fbpx

Leven vanuit bezieling, holistisch expert Marjolein Berendsen leert je hoe

In de hectiek van de dag vergeet je bijna wat er zo bijzonder is aan jou en aan dit leven: je hebt een ziel! Een ziel die snakt naar zingeving. Hoe zorg je ervoor dat je daar, levend vanuit de automatische piloot, niet aan voorbijvliegt? Marjolein Berendsen, founder van ZoMa Opleidingen en expert in holisme en hoogsensitiviteit, geeft advies.

Bezieling. Het is een mooi woord, met een nog mooiere betekenis. Het brengt ons terug naar wie en wat we in essentie zijn. En naar wat we nodig hebben om op zielsniveau gelukkig te zijn. Het is heel menselijk dat je hier niet elke minuut van de dag bij stilstaat. Of dat je er misschien wel nooit aan denkt. Er is in dit leven namelijk al genoeg om ons druk over te maken. De was moet gedaan, je werk vraagt om het halen van deadlines, je kind moet van school gehaald. Het is soms zelfs al een uitdaging om aan onze eerste levensbehoeften te voldoen. Toch is het iets waar we eigenlijk niet aan voorbij moeten willen gaan. Je bent niet voor niets op deze aarde. Het is een prachtige kans om je op zielsniveau verder te ontwikkelen. Om de mooiste versie van jezelf te zijn. En écht geluk en zingeving te ervaren. Wat kun je doen om meer te leven vanuit bezieling?

Blijf holistisch in balans

Een eerste stap is om de ruis weg te nemen die jou van deze vraag afleidt. Vanuit het holisme gezien besta je uit vijf zijnsniveaus: een fysiek, emotioneel, mentaal, energetisch en spiritueel niveau. Raakt één van deze niveaus uit balans? Dan voel je dit op elk ander niveau. Slaap je bijvoorbeeld slecht, dan voel je je fysiek slechter, denk je minder helder na en heb je een korter lontje. Gewoon de dag doorkomen kan dan al een uitdaging zijn. Laat staan dat je energie en ruimte voelt om met de diepzinnigere vragen van het leven bezig te zijn.

Probeer dus allereerst om holistisch in balans te komen en te blijven. Wat heb je daar op elk niveau voor nodig? En waardoor raak je juist uit balans? Voed jezelf bewust (alleen) met wat je nodig hebt. Dit kan vooral in het begin even lastig zijn, maar oefening baart kunst.

Zoek de verbinding op

Je kent het gevoel wel, een kleine tinteling in je lijf op het moment dat je op zielsniveau geraakt wordt. Of het nu een lied is, een mooi uitzicht of een wijze uitspraak van iemand. Het doet iets met je. Misschien wel omdat je ziel wil dat je er iets mee doet? Het kan interessant zijn om bij deze vraag stil te staan.

Door bewuster de verbinding met het bezielde leven om je heen op te zoeken, voel je meer bezieling. Ga daarom op zoek naar de essentie in wat je om je heen ziet. Een boom, een dier, je buurvrouw, het zand tussen je tenen op het strand. Wat maakt dat je bezieling voelt? Stem hier eens heel bewust op af vanuit je eigen essentie en kijk wat het met je doet.

Reflecteer meer

Maak wat vaker tijd en ruimte vrij om even stil te staan bij de grotere vragen des levens. Wat maakt jou gelukkig? Wat wil je achterlaten in dit leven? Waardoor voel je dat je leeft? Wat is voor jou écht belangrijk? Wie ben je in essentie en wat heb je nodig om je daar bewust van te blijven, ook op een doodnormale dag?

Sta ook stil bij wat jij deze wereld te bieden hebt en welke unieke talenten je hebt. Wat zou je nog meer van jezelf mogen laten zien? En wat zegt het over de keuzes die je wilt maken? Hoe vaker je nadenkt over dit soort vragen, hoe bewuster je je leven zal gaan vormgeven en hoe meer bezieling je uiteindelijk ervaart.

Wees lief voor jezelf

Je bent mogelijk veel bezig met voldoen aan verwachtingen. Van anderen, maar ook van jezelf. En door al dat moeten, blijft er weinig ruimte over voor wat je eigenlijk zou willen. Herkenbaar? Wees je er dan van bewust dat ‘bezield leven’ en ‘moeten’ nooit goed samengaan. Bezield leven, in verbinding met je essentie, ervaar je veel eerder door te spelen. Kijk maar eens naar een kind dat nog helemaal puur is en nog niet veel moet van de wereld om hem heen. Die heeft alle ruimte om spelenderwijs te ontdekken wat hij leuk vindt om te doen, en waar hij goed in is. Gun jij jezelf die ruimte ook?

Wil je elke dag meer bezieling ervaren? Dan in de online cursus ‘Leven vanuit je ware essentie’ van Zoma Opleidingen iets voor jou! Met de kortingscode ZOMAPC270 volg je deze cursus met maar liefst €100 korting en betaal je slechts €149.

Over Marjolein Berendsen

Marjolein Berendsen is founder van ZoMa Opleidingen en Stichting ZoMa. Naast de opleiding Holistisch Therapeut & holistisch coach, kan je bij ZoMa Opleidingen terecht voor o.a. verschillende Reiki en online cursussen. Het verspreiden van licht, liefde en bewustwording  is haar missie. Om haar missie uit te dragen, is ze niet alleen dagelijks vanuit onvoorwaardelijke liefde & holistisch leven bezig met haar opleidingsinstituut ZoMa Opleidingen, maar schrijft ze ook artikelen, columns en blogs, deelt ze meditaties, masterclasses en haar eigen podcast Holistisch leven. Tot slot is ze auteur van de boeken (handboek & werkboek) ‘Holistisch leven, moeiteloos gelukkig zijn’  en ‘Hoogsensitief, je grootste kracht’, waarin ze hsp’ers inspireert volledig vanuit authenticiteit te leven. Kijk voor meer informatie over Marjolein en het opleidingsaanbod & kenniscentrum van ZoMa Opleidingen op: zoma-opleidingen.nl en marjoleinberendsen.nl WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF