fbpx

Leuke thuis oefening: zo vergroot je het zelfbeeld van je kind

Hoe krijgt je kind een goed zelfbeeld? Het is een vraag die menig ouder zichzelf stelt, maar waar (helaas) geen hapklaar antwoord voor bestaat. Elke ouder wil immers hetzelfde: gelukkige kinderen. We delen een oefening van 365 Dagen Succesvol die het zelfvertrouwen van jouw kind kan vergroten. Leuk om deze dagen te doen nu je kind thuis is!

Bestaat er zoiets als de perfecte opvoeding of de perfecte ouder? Zéker niet.

‘Het is niet de taak van ouders om perfecte ouders te zijn, net zo min als het de taak is van kinderen om perfecte kinderen te zijn’, zeggen oprichters David en Arjan van 365 Dagen Succesvol. Eén van de belangrijkste lessen die je een kind in elk geval wel kan meegeven is het hebben van een gezond zelfbeeld. Want, hoe denkt jouw kind eigenlijk over zichzelf? Door deze praktische oefening kom je daar samen achter en kunnen jullie bewust bouwen aan een positief zelfbeeld dat weer zorgt voor meer zelfvertrouwen.

Maar wat is een zelfbeeld eigenlijk?

Jouw zelfbeeld wordt gevormd in je eerste levensjaren: het geheel aan ideeën en verwachtingen dat je hebt over jezelf. Bij een pasgeboren is dat altijd positief. Helaas wordt bij de meeste kinderen dit zuivere zelfbeeld al op jonge leeftijd beschadigd door afwijzing, kritiek of traumatische ervaringen.

Wordt het kind ouder, dan zal het zich gaan gedragen in overeenstemming met dit beschadigde zelfbeeld. Kinderen die bijvoorbeeld geloven dat ze dom zijn, halen slechtere schoolresultaten. Zonde, want domme kinderen bestaan helemaal niet.

Een oefening om te doen met je kinderen

Tijd voor een lesje positief zelfbeeld met je kind! Om erachter te komen wat het zelfbeeld is van je kind en hoe je kunt zorgen dat deze positief is, kun je deze praktische oefening doen.

Vraag je kind zichzelf te tekenen en bij de tekening te zetten wat je kind mooi vindt aan zichzelf

  • Maak samen een mooie collage met tijdschrift bladeren die laten zien wie je kind is
  • Laat je kind er zijn naam bijschrijven en in dikke letters: dit ben ik. Bespreek de collage
  • Laat je kind een slogan voor zichzelf bedenken en hang die op de deur van de kamer

Een oefening om zelf te doen

De grootste voorspeller van het zelfbeeld van een kind, is het zelfbeeld van de ouder. Wanneer jij dus steeds op jezelf moppert, jezelf hardop afwijst en dingen zegt als ‘wat ben ik toch dom’ en ‘ik kan ook niets’, dan zal je kind dat gaan geloven over zichzelf.

Hij komt tenslotte uit jou voort. Oefen eens een tijdje met het onderzoeken van je eigen zelfbeeld en zelfvertrouwen: zijn al die gedachten die je over jezelf hebt eigenlijk wel waar?

Vind nog andere oefeningen terug op de site van 365 dagen succesvol. 

Deze oefening komt uit het boek Glimlach van een kind. Omdat alle kinderen thuiszitten kun je het boek deze week gratis downloadenvia deze link.

Lees ook:

Hoe elkaar regels opleggen een relatie kapot kan maken

Waarom onenigheid in je relatie prima is, maar ruziemaken nietWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF