fbpx

Liever snel lopen dan elke dag die 10.000 stappen zetten

10.000 stappen zetten per dag: dat raden de meeste professionals aan voor een gezonde levensstijl. Meerdere onderzoeken tonen aan dat het stappendoel bijdraagt aan een verminderde risico op kanker, hart- en vaatziekten en vroegtijdige sterfte. Maar, nieuw onderzoek laat zien dat je wandelsnelheid belangrijker is.

Onderzoekers van JAMA Internal Medicine vroegen zich af of er een verband is tussen het aantal stappen dat je zet en het risico op kanker, hart- en vaatziekten en vroegtijdige sterfte. Daarbij vroegen ze zich ook af de intensiteit van de stappen extra voordelen met zich meebrengt.

Gezondheidsvoordelen

Uit het onderzoek bleek dat het risico op kanker, hart- en vaatzieken en vroegtijdige sterfte verlaagd worden wanneer iemand meer stappen op een dag zet. Dit geldt vanaf 3.800 stappen per dag. Elke 2.000 stappen extra kunnen het risico op ziektes met ongeveer 10% verlagen. Maar, dit geldt tot ongeveer 10.000 stappen. Wanneer je daar overheen gaat, ben je uiteraard goed bezig, maar breng je niet veel extra gezondheidsvoordelen mee.

Stapintensiteit

Wil je nog gezonder worden? Dan kun je het beste je stapintensiteit verhogen. Het onderzoek toonde namelijk aan dat een hoge stapintensiteit extra risicovermindering met zich meebrengt. Het is beter om minder stappen te zetten op een hoge intensiteit, dan een stappendoel proberen te halen van 10.000.

Om die reden is het aan te raden om je lichaam te trainen sneller te lopen. Het is veel beter om elke week je wandeltempo op te krikken, in plaats van de lengte van je wandeling. Dat gezonde wandelingetje kost je tegenwoordig dus veel minder tijd!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF