fbpx

Lisenka heeft een hoge dwarslaesie: ‘Het afhankelijk zijn, dat vind ik echt verschrikkelijk’

Sinds 2008 heeft Lisenka Otte (44) een hoge dwarslaesie. Ze zit in een rolstoel en ook haar handen functioneren niet meer zoals ze dat deden. Haar werk als dierenarts moest ze opgeven. Inmiddels heeft ze wel een manier gevonden om toch weer met haar werk bezig te zijn: ze deelt nu haar kennis via haar eigen platform Dierenhulp Online.

Samen met haar grote liefde Marc is ze druk bezig hun nieuwe huis in Haarlem in te richten.

Hoe ziet jouw leven eruit?

‘Al bijna 17 jaar ben ik samen met Marc, we zijn al heel lang verloofd en willen ooit nog een keer trouwen. Ik heb een hoge dwarslaesie met helaas ook een slechte handfunctie. Daardoor heb ik elke ochtend zorg nodig. Omdat dit zo’n twee uur per dag in beslag neemt en ik eerst moet wachten tot mijn liefje klaar is in de badkamer, ben ik vaak pas rond 11.30u ‘up and rolling. Daar baal ik wel van. Maar in Haarlem hebben we straks gelukkig twee badkamers! Dat scheelt. Ik werk bij KNGF Geleidehonden en binnenkort ga ik voor Stichting Dier en Recht werken. Tien uur per week, eerst op vrijwillige basis en wie weet komt er nog een leuke baan uit. Daarnaast heb ik mijn eigen platform: Dierenhulp Online, waar ik advies geef aan mensen met vragen over hun (zieke) huisdieren. Verder sport ik twee per week bij revalidatiecentrum Reade, vanwege een schouderblessure. Helaas schiet dit niet echt op en wordt het beetje een chronisch verhaal. Ik hou ervan om lekker te wandelen met mijn hond Kuki, of heerlijk te lunchen en bij te praten met vriendinnen.’

In hoeverre voel je je beperkt door je dwarslaesie?

Schermafbeelding 2017 06 29 om 17.19.20 Lisenka heeft een hoge dwarslaesie: 'Het afhankelijk zijn, dat vind ik echt verschrikkelijk'

Lisenka werd gefotografeerd door Paul Bellaart en geïnterviewd door Tanja Terstappen

‘Mijn dwarslaesie beperkt me in veel dingen. Ik kan bijvoorbeeld niet meer koken en dat vind ik erg jammer. Gelukkig kan Marc super lekker koken en vindt hij dat ook leuk. Daarnaast kan ik veel dingen niet alleen. Vroeger ging ik altijd heerlijk in mijn eentje struinen door de stad, op de fiets, winkel in en uit. Helaas zijn die tijden voorbij. Ik zou niet weten waar ik dan al die tassen zou moeten laten. Dat mis ik heel erg. Maar waar ik super blij mee ben, is mijn eigen auto. Ik kan nu overal heen. Helemaal zelfstandig naar het werk, lekker met de hond naar het park, of uit eten met vrienden.’

Wat zijn voor jou de zwaarste momenten?

‘Ik heb moeite met de winterperiode. Met name als het veel regent, kom ik bijna niet buiten. Het rollen gaat dan gewoon niet, door mijn slechte handen heb ik dan geen grip op de hoepels van mijn rolstoel. Verder vind ik de afhankelijkheid echt verschrikkelijk. Vakanties zijn hierdoor bijvoorbeeld moeilijk te plannen. Ik zou er alles voor over hebben om weer kracht in mijn handen te krijgen, zodat ik mezelf kan redden en die ochtendzorg dan niet meer nodig heb. Dan kunnen we gewoon spontaan weer eens ergens naartoe, zonder alles altijd maar van tevoren te hoeven regelen. Maar als het uiteindelijk lukt en we op ons vakantieadres zijn beland: lekker lunchen en relaxen in het zonnetje, is dan wel echt een ultiem geluksmomentje.’

En? Staat er nog een reis op de planning?

‘Het plan is om in 2019 een rondreis door Zuid-Afrika te maken, maar dat is natuurlijk een enorm geregel qua zorg. Neem je iemand mee? Tja, dan zit je de hele tijd met zijn drieën. Of regel je het daar? Dat gaat helaas ook niet zo gemakkelijk als je steeds op een andere plek zit.’

Welke momenten zorgen ervoor dat je je weer sterk voelt?

‘Heerlijk en gezellig eten met vrienden en goede gesprekken. Daarnaast ben ik ook heel blij als ik weer eens een nacht goed slaap, die zijn namelijk ook nogal schaars…’

Lees ook van Happy on Friday: Daphne kreeg twee soorten kanker tegelijk: ‘Het vertrouwen in m’n lijf terugvinden is zwaar’

Happy on Friday

Het interview is onderdeel van het project Happy on Friday, bedacht en opgezet door Kim van der Hoeven: ‘Uit eigen ervaring ken ik de impact van ernstig ziek zijn. Ik bleek – net als mijn zusjes en moeder – het borstkankergen BRCA1 te hebben. Ik had een leuke, creatieve baan als beeldproducer bij magazine Glamour en genoot van mijn leven in Amsterdam.

In één klap nam alles een totaal andere wending toen ik ook – net als mijn zusjes – de diagnose borstkanker kreeg. Na drie heftige operaties, waaronder een borstreconstructie, en een langdurig herstel, zit ik eindelijk weer lekker in mijn vel. Mijn toekomst ziet er weer rooskleurig uit.
 Toen één van mijn zusjes een aantal jaar geleden mee deed aan het project ‘Borstbeeld’, waarbij 12 bekende fotografen vrouwen met borstkanker portretteerden, werd ik geïnspireerd. Trots en vol kracht straalde ze op een prachtige grote foto, geëxposeerd op het Museumplein in Amsterdam. Daar is het idee voor Happy on Friday geboren.

Voordat ik ziek werd organiseerde ik als beeldproducer fotoshoots met topteams uit de Nederlandse modewereld. Voor Happy on Friday wil ik mijn ervaring als creatief producer inzetten met de topteams van Nederland om vrouwen in een moeilijke periode van hun leven het gevoel van eigenwaarde terug geven. Een periode die ze kunnen afsluiten met een mooi portret die ze door hun omgeving cadeau krijgen of die je jezelf cadeau geeft.”

Wil jij ook zo’n mooie foto of wil je dit iemand cadeau geven na een zware tijd? Kijk eens op happyonfriday.nl.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF