fbpx

Hormoondeskundige Ralph Moorman: ‘De schijf van vijf, maar dan net even iets anders’

Eet je veel groente, fruit, volkoren graanproducten, bonen, olie en noten? Drink je vooral kraanwater? Neem je wat minder vlees en niet te veel zuivel? En neem je niet zoveel snoep, snacks of frisdrank? Dan eet je in grote lijnen goed volgens de de schijf van vijf. Hormoondeskundige en Wendy-expert Ralph Moorman vertelt hem voor ons op een net iets andere manier. 

Knollen, bollen, wortels, peulvruchten, glutenvrije granen

Dit zijn zeer vezelrijke koolhydraten die de bloedsuiker maar langzaam laten stijgen. Bovendien leveren ze naast energie ook allerlei gezonde stoffen zoals vitaminen en mineralen.

Groente en fruit

Groenten en fruit bevatten doorgaan weinig calorieën, maar ze helpen wel goed met de verzadiging. Dit is natuurlijk ideaal wanneer je af wil vallen. Daarnaast bevatten ze zeer veel vezels en andere gezonde stoffen per calorie. Een aantal stoffen in groenten zijn zeer belangrijk voor de lever om haar werk goed te kunnen doen. Zo zijn met name de koolsoorten interessant, omdat de stoffen DIM en indol-3-carbinol de lever helpen met een goede afbraak van oestrogenen en dus een betere hormonale balans.

Vlees, vis, ei

Deze goede eiwitbronnen zijn ten eerste verzadigend en ten tweede van belang vanwege
de voedingswaarde. Zo zijn ze bijvoorbeeld een zeer belangrijke bron van vitamine B12
en dienen veganisten hun B12 goed te monitoren en aan te vullen. De omega-3 vetzuren in vis zijn belangrijk voor bijvoorbeeld onze hersenen.

Noten, zaden, olijfolie, boter

In de natuur haal je vetten bijvoorbeeld uit zaden, noten en granen. Dit is de meest logische manier om vetten binnen te krijgen. In de supermarkt vinden we echter vooral ook oliën en vaste vetten die gemakkelijk zijn in het gebruik als bak- en braad- of smeermiddel. Met mate zijn deze prima om te gebruiken, maar let wel op dat de hoeveelheid calorieën die je er mee binnenkrijgt niet de spuigaten uitloopt.

(Ge)zondigen

In het Hormoonfactorprogramma is er de 80-20 regel. 80 procent kies je voor gezonde basis Hormoonfactorproof producten en 20 procent heb je ruimte om voor wat minder gezonds te kiezen. Zo lang deze balans goed is bestaat er niet zoiets als zondigen, maar dan noemen we het gezondigen. Zo blijft het leuk en is de kans dat je het vol blijft houden groter.

Wil je weten of jouw hormonen uit balans zijn? Download dan hier het gratis e-book inclusief zelftest, recepten en dagschema’s.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF