fbpx

In 5 stappen beter leren omgaan met je emoties

Emoties, je hebt ermee te dealen. Emoties komen en gaan, maar soms komen emoties op momenten dat je niet goed weet wat je ermee moet. Het enige dat je op zo’n moment eigenlijk wil, is weten hoe je deze kan beheersen. Het loslaten van emoties is lastig en daarom geven wij 5 stappen om je een handje te helpen.

Wist je dat je jouw emoties en gevoelens helemaal zelf bepaalt? Een emotie is er om te erkennen, dus je hoeft echt niet altijd direct actie te ondernemen. De keuze ligt bij jezelf of je meegaat in deze emotie of dat je de emotie signaleert, erkent en weer loslaat. Met deze 5 stappen zul je beter grip krijgen op je emoties.

Stap 1: word jezelf bewust van de situatie

Help jezelf om bewust te worden van de situatie. Wie of wat zorgt ervoor dat jij je nu zo voelt?

Stap 2: word jezelf bewust van je emotie

Word jezelf bewust van de emotie die jij ervaart. Ben je boos, verdrietig, doet het pijn, irriteert het, ben je angstig?

Stap 3: erken je emotie

Probeer in te zien dat je dit gevoel en deze emotie hebt.  Maak duidelijk aan jezelf dat deze emotie aanwezig is en wat voor een gevoel deze emotie jou geeft.

Stap 4: neem je emotie serieus

Accepteer dat je op dat moment een emotie ervaart en vertel jezelf niet om het weg te stoppen.

Stap 5: zoek naar de betekenis van de emotie

Soms ontstaan er emoties, zoals irritatie, maar wanneer je naar de betekenis kijkt, merk je al snel dat er eigenlijk helemaal geen reden is om geïrriteerd te zijn. Dit zorgt ervoor dat je makkelijker de emotie kunt loslaten. Elke emotie heeft jou namelijk iets te vertellen. Daarnaast zijn, ook negatieve, emoties er om jou te helpen. Angst leert je bijvoorbeeld hoe jij je beter kunt voorbereiden op datgene waar jij bang voor bent en boosheid is een signaal dat jou er op wijst dat jij of een ander jouw norm heeft overschreden.

Lees ook: 5x hoe je angstige gedachten bant uit je breinWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF