fbpx

Maaike: ‘Ik ben praktisch blind, maar wil als skiër naar de Paralympische Spelen’

Als je van de ene op de andere dag vrijwel niets meer kunt zien, stort je wereld in. Het overkwam Maaike Bennink: ‘Ik was verpleegkundige in een ziekenhuis tot die ene bewuste dag in 2006. Ik was binnen één dag slechtziend. Mijn wereld stond meteen compleet op zijn kop. Mijn beroep als verpleegkundige moest ik opgeven en ook het sporten kon niet meer zoals vroeger. Nu ben ik omgeschoold tot sportmasseur en ben ik de eerste slechtziende skiester van Nederland met een Olympische ambitie.’

Aanleiding

‘Ik heb in 2006 een oogzenuwontsteking gekregen en recentelijk in december 2017 weer. Met als gevolg een zicht van 2%, door een onscherp rietje. Mijn baan moest ik daardoor opgeven, maar ook verloor ik mijn huisvesting in het ziekenhuis. In 2011 kwam ik terecht een revalidatiecentrum, Visio het Loo Erf in Apeldoorn. Een revalidatiecentrum voor slechtzienden en blinden die op latere leeftijd vastlopen. Daar heb ik van mede-revalidanten geleerd dat ik zelf mijn feestje moet maken en vieren, een ander doet het niet voor je. Ondanks alles heb ik er veel voor teruggekregen. Ik ben mij om gaan scholen tot sportmasseur en heb nu mijn eigen bedrijf in Den Bosch.’

Mijn redding

‘Eerst dacht men dat het wel goed zou komen, maar dat bleek niet het geval. Ik besefte dat ik hulpmiddelen moest aanschaffen. Toen ik deze thuis kreeg, besefte ik pas dat deze voor mij waren. Ik ging een donkere periode in gevolgd door een revalidatie van tien maanden. Ik heb sommige vrienden verloren, maar ben zelf veel rijker geworden. Ik heb lieve mensen om mij heen en geniet van de kleine dingen. Door mijn eigen stichting (Maaike Bennink Foundation), en sponsoren heb ik de mogelijkheid gekregen om te skiën. Dit is mijn redding geweest, samen met de goede vrienden die ik daar heb gemaakt. Gelukkig kan ik in mijn sport ook mijn emoties kwijt.’

Gescout

‘Verder ben ik in contact gekomen met de Nederlandse visuele-gehandicapte ski-vereniging (NVSV) waarmee ik ongeveer vijf jaar geleden mijn eerste reis maakte. Hier heb ik leren skiën. Ik ben gescout door deze Nederlandse ski-vereniging en zit nu bij het talentteam waarmee ik geregeld in het buitenland wedstrijden af ga. Ik sta inmiddels 8e van de wereld op de slalom en 13e op de reuze slalom. Het gaat geweldig. Iets wat ik waarschijnlijk nooit had gedaan wanneer ik goed had gezien. Misschien zelfs nooit had gedurfd.’

Passie voor skiën

‘Die sport is voor mij zeer belangrijk. Het geeft me plezier, doorzettingsvermogen en leert me uit te gaan van mogelijkheden in plaats van beperkingen. Daarnaast heb ik nu echt geleerd wat (blind) vertrouwen is doordat ik in een afdaling niets zie en volledig af moet gaan op de aanwijzingen van mijn buddy. Extra plezierig en motiverend is nog wel dat ik er goed in blijk te zijn. Mijn passie en mogelijkheden hebben mij al snel in de top 10 van de wereldranglijst gebracht. Maar mijn ambitie gaat verder. Graag wil ik in 2022 meedoen aan de Paralympische Spelen. Daarmee wil ik niet alleen laten zien dat je grenzen kunt verleggen, maar ook overbrengen wat blind vertrouwen is en wat je met doorzettingsvermogen kunt bereiken. Ik ben er trots op dat mijn deelname de sport zelf ook een enorme boost zal geven.’

maaike bennink - blinde skier

Ambitie

‘Ik houd van wedstrijden doen, de bergen en de sneeuw. Ik houd van uitdagingen en van de vrijheid. Ik ski samen met mijn buddy, maar we skiën los van elkaar. Dus je wordt ook afgerekend op jouw eigen kunnen in combinatie met die van je buddy. Met mijn passie voor skiën en ambitie om als eerste Nederlandse slechtziende mee te doen aan de Paralympische Spelen, wil ik graag laten zien dat alles mogelijk is. Ik vind het fijn om een inspirerend voorbeeld te zijn.’

maaike bennink  - blinde skier

Positief

‘Ik blijf positief door me te blijven focussen op kleine geluksmomentjes die ik toen ik nog kon zien vaak niet opmerkte of voor lief nam. Vroeger liep ik er langs heen en zag ik het niet, nu zie ik het niet, maar ervaar ik het een stuk intenser. De zon, warmte op je lichaam, het fluiten van de vogels. Lekker skiën. In de bergen zijn. Wat ik mensen wil meegeven is dat alles mogelijk is. Grenzen zitten in je hoofd en zijn er om te overwinnen.’

Door de ogen van MaaikeWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF