsensitiviteit en burn-out, staat positief in het leven en houdt zich bezig met het creëren van een gezonde leefstijl. Ilonka heeft een grote passie voor schrijven en wilt met alle kennis die zij de afgelopen tien jaar heeft opgedaan andere mensen informeren, motiveren en inspireren. Op haar instagram pagina, Made by HSP, schrijft zij dagelijks blogs over verschillende onderwerpen. ‘Samen staan wij sterk’ is Ilonka haar levensmotto!

 

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF