fbpx

Hoe moeten we kinderen complimenteren?

Uit onderzoek blijkt dat complimenten geven niet altijd goed is voor de ontwikkeling van een kind. Het kan zelfs averechts werken…

Als kinderen een compliment krijgen voor hoe goed zij zijn als persoon, dan kunnen zij het gevoel krijgen dat hun zelfwaarde afhangt van hun prestatie. Als ze daarna falen kunnen zij zich slecht voelen over zichzelf.

Maar hoe moeten we dan wel kinderen complimenteren? Ervaringsdeskundigen geven tips.

Eddie Brummelmans, hoofdonderzoeker van het onderzoek:

“Je hebt persoonsgerichte (‘wat ben jij goed’) en gedragsgerichte (‘dat heb jij goed gedaan’) complimenten. Vooral persoonsgerichte complimenten stimuleren mogelijk de ontwikkeling van narcistische trekjes. Vooral als kinderen te horen krijgen dat ze beter zijn dan anderen. We moeten kinderen vooral complimenteren op het gedrag. Complimenten kunnen een positieve invloed hebben op de motivatie en zelfbeleving van de kinderen.”

Robin Steenbergen – docent

“Complimenten geven is het allerbelangrijkste. Je kunt er zo veel mee vertellen. Maar een compliment hoeft niet altijd te betekenen dat je vertelt hoe goed iemand is. Non-verbaal kun je ook veel doen, door bijvoorbeeld even een knipoog te geven of een duim op te steken. En je moet oprecht interesse tonen, kinderen voelen dat heel goed aan.”

Esther Groenewold – Maatschappelijk werker

“Door complimenten te krijgen, kunnen kinderen beter worden. Ik denk dat kinderen beter iets te zeker kunnen zijn, dan onzeker. Als een kind bijvoorbeeld een toets goed heeft gemaakt, kun  je het kind complimenteren op zijn prestatie én persoonlijkheid. ‘Dat heb jij goed gedaan, wat ben jij een slimme jongen’. Hij heeft het goed gedaan, dus mag best een beetje zelfverzekerd zijn.”WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF