fbpx

Kinderen gezond laten eten is een uitdaging voor veel ouders

Ruim 8 op de 10 Nederlandse ouders vindt het belangrijk dat hun kind gezond en gevarieerd eet. Voor een groot deel van de ouders blijkt het een hele uitdaging om hun kinderen gezond en gevarieerd te laten eten.

Onvoldoende tijd

44% van de ouders heeft vaak niet voldoende tijd om gezond te koken voor hun kinderen. 2 op de 5 ouders geeft aan zich regelmatig zorgen te maken over of hun kinderen wel goed genoeg eten. Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van Madaga. Dit is een organisatie die kinderopvangen helpt om kinderen gezond te laten eten. Het onderzoek werd uitgevoerd onder ouders met kinderen in de leeftijd van 6 maanden tot en met 6 jaar. In totaal hebben 1009 ouders deelgenomen aan het onderzoek.

Overgewicht

Gezond en gevarieerd eten draagt onder andere bij aan een optimale groei, ontwikkeling en het voorkomen van obesitas. In 2021 had 15,5% van de 4 tot en met 12 jarigen overgewicht. Er is onder deze groep opnieuw een stijging te zien. Er is hier een mogelijk verband met de lockdowns tijdens de coronapandemie. In de periode van 2017 tot en met 2020 bleek gemiddeld een derde van de kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 4 jaar onvoldoende groente te eten. Dit terwijl gezonde groei en ontwikkeling in de eerste twee levensjaren de belangrijkste factoren zijn voor een blijvende gezondheid en welzijn.

Tijdsgebrek

8 op de 10 ouders geeft aan een gezonde en gevarieerde voeding belangrijk te vinden voor hun kinderen. Echter lukt het 44% van de ouders vaak niet om te koken met verse en gezonde ingrediënten. Koken blijft voor ouders een uitdaging: meer dan de helft van de ouders heeft regelmatig niet voldoende tijd om te koken. Een mogelijke oorzaak daarvan is dat 80% van de Nederlandse ouders werkt en daardoor vaak te maken heeft met tijdsgebrek.

Eetgedrag aan tafel

Bijna alle ouders eten samen aan tafel met hun kinderen, maar bijna een derde ziet vaak op tegen het avondeten. Kinderen hebben vaak geen zin in eten, lusten weinig of ze eten te weinig. Als de kinderen niet willen eten, dan uit zich dit onder andere in het hoofd wegdraaien, mond dichthouden, huilen en ook in schreeuwen. Bij 7% van de gevallen gaan kinderen zelfs slaan en schoppen. Ouders hebben daarom verschillende tactieken ontwikkeld om hun kinderen te stimuleren om te eten. 40% geeft aan in gesprek te gaan met hun kind, 34% wacht tot hun kind verder eet, 30% werkt met beloningen en 22% speelt spelletjes ter stimulering. Ruim een kwart van de ouders accepteert simpelweg het eetgedrag van hun kinderen. Dit doen ze waarschijnlijk om de sfeer aan tafel te behouden. 60% van de ouders vindt namelijk een gezellige sfeer aan tafel belangrijk.

Makkelijke maaltijden

Minder dan de helft van de ouders vindt het belangrijk om toegang te hebben tot makkelijke en gezonde recepten voor hun kinderen. Dit zou helpen bij het stimuleren van kinderen om gezond te eten. Kinderen spelletjes laten spelen om ze gezond en gevarieerd te laten eten zou voor 31% van de ouders een uitkomst zijn. Ook zou de kinderopvang een belangrijke rol spelen bij het gezond laten eten van kinderen. Bijna 80% van de ouders verwacht van hun kinderopvang dat ze gezonde en gevarieerde voeding aanbiedt. Verder vindt ruim 70% van de ouders dat de kinderopvang moet bijdragen aan gezonde eetgewoontes van kinderen. Een warme maaltijd op de opvang zou hierbij helpen. 42% van de ouders wiens kinderen naar de opvang gaan zien de toegevoegde waarde van zo’n maaltijd. Andere voordelen van een warme maaltijd, is dat ouders ’s avonds meer tijd overhouden voor andere leuke dingen. Ze hoeven zich zo minder zorgen te maken over het eetgedrag van hun kinderen.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF