fbpx

Onderzoek. De overgang heeft in grote mate invloed op het werk van vrouwen.

Tijdens de overgang kunnen vrouwen last krijgen van allerlei klachten. Dit zijn klachten zoals vermoeidheid, opvliegers en pijnlijke gewrichten en spieren. Dit heeft veel invloed op het dagelijks leven van iemand. Vrouwen merken dit ook op de werkvloer, maar gaan gewoon door. Er is in opdracht van A. Vogel, onderzoek gedaan naar de invloed van de overgang op de werkende vrouw.

Het onderzoek

Wij vrouwen willen graag alle ballen in de lucht houden. Ook op het werk. Een onafhankelijk onderzoeksbureau heeft uitgebreid onderzoek gedaan, naar wat voor invloed de overgang heeft op de werkende vrouw. Het onderzoek werd gehouden onder 1043 Nederlandse vrouwen tussen de 45 en 60 jaar. Bijna 47 procent van de werkende vrouwen geeft toe dat de overgang invloed heeft op hun werk. Maar liefst zestig procent van de werkende vrouwen die daarnaast ook mantelzorger zijn, geeft aan dat de overgang hun werk beïnvloed.

Klachten

Van de vrouwen die klachten ervaren tijdens de overgang, geeft 47 procent aan dat zij klachten hebben zoals vermoeidheid en/of weinig energie. Daarnaast heeft 45 procent van de vrouwen moeite om zich te concentreren, 36 procent ervaart sneller een gevoel van stress en 26 procent is sneller geïrriteerd. Voor 13 procent van de vrouwen is de overgang wel eens een reden geweest om zich ziek te melden voor werk. Van de vrouwen die fulltime werken heeft 73 procent vaker last van een laag energielevel. Dat ten opzichte van de 59 procent die parttime werkt. Ook kan 55 procent van de fulltimers zich slechter concentreren dan parttimers. Bij de parttimers heeft 42 procent van de vrouwen hier last van.

Taboe doorbreken

Vrouwen merken dat de invloed van de overgang op hun werk groot is. Toch wordt hier door 59 procent van de vrouwen niet over gesproken op het werk. Als er al over gesproken wordt, is dat vaak met vrouwelijke collega’s. 38 procent van de vrouwen doet dit. Een klein gedeelte van 5 procent bespreekt dit met hun leidinggevende Bijna niemand bespreekt dit onderwerp met personeelszaken. Volgens 81 procent van de vrouwen, waarvan het werk wordt beïnvloed door de overgang, wordt er op hun werk niet gezocht naar oplossingen. De overgang is ondertussen een onderwerp dat op de politieke agenda staat. Er moet meer ruimte komen om over de overgang te praten op de werkvloer.

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF