fbpx

HSP en holistisch time management: meer balans en energie met deze 3 tips!

Loop jij elke dag achter de feiten aan? Kom je voor je gevoel altijd tijd en energie tekort? Als hoogsensitief persoon kan het een extra uitdaging zijn om alle ballen in de lucht te houden. Laat staan om daarbij zelf in balans te blijven. Tijd voor de tips van Marjolein Berendsen, founder van ZoMa Opleidingen. Als expert in hoogsensitiviteit en holisme kan ze je vertellen dat ook jij de controle terug kan krijgen, mits je het goed aanpakt.

Als hoogsensitief persoon kan het lastig zijn om prioriteiten te stellen en effectief te plannen. Terwijl dit jouw dagelijkse energieniveau – en daarmee je productiviteit – kan maken of breken. Hoe pak je het goed aan, zonder dat je jezelf voorbij rent en richting een burn-out gaat? De sleutel: een holistische aanpak van timemanagement. Maar laten we beginnen bij de basis.

Besef waar je het voor doet

Het is HSP-eigen om alles zo goed mogelijk te willen doen. En om anderen te helpen, ook als je daar eigenlijk geen tijd voor hebt. Deze uitdaging is nu eenmaal iets wat bij jou hoort. Maar het hoeft je niet in de weg te staan om een gebalanceerd leven te leiden.

Alles begint met het besef dat je niet kunt toveren en dat je goed voor jezelf moet blijven zorgen. Zonder dit besef kun je geen prioriteiten stellen die belangrijk zijn om alles goed vol te kunnen houden. Blijf je over je grenzen gaan, dan raak je uitgeblust, lukt niets meer zoals je wilt en kun je er ook niet meer voor anderen zijn. De realisatie die hieraan ten grondslag ligt, is dan ook: jij bent het waard om prioriteiten te stellen die voor balans zorgen in jouw leven.

Holistisch timemanagement uitgelegd

Het holisme gaat ervan uit dat je uit vijf verschillende zijnsniveaus bestaat: het fysieke, emotionele, mentale, energetische en spirituele niveau. Is één niveau uit balans? Dan heeft dit effect op alle andere niveaus. Holistisch timemanagement heeft alles te maken met je tijd en energie zo indelen, dat je op alles niveaus in balans blijft. Hieronder volgen drie tips die jou op weg helpen.

Tip 1: Prioriteiten stellen op basis van jouw waarden

Eén van de uitdagingen van hoogsensitief zijn, in combinatie met timemanagement, is dat het zo lastig is om prioriteiten te stellen. Vaak zijn we geneigd om te voldoen aan de verwachtingen van anderen, waardoor we onze eigen behoeften negeren. Een holistische benadering houdt in dat je prioriteiten stelt op basis van jouw eigen waarden en behoeften.

Wat vind je echt belangrijk in het leven? Wat geeft je energie en vervulling? Neem de tijd om dit te identificeren en gebruik het als leidraad bij het nemen van beslissingen over hoe je je tijd besteedt. Probeer schuldgevoelens over het niet voldoen aan andermans verwachtingen hierbij los te laten.

Tip 2: Effectief plannen met focus op het nu

Als HSP kun je de neiging hebben om je zorgen te maken over de toekomst, of om te blijven hangen in het verleden. Dit kan leiden tot versnipperde aandacht en een gebrek aan productiviteit. Met een holistische benadering van planning houd je je focus gericht op het nu.

Neem de tijd om te reflecteren op wat je op dit moment wilt bereiken en plan je activiteiten ook zo in. En maak daarnaast bijvoorbeeld gebruik van focusmeditaties. Al doe je dit voor een dag of een week: elke dag is mooi meegenomen. Door bewuster in het nu te leven, kun je je energie richten op wat op dit moment belangrijk is. Hierdoor ervaar je meer zingeving in het leven en heb je minder het gevoel dat je achter de feiten aanloopt.

Tip 3: Dagelijkse routines afstemmen op jouw behoeften

Een holistische benadering van timemanagement houdt ook in dat je jouw dagelijkse routines afstemt op jouw behoeften. Als hoogsensitief persoon heb je bijvoorbeeld vaker behoefte aan tijd alleen, om even op te laden. Plan hier bewust elke dag tijd voor in. Bijvoorbeeld met een korte wandeling of powernap. En probeer dingen die jouw energie slurpen juist te vermijden. Zo blijf je energetisch (en dus ook op de andere holistische niveaus) veel meer in balans.

Met bovenstaande tips kun je meer harmonie en balans vinden in jouw tijd en energie. Een laatste tip die te belangrijk is om niet te noemen: wees lief voor jezelf en geduldig met jezelf. Dit is niet alleen goed voor je gevoel van eigenwaarde, maar helpt ook om deze benadering van timemanagement beter vol te houden.

Wist je dat jouw sensitiviteit met bijzondere, waardevolle eigenschappen komt? Marjolein schreef het hand- en werkboek ‘Hoogsensitief? Je grootste kracht’, waarmee je jezelf als HSP nog beter leert kennen. Bestel het hier! Of volg in je eigen tempo de online training ‘Hoogsensitief, je grootste kracht’ bij ZoMa Opleidingen.

Over Marjolein Berendsen

Marjolein Berendsen is founder van ZoMa Opleidingen en Stichting ZoMa. Naast de opleiding Holistisch Therapeut & holistisch coach, kan je bij ZoMa Opleidingen terecht voor o.a. verschillende Reiki en online cursussen. Het verspreiden van licht, liefde en bewustwording  is haar missie. Om haar missie uit te dragen, is ze niet alleen dagelijks vanuit onvoorwaardelijke liefde & holistisch leven bezig met haar opleidingsinstituut ZoMa Opleidingen, maar schrijft ze ook artikelen, columns en blogs, deelt ze meditaties, masterclasses en haar eigen podcast Holistisch leven. Tot slot is ze auteur van de boeken (handboek & werkboek) ‘Holistisch leven, moeiteloos gelukkig zijn’  en ‘Hoogsensitief, je grootste kracht’, waarin ze hsp’ers inspireert volledig vanuit authenticiteit te leven. Kijk voor meer informatie over Marjolein en het opleidingsaanbod & kenniscentrum van ZoMa Opleidingen op: zoma-opleidingen.nl en marjoleinberendsen.nl WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF