fbpx

Hoe te veel zout je denkvermogen beïnvloedt

Een hoge zoutinname kan schadelijk zijn voor je hersenen, zo blijkt uit recent onderzoek van de British Pharmacological Society. Niet alleen kan het leiden tot hoge bloeddruk, maar het zorgt mogelijk ook voor cognitieve problemen. Wetenschappers hebben ontdekt dat dit te maken heeft met de interactie tussen verschillende systemen in je lichaam.

Eén van die systemen is het angiotensine II-AT1 receptor systeem, dat betrokken is bij het reguleren van je bloeddruk. Het andere systeem is het prostaglandine E2-EP1 receptor systeem, dat een rol speelt bij ontstekingsreacties, een afweerreactie van het lichaam op pijn. Uit het onderzoek blijkt dat deze twee systemen samenwerken en invloed hebben op je bloeddruk en je hersenen.

Cognitieve problemen

Om dit te onderzoeken hebben wetenschappers muizen bestudeerd die gedurende twaalf weken een hoge zoutoplossing kregen. Ze ontdekten dat deze muizen niet alleen een hoge bloeddruk kregen, maar ook emotionele en cognitieve problemen vertoonden. In de hersenen van de muizen vonden ze veranderingen die geassocieerd worden met cognitieve problemen, zoals een verstoorde fosforylering van tau, een eiwit dat betrokken is bij de communicatie tussen zenuwcellen.

Symptomen tegengaan

Maar er is ook goed nieuws! De onderzoekers ontdekten namelijk dat ze deze problemen konden tegengaan door de muizen te behandelen met bepaalde medicijnen. Een medicijn genaamd losartan, dat de werking van de angiotensine II-AT1 receptor blokkeert en de prostaglandin E2-EP1 receptor uitschakelt, zorgden ervoor dat de muizen geen last meer hadden van de cognitieve problemen en een normale bloeddruk hadden.

Deze bevindingen zijn belangrijk omdat ze aantonen dat de interactie tussen deze systemen mogelijk nieuwe aangrijpingspunten biedt voor de behandeling van cognitieve problemen veroorzaakt door hoge bloeddruk. Het is dus verstandig om bewust om te gaan met je zoutinname. Door minder zout te eten, kun je niet alleen je bloeddruk verlagen, maar mogelijk ook je hersenen beschermen tegen cognitieve problemen.

Tekst: Marlijn Schurian


WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF