fbpx

Karin heeft uitgezaaide borstkanker en wil nu alles uit het leven halen

Karin (45) heeft uitgezaaide borstkanker en is niet meer te genezen. Ondanks deze afschuwelijke diagnose grijpt ze alles aan om nog iets moois te maken van haar leven. Ze gaf haar vader op voor het programma De Wereld rond met 80-jarigenen leerde daardoor haar biologische familie in Suriname kennen. ‘Dat heeft alles voor me veranderd.’

 

Eind 2018 kreeg Karin te horen dat ze uitgezaaide borstkanker had. ‘Tegelijk met de borstkanker had ik ook last van nierfalen, waardoor ik heel veel vocht vasthield. Mijn hart faalde. Mijn hartritme was veel te hoog, waardoor ook mijn bloeddruk. Wachtend op deze uitslag kreeg ik te horen dat ik moest worden opgenomen. De dag daarna lag ik op de intensive care te vechten voor mijn leven. Ze kwamen erachter dat ik geen rode bloedlichaampjes meer aanmaakte, waardoor ik steeds weg viel. Pas toen dat na twee weken iets stabieler was, kon ik dealen met de borstkanker. Ik was door de uitzaaiing in mijn botten niet meer te genezen. Ik ging van het ene gevecht naar het andere gevecht voor mijn leven. Het kan zo maar ineens voorbij kan zijn.’

Ongeneselijk ziek

Het sloeg in als een bom. Karin haar familie en vrienden waren in shock. ‘Ik was altijd positief. Ik denk dat ze het nodig hadden dat ik dat nu ook bleef. Dat ik liet zien dat ik ging blijven vechten om zo goed mogelijk de strijd aan te gaan tegen deze vreselijke kanker. Voor mezelf houdt het in dat ik moest omgaan met het feit dat ik ongeneselijk ziek ben. En zoals mij verteld werd, ook niet zal genezen. Maar ik bleef geloven en hopen. Je weet nooit wat er allemaal gaat gebeuren. Er zijn meer mensen genezen van kanker. Het ergste vind ik dat ik niet meer kan vertrouwen op mijn lichaam. Soms voel ik me goed, maar dan krijg ik te horen dat de medicijnen niet aanslaan en er meer uitzaaiingen zijn. Dat is erg lastig.’

Met 80-jarigen de wereld rond

‘Mijn vader is mijn held. Ik heb hem twee jaar geleden opgegeven voor het programma met 80-jarigen de wereld rond, maar dit seizoen nam Talpa pas contact met ons op. Precies op het moment dat de diagnose borstkanker aan het licht kwam. Ik zat in zak en as toen deze geweldige kans voorbij kwam voor mijn vader. Niet wetende dat deze kans mijn leven op zijn kop ging zetten. Op de achtergrond heeft Talpa mijn biologische familie opgezocht, die ik heb mogen ontmoeten. We zijn samen naar Suriname gegaan waar 5 broers en 2 zussen op ons stonden te wachten. Mijn biologische moeder was helaas al overleden en mijn vader vooralsnog onbekend, maar kreeg ik via hen toch een gedeelte van haar mee. Het was geweldig hen te leren kennen. Ze gaven mij het gevoel erbij te horen. En dat is fijn. Ondanks mijn eigen lieve familie, is dit toch ook altijd wel iets wat ik me had afgevraagd. Een bijzondere ervaring die ik samen met mijn vader heb mogen meemaken.’

Life changing

Door haar adoptie merkte Karin dat ze het heel moeilijk vond om connectie te maken met mensen. ‘Ik dacht altijd negatief over mezelf en voelde dat ik het niet waard was om van te houden. Nu ik mijn biologische familie ken, weet ik dat het anders is. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik met hele andere ogen naar mijn adoptie kijk en daardoor dus ook naar mezelf.’ Ze ging blogs schrijven waar ze veel mooie reacties op kreeg. ‘Dat komt omdat ik me nu kwetsbaar durf op te stellen en mensen de ware ik te zien krijgen. En dat spreekt hen aan. Vroeger was ik erg afgesloten en liet ik niemand dichtbij komen. Niemand wist precies wat er in mijn omging. Nu ben ik letterlijk een open boek. En dan blijkt dat mensen graag in mijn buurt zijn en willen helpen. Nu vertel ik mijn verhaal op verschillende podia en bezoek ik verschillende inloophuizen voor mensen met kanker om hen een hart onder de riem te steken. Het geeft mij zo veel positiviteit en drive. Mijn leven is aan de ene kant heel erg veranderd op een negatieve manier, maar ook op een positieve manier. En daar ben ik toch erg dankbaar voor.

Levensles van Karin

‘Als je te horen krijgt dat je ongeneselijk ziek bent, ga je heel erg bewust om met de tijd die je hebt. Ga dan op zoek naar waar je echt gelukkig van wordt. Stel niets meer uit. Zoek connectie met mensen om je heen en stel je kwetsbaar op, zodat mensen je kunnen bereiken en ook hun liefde aan jou kunnen tonen. Die steun heb je heel hard nodig in dit proces. Je zal leren dat alles echt liefde is. Het is nooit te laat om je leven op te pakken en te veranderen.’

 

Klik hier voor meer power stories:

https://www.wendyonline.nl/power-stories/

Powerman: Mick zorgt voor elf weeskinderen in Nepal

Chantal draagt Barbara Straathof altijd met zich mee

Heb jij ook een mooie powerstory? Stuur dan een mail met jouw verhaal naar redactie@wendymultimedia.nl.

 

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF