fbpx

Leuke ontbijtbakjes van havermout met yoghurt en vers fruit

Van havermout muffins tot granola tot een smoothie of een slice ontbijtcake met havermout… Je kan er eindeloos mee variëren. Dus vandaag geen kleffe broodjes, maar een lekker ontbijt van havermout met yoghurt en vers fruit. En wat voor een! Vandaag delen wij het overheerlijke recept van Voedzaam & Snel.

De veelzijdige havermout cups

Met havermout heb je onwijs veel mogelijkheden. Het is een bijzonder voedzaam en veelzijdig product met heel veel verschillende vitaminen en mineralen! Daarnaast is havermout ook nog eens rijk aan vezels en eiwitten. Toen Sven (oprichter van Voedzaam & Snel) aan dit recept begon, was hij vastbesloten om geen suiker toe te voegen. Sven: ‘Maar dat is niet gelukt. Na een aantal pogingen kwam ik erachter dat het bijna niet mogelijk is om de bakjes krokant te bakken zonder het toevoegen van wat honing. Dus ik ben overstag gegaan. Voor vier havermout bakjes heb ik 15 gram honing gebruikt. Dat is 3,75 gram honing per bakje, wat neerkomt op 3 gram suiker. Kun je misschien beter agavesiroop gebruiken? Nee. Suiker is suiker. Ons lichaam maakt geen onderscheid.’

Tip: Lees hier het uitgebreide antwoord van Sven op deze steeds terugkerende discussie.

Een beetje suiker dus

Sven: ‘Drie gram is vergelijkbaar met een klein suikerklontje. Het fruit dat je toevoegt bevat ook een beetje suiker. Bij elkaar wat meer dan je van ons gewend bent. Maar gelukkig nog steeds heel veel minder dan gesuikerde ontbijtgranen. Zie dit recept als een verantwoord weekend recept. Doordeweeks kan je beter gewoon de havermout door je yoghurt met fruit mengen en een handje noten toevoegen, is een stuk sneller ook.’

honing

Zo maak je de cups van havermout

Dit heb je nodig voor 2 porties

  • Havermout – 90 gram
  • Roomboter – 25 gram
  • Honing – 15 gram
  • Koekkruiden – 1 theelepel
  • Yoghurt en fruit naar keuze

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Doe de havermout in een kom en voeg de koekkruiden toe
  3. Smelt de boter en voeg toe samen met de honing
  4. Schep alles goed door elkaar (blijft een beetje los, vormt geen beslag)
  5. Verdeel het mengsel over vier muffinvormen
  6. Druk de havermout tegen de zijkanten en onderkanten plat zodat zich een bakje vormt
  7. Plaats in de over voor 20 minuten
  8. Leg na 10 minuten een velletje zilverfolie over de bakjes, anders worden ze te donker
  9. Laat de bakjes afkoelen zodra ze mooi goudbruin zijn
  10. Haal ze voorzichtig uit de vormen en vul ze met je favoriete fruit en een schep yoghurt. Enjoy!

Tip: je kunt de havermoutbakjes ook vullen met een hartige vulling als bijgerecht voor het avondeten. Lekker!

cup havermout

Probeer ook eens een groene ontbijtsmoothie met havermout voor een energiek en fit gevoel. Kortom, een goede start van je dag!



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF