fbpx

Leren balanceren: op zoek naar jouw recept!

Je maakt het hopelijk ook wel eens mee: je zit lekker in je vel en je leven loopt op rolletjes, je bent in balans, je voelt je fit en vitaal. Het leven lacht je toe.

We zijn allemaal evenwichtskunstenaars. 

Voortdurend op zoek naar balans. Dus die andere kant, dat je niet zo lekker in je vel zit, het leven tegenzit, die ken je ook. Dan ben je uit balans. Je wordt wakker, staat op en je voelt meteen de tegenwind in je gezicht blazen.

Geen flauw idee waardoor jou dat overkomt?

Om meer grip te krijgen op je balans, is het goed om te weten hoe het zit met jouw fysieke en emotionele basisbehoeften. We hebben allemaal behoeften. En dat is niet vaags, of egoïstisch. Elk mens heeft die universele behoeften, we kunnen ze duidelijk benoemen.

Voor ieder mens is de invulling van die behoeften anders. Als we daar geen, te weinig of overmatig invulling aan geven dan raken we uit balans. Spanning en stress komen om de hoek kijken. Met alle gevolgen van dien: mentale en lichamelijke klachten. Dus zorgen voor jezelf is zorgen dat jij jouw behoeften vervult.

Over welke universele behoeften hebben we het dan?

Je fysieke behoeften zijn de behoeften die je lijf heeft: eten & drinken, bewegen, slaap, rust, buiten(lucht) en bescherming & warmte. De hamvraag: hoe zorg jij goed voor je lijf?

Je emotionele behoeften zijn de reden dat je actie onderneemt in je leven. Je acties worden gemotiveerd door je verlangen om aan een of meer van je emotionele behoeften te voldoen. Dat zijn: aandacht, veiligheid, controle & autonomie, emotionele verbondenheid, gemeenschapszin, waardering & erkenning, prestatie & succes, privacy en betekenis & uitdaging.

Als het leven je toelacht en het allemaal als vanzelf lijkt te gaan vergeet je makkelijk hoe je dat voor elkaar hebt gekregen; dat balanceren met die behoeften. Als je de balans kwijt bent dan heb je vaak geen idee hoe je je weer vitaler kan gaan voelen.

De crux is balanceren: actief dingen doen en laten om stress hanteerbaar te maken. In een serie blogs geven we meer grip op te leren balanceren. Meer inzicht in voor jezelf zorgen door te voldoen aan je fysieke en emotionele behoeften. Overzien waar je uit balans dreigt te raken, waar de balans al volledig zoek is én hoe je actief kunt balanceren. Om met veerkracht te kunnen reageren op veranderingen in leven en werk.

Aan de slag met die behoeften dus, op zoek naar een recept dat nu werkt voor jou! Meer weten over balanceren? Het spel bestellen? Check: www.balanceren-hetspel.nl

Maaike de Visser, Trainer en Consultant bij Schouten & Nelissen en Marieke van Paassen Coach, Coachtrainer en gecertificeerd Human Givens Counseler. Wij organiseren op verzoek workshops over balanceren.

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF