fbpx

Hoe gezond is jouw kat eigenlijk? Bekijk de checklist hier!

Na een lange dag heerlijk met je kat op de bank knuffelen, even bijkomen! Maar soms is het goed om even een stap terug te doen. Tijd voor een realiteitscheck. Is je kat en nog fit en gezond? Samen met Prins Petfoods helpen wij je met deze checklist.

Grote kans dat je voor jezelf dit jaar al wel eens hebt nagedacht wat je allemaal helemaal anders gaat aanpakken. Maar: is je kat ook gezond? Misschien heeft hij of zij ook wel baat bij een goed voornemen, of twee. En daar heeft hij of zij jóúw hulp bij nodig! Het is natuurlijk belangrijk dat je kat gezond is, zo leeft je kat namelijk een langer en prettiger leven.

Waar begin je?

Bij het begin. Hoe ziet je kat eruit? Een kat die goed op gewicht zit, hoort een zichtbare taille te hebben. Je kunt de ribben, bekkenbeenderen en de ruggenwervels niet zien, maar wel voelen. De borstkas heeft een dunne vetlaag. Dieren die te dik zijn, hebben vaak meer zin in eten. Katten met overgewicht zijn vaak minder goed in staat om zich te wassen. Is je kat inderdaad te dik, laat hem dan meer bewegen en let op hoeveel eten je geeft. Kijk ook naar wát je het dier geeft. Soms kan een speciale dieetvoeding helpen. Als een dier vaak en snel moe is, kan dit komen door overgewicht, maar ook door te weinig beweging.

Gebitscheck

Regelmatig het gebit checken van je huisdier is een verstandig idee. Een slecht gebit kan namelijk andere kwaaltjes met zich meebrengen. En je kan kan kan er ook nog eens een slechte adem van krijgen, niet heel fris! Tandplak en tandsteen kunnen erfelijk zijn. De gouden standaard om het in alle gevallen te helpen voorkomen, is tanden poetsen. Speeltjes kunnen helpen om het kauwen te bevorderen.

In beweging

Katten meer laten bewegen is makkelijker dan je denkt. Je kunt een kat fit maken door meer met haar te spelen of haar bijvoorbeeld te laten werken voor haar eten, door middel van spelletjes. Je kunt ze ook meer laten bewegen door bijvoorbeeld het etensbakje op hoogte te zetten, zodat de kat meer in beweging komt.

Verzorging

Tot slot: check vooral ook eens de nagels, vacht en alle andere uiterlijke kenmerken van je kat. Het is belangrijk dat de nagels niet te lang worden, dat de vacht glanst en de oren, neus en ogen schoon zijn. Nagels zijn bij katten te lang als ze de vloer raken. Je kunt dit testen door de kat te laten staan en er een velletje papier onderdoor te schuiven. Lukt dit niet? Dan zijn de nagels inderdaad wat aan de lange kant. Let op: bij oudere katten zijn de pootjes misschien wat doorgezakt, dan werkt deze test minder goed.Voor oudere dieren is het sowieso belangrijk wat vaker naar de dierenarts te gaan voor controle. Zo ontdekt je eventuele kwaaltjes sneller. De spieren nemen bijvoorbeeld in kracht af. De blaas is ook een spier, dus je kat zou wat vaker naar buiten moeten en de kattenbak zou wat sneller verschoond moeten worden. Beweging is uitermate belangrijk, dit om de spieren en gewrichten soepel te houden.

Alles op een rijtje

– Is je kat te dik?

– Kan je kat de dagelijkse beweging aan?

– Is het gebit mooi schoon?

– Korte nagels, glanzende vacht?

Probeer dit regelmatig even te checken zodat je zeker weet dat jouw purrende beestje 100% gezond is!

Wil je meer informatie over de gezondheid van je kat? Check dan even de website van Prins Petfoods!

Ook interessant:WENDY Voorjaarsspecial

Manifesteer je eigen leven


Een special vol mooie interviews over het vinden van je levenskracht en het creëren van je eigen succes. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF