fbpx

Houdt een appel eten de dokter op afstand?

An apple a day keeps the doctor away… Dat gezegde gaat niet volledig op, maar er zit een kern van waarheid in. Uit onderzoek blijkt dat personen die regelmatig een appel eten minder medicijnen gebruiken. Het is vandaag ‘Appeldag’ en wij zetten daarom een aantal feiten over deze fruitsoort op een rijtje:

Klopt het gezegde?

Het onderzoek van de University of Michigan School of Nursing bestond uit een analyse van gegevens van de ‘National Health and Nutrition Examination Survey‘ uit 2007-2008 en 2009-2010 om te onderzoeken of het gezegde waar was.

Gezonde levensstijl

De gegevens van personen die minstens elke dag een appel aten werden vergeleken met personen die nooit appels aten. Daarbij was het opvallen dat de personen die appels aten over het algemeen hoger opgeleid waren en minder vaak rookten.

Minder recepten

In eerste instantie leek er geen verschil te zijn tussen beide groepen want er waren evenveel doktersbezoeken, nachtjes in het ziekenhuis en geestelijke gezondheidszorg nodig. Maar er zat wel een verschil in het gebruik van medicijnen, want de appelliefhebbers gebruikten minder medicatie die op recept wordt voorgeschreven. Dagelijks een appel eten heeft dus wel degelijk effect.

Lees hier waar een appel nog meer goed voor is:

  • Je hart: Appels bevatten de oplosbare vezel ‘pectine’, deze vezel verlaagt het cholesterolgehalte en verkleint daarom het risico op hart- en vaatziekten. Verder zorgen de grote hoeveelheid vezels voor een goede spijsvertering.
  • Je gewicht: Daarnaast verlichten de vezels in appels ook het hongergevoel en helpt het de vitamines goed op te nemen. Appels bevorderen dus het gewichtsverlies en passen perfect in een gezond dieet.
  • Tegen kanker: Uit onderzoek is gebleken dat de antioxidanten in de schil van een appel ervoor zorgen dat prostaat- en borstkankercellen trager groeien en minder lang overleven. Verder onderdrukt het eten van een appel ook de groei van tumoren.
  • Je uithoudingsvermogen: De antioxidant ‘quercetine’ die in appels zit zorgt ervoor dat er meer zuurstof beschikbaar komt voor de longen. Deze extra zuurstof zorgt voor meer uithoudingsvermogen, dus een goede tip: eet een appel voor het sporten!WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF