fbpx

Latanya Alberto verwezenlijkt droom op NN North Sea Jazz Festival: ‘Mijn show zal een bijzondere muzikale reis zijn die kijker en luisteraar hopelijk dichter bij zichzelf brengt’

In de nieuwe rubriek ‘Vrouwen met Impact’ spreekt WENDY met vrouwen die een verschil maken voor onze maatschappij. Op 9 juli is het eindelijk zover voor Latanya Alberto, artiest, zangeres en songwriter: haar debuut op het NN North Sea Jazz Festival. Als opkomend talent heeft ze er lang naar uitgekeken om haar zangkunsten aan een groter publiek te laten horen en tegelijkertijd aandacht te vragen voor belangrijke maatschappelijke thema’s. 

Wat betekent het voor jou om je grote droom te verwezenlijken op NN North Sea Jazz?

‘Vanaf het prille begin van mijn carrière heb ik altijd geweten dat ik met mijn muziek de grenzen wil verleggen op thematisch en maatschappelijk vlak, en deze visie wil delen met een internationaal publiek. NN North Sea Jazz staat al lange tijd hoog op mijn verlanglijstje van Nederlandse dromen. Het is een buitengewone eer om daar nu de kans te krijgen om te schitteren. Veel grootheden zijn mij voorgegaan en nu heb ik de gelegenheid om te laten zien wat mijn kunst inhoudt, en heb ik een duidelijk beeld van wat ik daar wil neerzetten.’

Welke maatschappelijke thema’s wil je aanpakken met jouw muziek en optreden op NN North Sea Jazz?

‘Mijn werk en identiteit zijn doordrongen van thema’s zoals maatschappelijke ongelijkheid en feminisme. Daarnaast hecht ik veel belang aan het bespreekbaar maken en normaliseren van mentale gezondheid. Met behulp van poëtische teksten en verborgen muzikale boodschappen probeer ik deze onderwerpen over te brengen op het publiek en hen op multidisciplinaire wijze te prikkelen. Mijn doel is om bewustzijn te creëren, gesprekken op gang te brengen en mensen aan te zetten tot nadenken en actie.’

Om de kracht van support uit te drukken heb jij een heel speciaal nummer geschreven, genaamd ‘Landing Soft’. Wat inspireerde jou om dit te schrijven?

‘Ik word serieus genomen door de mensen om me heen, zoals mijn ouders, zussen, manager en bandleden. Ze begrijpen mijn kunst en steunen me onvoorwaardelijk. Dit geeft me stabiliteit en ik beschouw het als een waardevol geschenk. Het nummer ‘Landing Soft’ is onder andere een eerbetoon aan hen. Ik kreeg de opdracht om dit nummer te schrijven van Nationale-Nederlanden en het Mauritshuis. Daarnaast heeft het kunstwerk ‘Allegorie op de werkende mens’ van Ger Lataster mij ook geïnspireerd. Het laat zien hoe hij zijn talent en authenticiteit behield te midden van grootheden, en dat is iets wat ik ook waardeer. Daarom staat de kracht van ondersteuning centraal in ‘Landing Soft’.’

Welke boodschap wil je overbrengen aan je fans tijdens je optreden op NN North Sea Jazz?

‘Mijn show op NN North Sea Jazz zal ik het teken staan van ‘Home’. Het thema van mijn laatste EP, waarin ik het publiek introduceer met je thuis voelen in je ‘mind’. Ik probeer hen hierin te overtuigen van de kracht die eenieder in zich heeft om authentiek te blijven, je niet te laten beïnvloeden door de externe prikkels en je te uiten als de meest pure vorm van jezelf.’

Wat betekent het voor jou om op te treden op zo’n groot podium en je talent aan een breder publiek te tonen?

‘Ik heb altijd al een sterk gevoel voor rechtvaardigheid gehad, en ik zie mijn muziek en kunst als een middel om hier een steentje aan bij te dragen. Een groter publiek betekent voor mij meer mensen om mijn boodschap aan uit te dragen en hopelijk langzaam maar zeker een verschil te maken. Ik vind het een prachtig proces om zo veel mensen onderdeel te maken van mijn journey en hen mee te nemen in thema’s die voor iedereen relevant zijn als mens in de maatschappij.’

Hoe voel jij je over de steun en support die je hebt ontvangen van Nationale-Nederlanden als naamgevende sponsor?

‘Het is heel speciaal om naast het geven van de show op NN North Sea Jazz, uitgelicht te worden. Het gaat voor mij uiteindelijk niet om het applaus, maar het is zeker bijzonder om op deze manier gezien te worden en aan een groter publiek geïntroduceerd te worden. NN North Sea Jazz is in mijn ogen een hoog gerespecteerd festival, en met de hulp van Nationale-Nederlanden mag ik hierboven op de spotlights ontvangen.’Hoe kijk je uit naar NN North Sea Jazz en wat kunnen we verwachten van jouw optreden op die dag?

‘Mijn show op NN North Sea Jazz zal een bijzondere muzikale reis zijn die kijker en luisteraar hopelijk dichter bij zichzelf brengt. De details vergen voorbereiding en diepere research naar het concept ‘Home’. Ik ben druk bezig de vertaling van deze details te verwerken in de boodschap die de mensen op het festival mee zullen krijgen.’

Latanya AlbertoWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF