fbpx

Kimberley is als kind misbruikt en kreeg jaren later weer te maken met seksueel misbruik door een collega: ‘Alles kwam weer terug wat ik al jaren had verstopt’

Kimberley kreeg op jonge leeftijd te maken met seksueel misbruik door haar acht jaar oudere neef. Ze stopte het jarenlang weg en probeerde er niet aan te denken. Maar toen ze op het werk nog een keer met seksueel grensoverschrijdend gedrag te maken kreeg, kwam alles weer naar boven.

‘Mijn neef was als een broer voor mij. Als ik bij mijn tante bleef slapen, sliep ik bij hem in bed. Op een nacht begon hij tegen mij aan te rijden. Ik zei er niets van, bleef doodstil liggen, totdat het stopte. De volgende ochtend deed hij alsof er niets was gebeurd. Ik was nog zo jong. Ik wist helemaal niet wat het was, maar ik voelde dat ik het niet mocht vertellen. Het ging na die nacht steeds een stapje verder. Ik durfde niets aan mijn familie te laten merken omdat ik bang was voor hun reacties. Ik wist zeker dat ik hen zou kwetsen als ik zou vertellen wat mijn neef bij mij deed.’

Masker opzetten

‘Op mijn vijftiende barstte ik voor het eerst tegen mijn neef uit. Ik kon mezelf niet meer in de spiegel aankijken. Ik zei dat als hij mij nog één keer aan zou raken, ik het tegen de hele familie zou vertellen. Vanaf dat moment heeft mijn neef mij met geen vinger meer aangeraakt. Ik vertelde niemand wat mij was overkomen. Ik had vreetbuien, ging blowen en maakte veel ruzie met mijn ouders. Voor de buitenwereld hing ik de clown uit. Om maar niet te hoeven denken aan wat mij was aangedaan.’

Aanranding tijdens een kerstborrel

‘Ik kon het heel goed verzwijgen, maar toen ik op een kerstborrel van mijn werk een nare seksuele ervaring kreeg, kwam alles weer terug. Een collega stond met zijn pik tegen mij aan, zijn mond zat over mijn oor en sabbelde eraan. Ik draaide me snel om en keek midden in het gezicht van Jan, een manager die er al heel lang werkte. Nú versteende ik niet. In plaats daarvan zei ik: ‘Jan jij móet doorlopen, ik ga dit laten bezinken en je hoort mij maandag. Jan zei direct dat hij niet wist wat hem bezielde en liep weg.’

Het verhaal van Kimberley is helaas geen uitzondering. 30% van de werkende vrouwen heeft wel eens te maken met seksueel misbruik op de werkvloer. Dit komt uit een onderzoek van het CNV. Naast de fysieke vorm van seksuele intimidatie heeft 61% seksueel getinte opmerkingen gekregen van andere werknemers of, zoals bij het verhaal van Kimberley, werkgevers.

Stem laten horen

‘Mijn collega’s reageerden geschokt en zeiden: ‘Wat is dit? Dit kan niet.’ Ze hadden geen benul. In die paar seconden dat Jan achter mij stond, kwam alles naar boven wat ik al die jaren had weggestopt. Ik ging samen met mijn collega’s naar het rokershok. Daar vroegen ze hoe het met mij ging. Ik heb hen verteld wat mij in mijn jeugd is overkomen. De nachten erna had ik enorme nachtmerries. Ik wist dat dit zo niet verder kon. Ik besloot mijn vertrouwenspersoon op het werk te bellen en te vertellen over mijn ervaring met seksueel misbruik. Hij gaf aan dat hij Jan moest ontslaan. Ik schrok hiervan, want dat was eigenlijk helemaal niet wat ik wilde. Jan had een vrouw en twee kinderen en daar moest hij voor kunnen zorgen. Wéér zette ik mezelf niet op de eerste plaats en was ik meer bezig met het lot van anderen, dan met mijn eigen lot.

Dit kon ik niet alleen verwerken. Via internet kwam ik in contact met Slachtofferhulp Nederland. Ik kreeg Anneke aan de telefoon en voelde me direct gehoord. Ik heb nog steeds contact met haar. Ze is echt een buddy voor mij. Ze luistert, stelt vragen en zoekt samen met mij naar mogelijkheden om mijn leven weer op de rit te krijgen. Ik vind het fijn om mijn verhaal aan iemand te kunnen vertellen die mij en mijn familie niet kent. Ik kan Anneke altijd bellen als ik haar hulp nodig heb.’

Ruim een kwart van de vrouwen die te maken heeft met seksueel misbruik, weet niet waar ze terecht kunnen. Seksuele intimidatie is nog een taboe, en deze vrouwen durven het niet bespreekbaar te maken. 41% gaat niet naar een vertrouwenspersoon als er sprake is geweest van seksuele intimidatie (onderzoek CNV). Kimberley heeft haar verhaal ter sprake gebracht, en dat gaf haar de mogelijkheid om deze gebeurtenis een plekje te geven.

Aangifte

‘Het helpt om met mensen te praten die het gevoel kennen als je zoiets mee hebt gemaakt. Dat heeft mij veel steun gegeven. Door de therapie besef ik dat ik slachtoffer ben van het seksueel misbruik en dat het niet mijn schuld is. Het is fijn om handvatten te krijgen om de vervelende gebeurtenis een plek te geven. Daarnaast gaf Slachtofferhulp mij de kracht om aangifte te doen. Ik heb aangifte gedaan tegen zowel mijn collega als neef. De zaak tegen mijn collega leidde tot een zitting. Maar kort van tevoren kreeg ik te horen dat de zitting niet doorging, omdat Jan was overleden. Bij mijn neef is het nooit tot een zitting gekomen. Ik had te weinig getuigen, het was mijn woord tegen het zijne.

Jezelf terug vinden

Ik krijg weleens de vraag of ik het niet vervelend vind dat mijn aangiftes niets hebben opgeleverd, maar ik ben blij dat ik aangifte heb gedaan. Mijn stem heb ik laten horen en ik heb eindelijk voor mezelf gekozen in plaats van voor mijn omgeving. Het klinkt gek, maar ik ben nu blij met wat er op de kerstborrel is gebeurd. Sinds het hoge woord eruit is, voel ik me bevrijd. Ik was mezelf onbewust kwijtgeraakt in de afgelopen jaren. En dankzij de hulp weet ik eindelijk weer wie ik ben. Had ik maar eerder hulp gezocht.’

Voelt een seksuele ervaring niet oké, dan is het niet oké. Overschrijding van je eigen grens is voldoende om hulp te zoeken. Kijk op watkanmijhelpen.nl om te lezen wat anderen heeft geholpen en de hulp te vinden die bij jou past.

Disclaimer: Dit verhaal is waargebeurd. Om privacy redenen is de naam niet van de werkelijke persoon.

Lees ook deze levensechte verhalen:

Trodessa kreeg een hersenvliesontsteking tijdens haar vakantie op Kaapverdië: ‘Ik ben nog nooit zo bewust geweest van de dood’

Zussen en topsporters Anne en Lotte Meulendijks paardrijden op hoog niveau: ‘ ‘Het is heel fijn om dezelfde passie te kunnen delen’

Yolanthe Cabau over liefde voor jezelf: ‘Elke dag die we niet benutten om te genieten van het leven en de kleine dingen is een verloren dag’WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF